Населението намалява, оръжията се увеличават Близо 700 хиляди оръжия са

...
Населението намалява, оръжията се увеличават Близо 700 хиляди оръжия са
Коментари Харесай

Безумие! Стотици хиляди българи притежават пистолет, пушка...

Населението понижава, оръжията се усилват

Близо 700 хиляди оръжия са регистрирани в службата за надзор на общоопасните средства в Министерство на вътрешните работи и макар намаляването на популацията те нарастват през последните години. А случаят с детето на Явор Божанков не е единствен през последните години. Последният сходен случай беше във Враца на 13 април. Тогава 11-годишно момче взе въздушната пушка на дядо си от двора и несъзнателно простреля в главата 2-годишното си братче.

Пневматичните оръжия се записват в Министерство на вътрешните работи, макар че няма процедура за позволение за притежанието им. Дядото стрелял с нея да гони гаргите.

Малкото дете бе оперирано в “Пирогов ” и лекарите три седмици се бориха за живота му в реанимацията на болничното заведение, изписано бе едвам преди дни.

Ситуацията е сходна на тази с оръжието на предприемача Димитър Бонзов, който оставил револвера си без контрол в двора на къщата, до момента в който околните чествали. Имало няколко деца, едно от които - това на Божанков, стреляло несъзнателно. Личното оръжие на Бонзов е законно.

Дори да бъде упрекнат за причиняване на междинна телесна щета и даване на оръжие на
малолетно, наказванията в тези случаи са условни присъди съгласно правосъдната процедура у нас. Особено при хора с чисти досиета, какъвто е Димитър Бонзов.

При обвиняване разрешителното му ще бъде отнето. Пистолетът към този момент е конфискуван като доказателство по делото му, само че няма да може да носи други оръжия. В закона за огнестрелните оръжия ясно са посочени възбраните за носенето им.

Недопустимо е откритото носене на оръжие на публични места, с изключение на при реализиране на охранителна активност. Това важи изключително за всеобщи мероприятия - спортни, политически, културни, синдикални и други.

Забранено е влизането с оръжие в заведения, както и в църкви и манастири.

От тази година с смяна в закона не може да се върви с пищов и в лечебни заведения, учебни заведения, университети.

Законът санкционира също и носенето им след приложимост на алкохол и опиати.

В случая с предприемача Бонзов той е бил в дома си в Арбанаси, а не на публично място, само че е нарушил другата значима наредба на закона - за съхранението на револвера, който, както стана ясно, е бил с патрон в цевта и свален предпазител, оставен на налично място.

Оръжията се съхраняват в железни каси, които са неподвижно закрепени и заключващите се. Това важи за физически лица на непрекъснатия им или сегашен адрес.

Когато огнестрелните оръжия и боеприпасите за тях се съхраняват по сегашен адрес, физическите лица подават заявление за известяван до районното ръководство на Министерство на вътрешните работи.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР