Беше направена първата стъпка да решим проблема със заплатите на

...
Беше направена първата стъпка да решим проблема със заплатите на
Коментари Харесай

Министър Цоков разкри основния проблем със заплатите на академичната общност

Беше направена първата стъпка да решим казуса със заплатите на академичната общественост. Това разгласи служебният учебен министър пред БТВ.

" Основният проблем – по закон би трябвало да се вдигнат заплатите, само че не е планувано от кое място да дойдат парите ", сподели още той.

" Трябват 160 млн. лева - предлагането за нарастването беше от народни представители, не от просветителното министерство ", уточни той.

По думите му, предлагането било подкрепено от всички депутати – някогашният министър председател обаче сподели, че било предложение на. Че ще има проблем станало ясно, когато финансовото министерство не дало на просветителното аргументация за парите, планувани за нарастване.

Според промяната - за най-ниската академична служба нарастването на заплатата е 125% повече от междинната брутна работна заплата за последните 12 месеца. За преподавателите – 180%. Днес, 16 май, в 11:00 часа има среща с финансовия министър – с цел да си направи план от кое място да дойдат парите, по думите на Цоков.

Според него, новият парламент също може да гласоподава смяна в държавния бюджет, с цел да обезпечи пари. Нов парламент не се чака да има преди средата на месец юни.

" Мярката, която обвързва качеството на обучение с приемане на пари от страната, е най-важната за възстановяване на образованието. Не бяха планувани обаче целеви средства за качеството на образованието през тази година, уточни просветителният министър.



 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР