Започна ли началото на края на бурното строителство на огромни

...
Започна ли началото на края на бурното строителство на огромни
Коментари Харесай

Началото на края на мастодонтите в Пловдив? Общината с пъти по-малко пари от разрешения за строеж

Започна ли началото на края на бурното строителство на големи жилищни комплекси в Пловдив? Ако погледнем в жилищните квартали и към огромните булеварди, то отговорът ще бъде изрично не. Почти всичко огромни терени, които през годините са попадали в частни ръце, се застрояват с оптимални строителни индикатори, а броят на новите жилища е плашещ.
Прочетете още
Данните от Национален статистически институт също демонстрира, че в Пловдив има взрив на строителството на нови  здания и такива, които  се вкарват в употреба.

Това, което  обаче се вижда от доклада на бюджета на Община Пловдив е, че тази наклонност стартира да залязва. В макрорамката на града за 2024 година са заложени 15 млн. лв. от  механически услуги, като съвсем всички са от разрешителните за градеж.

За първите четири месеца при предстоящи 5 млн. лв., в хазната са постъпили едвам 1,8 млн. лв., което е три пъти по-малко от заложеното. Това значи, че строителните позволения, които се заплащат на РЗП, са надалеч по-малко от предходни години.

От доклада на Национален статистически институт за първото тримесечие на 2024г, за строителни позволения в цялата Пловдивска област са издадени 278 бумаги за нови здания. В тях обаче ще има 1909 жилището, а общото РЗП е 208 хиляди кв.м.  Това може да докара до извода, че повече строителни позволения са за еднофамилни къщи и то евентуално в обитаемоте места отвън административния център. 

Очакванията в бранша са точно това – в околните години да се акцентира на по-малки бутикови здания и еднофамилни къщи в Пловдив. Това се обуславя, както от неналичието на свободни огромни парцели, по този начин и от тактиката за разрастването на града в южна и западна посока. Устройствените индикатори там не разрешават огромно строителство.

Другото перо в бюджета на Общината, което демонстрира по какъв начин  се развива строителството в града – налог „ придобиване ” върви в относително положителни темпове. Това са средствата от разпоредителни покупко-продажби с недвижими парцели. При заложени 42 млн. лв. за цялата година, за първото четиримесечие са получени 12,7 млн. лв. от Община Пловдив при изпълнимо 14 млн. лв. за този период.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР