Днес изтече срокът, в който независими кандидати за депутати можеха

...
Днес изтече срокът, в който независими кандидати за депутати можеха
Коментари Харесай

Изтече срокът за регистрация на независимите кандидати за изборите


Днес изтече срокът, в който самостоятелни претенденти за депутати можеха да се записват за вота на 2 октомври. Те могат да бъдат издигнати от предприемчив комитет.

Оказва се, че на идния избор има единствено един подобен самостоятелен претендент. Това е певицата Луна Йорданова, която през ноември бе и претендент за президент.

За да бъде вписана в изборната листа на 25-и столичен регион обаче би трябвало да показа подписка на най-малко 1000 евентуални гласоподаватели.

Любопитно е, че до в този момент в историята ни нямаме нито един определен самостоятелен народен представител. Какви са възможностите историята да се промени след 2 месеца?

Около 10 500 гласа трябват, с цел да станете народен представител от 25-ти изборен регион в София. Това демонстрират сметките на специалисти, в случай че се повторят същата изборна интензивност на 2 октомври по отношение на последните избори през ноември.

„ Българската изборна процедура не е избирала до момента самостоятелен депутат. Така че възможностите евентуално клонят към малко число “, изясни Цветозар Томов от ЦИК.

Най-лесен път безпартийните претенденти имат в дребни региони като Видин и Габрово да вземем за пример.

„ Много мъчно би могъл да бъде определен самостоятелен претендент в регионите с малко мандати, 4 да кажем, тъй като тогава той би трябвало да събере 25 на 100 от гласовете. Софийският, 23-и регион, наподобява оптимален за самостоятелните претенденти, тъй като там има 16 мандата. Респективно малко над 6 на 100 може да се окажат задоволителни “, добави Цветозар Томов, зам.-председател на ЦИК.

В събота изтича опцията да се преправя състава в обединенията и надлежно да се сформират нови.

От " Продължаваме промяната " обаче остават безапелационни, явяват се без „ Демократична България “ на идния избор.

„ Мислихме извънредно задълбочено и организирахме доста съвещания както със самите Демократична България, по този начин и с нашите последователи. Основната задача на тези избори е силите на смяната да имат болшинство в този парламент. Това, което установихме от тези съвещания е, че двете обединения имат по-добър късмет да се явят настрана “, изясни Даниел Лорер.

Според него Политическа партия е центристка партия със обществени ограничения, а Демократична България е в център дясно.

От „ Възраждане “ пък са скептични за идващия парламент.

„ Въобще не съм сигурен, че ще има съдружно ръководство. Ако има съдружно ръководство, то би трябвало да събере несъбираемото. Трябва да събере ГЕРБ, Политическа партия, Движение за права и свободи под формата на някакъв експертен евроатлантически кабинет. Това ще бъде държавно управление Франкенщайн “, съобщи Костадин Костадинов.

Политическа партия и " Възраждане " са безапелационни, че двете обединения не могат да имат взаимна работа.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР