Днес хората, притиснати от инфлацията и настояващи за икономическа справедливост,

...
Днес хората, притиснати от инфлацията и настояващи за икономическа справедливост,
Коментари Харесай

Недоволство сред работещите хора по света в Международния ден на труда

Днес хората , притиснати от инфлацията и настояващи за икономическа правдивост , излязоха по улиците в редица страни в Азия и Европа , с цел да отбележат 1 май, демонстрирайки световен изблик на работническо неодобрение , какъвто не е имало от времето, когато пандемията от COVID-19 докара до наложително спиране на активността на доста браншове в международен мащаб, написа „ Associated Press “.

Френската полиция нападна принудително коренно настроени протестиращи , които разрушиха прозорци на банки, до момента в който профсъюзите не престават да упорстват президентът да се откаже от промяната за по-висока пенсионна възраст. Жители на Южна Корея оповестиха, че упорстват за по-високи заплати , а испански правозащитници желаеха право на повече почивни дни . Недоволни жители на Ливан също излязоха на протестни шествия на доста места в страната, която е наранена от дълбока икономическа рецесия.

Макар че всекидневно 1 май се отбелязва по целия свят като празник на трудовите права , тазгодишните манифестации безспорно са израз на огромно неодобрение , ориентирано към разнообразни наболели проблеми. Активисти в региона на климата изрисуваха със спрей музея „ Louis Vuitton “ в Париж , а протестиращи в Германия демонстрираха гнева си против насилието , ориентирано към дамите и хората с друга полова ориентировка. Празненствата в Пакистан наложително се организират на закрито , а в Турция денят е белязан от изострено политическо напрежение , защото и двете страни са изправени пред съдбоносни избори. Войната в Украйна засенчи честването на събитията в Москва, където в миналото първомайските тържества се радваха на необятна известност.

В цяла Азия тазгодишните първомайски празнични прояви отприщиха насъбраното неодобрение , предизвикано от продължителните ограничавания, наложени поради пандемията от COVID-19. Тазгодишните събития в азиатските градове са с по-голяма посещаемост , в сравнение с през предходните години, защото деятелите в доста страни обявиха, че държавните управления би трябвало да създадат повече за възстановяване на живота на средностатистическия работещ човек, насърчавайки доста жители да изразят недоволството си обществено.

В цяла Франция хиляди хора излязоха на шествие , което съгласно профсъюзите е най-голямата първомайска проява в страната от години насам. Гневните жители недоволстват против неотдавнашния ход на президента Еманюел Макрон да усили пенсионната възраст от 62 на 64 години . Организаторите на митингите виждат в пенсионната промяна опасност за мъчно извоюваните права на служащите, до момента в който президентът твърди, че тя е стопански нужна, защото популацията застарява. Макар че участниците в шествията значително показват спокойно държание , групи от протестиращи екстремисти разрушиха витрини на магазини и банки в Париж, принуждавайки силите на реда да употребяват сълзотворен газ.

Тази година френската полиция по изключение употребява безпилотни самолети за снимане на размириците – ход, който провокира безпокойствие измежду бранителите на неприкосновеността на персоналния живот и активистките групи. Съобщава се, че досега парижката полиция е задържала 30 души, а в Лион и Нант също е имало конфликти.

Към членовете на френските профсъюзи се причислиха деятели и от други страни , деятели, борещи се за запазване на околната среда , и други групи, които се стремят към извоюване на икономическа правдивост или просто показват гнева си към Макрон и неговото ръководство. Активисти, които се опълчват на Олимпийските игри в Париж през 2024 година и на тяхното влияние върху обществото и околната среда, също показаха намерено несъгласието си.

На други места по света в някои общности се организират първомайски фестивали , които припомнят за езическите церемонии , отдадени на пролетта . В опустошената от войната Украйна празникът се свързва с празненствата от руската ера , когато страната е била ръководена от Москва – ера, която мнозина желаят да не помнят.

„ Хубаво е, че не честваме този празник по този начин, както се е чествал по времето на болшевиките. Това беше нещо в действителност извънредно, “, споделя Анатолий Борсюк , 77-годишен гражданин на Киев.

Друга украинска гражданка на име Алла Ляпкина си спомня с удивление за цветята и балоните от руските първомайски събирания, само че счита, че е време страната да продължи напред.

„ Живеем в нова ера и би трябвало да се развиваме в тази посока. Не е нужно да се връщаме към такова минало. “, споделя Алла.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР