Днес над 70 процента от Земята е покрита с вода.

...
Днес над 70 процента от Земята е покрита с вода.
Коментари Харесай

Древната Земя най-вероятно е била гигантски воден свят

Днес над 70 % от Земята е покрита с вода. Преди повече от 3 милиарда години обаче евентуално цялата ни планета е представлявала един великански воден свят.

„ Една ранна Земя без нововъзникнали континенти евентуално е приличала на „ воден свят “, предоставяйки значимо екологично познание за произхода и развиването на живота на планетата, както и за вероятното му битие другаде “, пишат Боусел Уинг от Университета в Колорадо, Боулдър и неговият някогашен докторант Бенджамин Джонсън от Университета в Айова в Nature Geoscience.

За да ревизират по какъв начин е изглеждала Земята преди толкоз доста години, двамата вземат решение да прибягнат до помощта на индиректни способи на разбор на геоложкия регион Панорама в северозападната част на Австралия, където стои плоча на 3,2 милиарда години. Именно тук, в тази антична кора, се крият химически улики за морската вода, която е покривала планетата ни по това време.

Учените се концентрират върху другите типове О2, които морската вода е пренасяла в земната кора. Съответно – проучват количествата на два изотопа – кислород-16 и кислород-18 в стотина проби от камъка.

Какво откриват?

Оказва се, че морската вода съдържала повече кислород-18, когато кората се е формирала преди 3,2 милиарда години. Според учените най-вероятното пояснение е, че по това време континенти просто не е  имал, защото при образуването им те са погълнали тежките кислородни изотопи на океана.

С други думи – по това време на Земята не е имало суша. Учените подозират, че от океана може да са изскочили и така наречен „ микроконтиненти “, само че богати на почва континенти не е имало.

Разбира се, вероятни са и други пояснения. Така да вземем за пример същият химичен „ автограф “ може да възникне, в случай че континентите са се образували надалеч по-бавно в далечното минало, в сравнение с през днешния ден. Или пък в случай че континентите, които са погълнали тези тежки изотопи на О2, се образуват в морето, а не в сушата.

Ако откритията бъдат доказани, те ще оказват помощ на откривателите да усъвършенстват своите теории за това къде и по какъв начин е зародил първият едноклетъчен живот на Земята и какви други светове могат да бъдат обитаеми.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР