Днес пристигна първият танкер с втечнен природен газ, съгласно сключеното

...
Днес пристигна първият танкер с втечнен природен газ, съгласно сключеното
Коментари Харесай

Пристигна първият танкер с втечнен газ по договора с турската Боташ - кой е доставчикът

Днес дойде първият танкер с полутечен природен газ, според подписаното съглашение сред " Булгаргаз " ЕАД и турската компания " Боташ " за достъп до газовата инфраструктура на Южната ни съседка, оповестиха от Министерството на енергетиката.

Доставеният с този танкер газ е от американската компания " Шиниър " , която през есента на предходната година завоюва търга на " Булгаргаз " за обезпечаване на нужните количества синьо гориво за 2023 година Едно от изискванията за присъединяване в търга тогава беше, източниците на доставка да бъдат от страни без наложени наказания или други търговски ограничавания.

Споразумението сред " Булгаргаз " и " Боташ ", подписано на 3 януари 2023 година след диалози сред президентите на двете страни Румен Радев и Реджеп Ердоган, е със период 13 години. Чрез него българският публичен снабдител получава достъп до 5 терминала за полутечен природен газ и газопреносната мрежа на Турция, което обезпечава опция за трансфер на 1,5 милиарда куб. метра газ годишно към нашата страна.

" Споразумението разрешава потреблението на цялата газова инфраструктура за разтоварване, регазификация, предпазване и доставка на равномерни количества природен газ до България. Това е основно за енергийната ни сигурност ", акцентира енергийният министър Росен Христов, който през днешния ден посети терминала за полутечен природен газ наоколо до турския град Текирдаг.
 Официално:
Официално: " Булгаргаз " подписа съглашение с " Боташ ", получаваме достъп до турската газопреносна система

Споразумението е за интервал от 13 години

Министърът изрази убеденост, че с помощта на подписания контракт с " Боташ ", България ще може да си обезпечава над 10 танкера полутечен природен газ годишно . " Можем да използваме цялата налична инфраструктура на Турция. Ние би трябвало да доставим газа до турските териториални води, а по-късно те имат уговорката да го разтоварят там, където е най-ефективно сега.

Това обезпечава еластичност за нашата страна, а е преференциално и за турската, която по този метод усъвършенства потреблението на своята инфраструктура ", уточни още Росен Христов. Според него, триумфът на подписаното съглашение в немалка степен се дължи на намирането на точната формула, защитаваща ползите и на двете страни.

По думите на енергийния министър, тясното съдействие сред България и Турция в газовата област ще продължи да се развива. " На 25 и 26 април в София следва сключване на съглашение за разширение на газовата инфраструктура сред няколко страни - България, Турция, Румъния, Словакия, Унгария и Азербайджан. По този метод газ от Азербайджан ще може да бъде доставян през България за Централна Европа ", изясни енергийният министър.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР