Днес Съвместното предприятие за европейски високопроизводителни изчислителни технологии обявява подписването

...
Днес Съвместното предприятие за европейски високопроизводителни изчислителни технологии обявява подписването
Коментари Харесай

ЕС инвестира допълнително за суперкомпютри от световна класа в България

Днес Съвместното дружество за европейски високопроизводителни изчислителни технологии афишира подписването на контракт на стойност 11,5 милиона евро за нова суперкомпютърна система в България, оповестиха от пресцентъра на Представителството на Европейска комисия в България.

Тя ще може да разполага с повече от 4,4 петафлопса и ще бъде ситуирана в София Тех Парк. Приложения за неговото потребление са да вземем за пример за точна оценка на сеизмичната резистентност на постройките, прогнозиране на времето и медицински приложения в поддръжка на леката инвазивна диагностика и откриването на новаторски лекувания.

Изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия, отговаряща за Европа, готова за цифровата епоха, Маргрете Вестегер съобщи: „ С придобиването на този суперкомпютър в България, както и в други елементи на Европа, продължаваме напъните си за справяне с индустриалните, софтуерните и научните провокации. Инвестирането в инфраструктура за суперкомпютри е от решаващо значение за възстановяване качеството на живот на жителите на Европейски Съюз, за повишение на конкурентоспособността и за реализиране на прогрес в научните проучвания и нововъведенията. “

Комисарят по въпросите на нововъведенията, научните проучвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел добави: „ Много съм удовлетворена, че напъните, стартирани предходната година, с придобиването на тази нова суперкомпютърна система в моята родна България, към този момент дават резултати. Този нов суперкомпютър ще подкрепи европейските научни проучвания за стимулиране на нововъведенията и поощряване на по-добрата просвета посредством обезпечаване на достъп до водещи инфраструктури и услуги за високопроизводителни изчислителни технологии, без значение къде се намират в Европа. “

Европа е водач по вложения в инфраструктура за суперкомпютри от последващо потомство, която има голям позитивен резултат върху обществото. Пример за това е и самодейността на Европейски Съюз „ Дестинация Земя “, която има за цел да създаде доста акуратен дигитален модел на Земята, кадърен да усъвършенства метеорологичните прогнози, ръководството на водите и екологичното моделиране. След оповестяването на суперкомпютъра LUMI във Финландия и суперкомпютъра LEONARDO в Италия през октомври, както и три други суперкомпютъра в Чехия, Люксембург и Словения, суперкомпютърът в България бележи последното попълнение към фамилията суперкомпютри от Съвместното дружество от септември насам. Съвместното дружество възнамерява да придобие още един петафлопса (които могат да правят най-малко 4 милиона милиарда интервенции в секунда) и суперкомпютър с близка до ексафлопс продуктивност (с потенциал да правят над 150 петафлопса, или 150 милиона милиарда калкулации в секунда) в Португалия и Испания.



Обявеното през септември предложение на Комисията ще даде опция за спомагателни вложения в размер на 8 милиарда евро в идващото потомство суперкомпютри.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР