Дискусия на единомишленици. Това представляваше неколкочасовият дебат в Гражданския съвет

...
Дискусия на единомишленици. Това представляваше неколкочасовият дебат в Гражданския съвет
Коментари Харесай

Дискусия във ВСС: Да има някакъв граждански контрол, но той да бъде обуздан!

Дискусия на единомишленици. Това представляваше неколкочасовият спор в Гражданския съвет на Висш съдебен съвет (невиждано открит до през днешния ден и извършен отворено за журналисти). За да няма неточности – по адрес на Горско стопанство, който в действителност е незнайно с какво тъкмо се занимава, освена да симулира „ гражданско присъединяване “ - Евгени Иванов сподели още първоначално, че „ този орган има живот “.

Първо пишеше, че са поканени основният прокурор Гешев, Комисията по конституционни и правни въпроси към 47-то Народно заседание, само че те не пристигнаха. Оказаха се куп забавни сдружения, асоциации, камара на следователите и прочие..

Говориха обаче единствено участниците от прокуратурата, апелацията й, спецсъда и апелативната му инстанция. Имаше и представител на Бюрото за надзор на СРС.

Все отново Евгени Иванов - някогашен ръководител на Асоциацията на прокурорите и член на Висш съдебен съвет, сподели още първоначално, че страната " отрязала дясната си ръка " - в лицето на спецорганите.

Голямата тематика беше очевидният юридически вакуум - какво става със СРС, направените от тях материални доказателстгвени средства (ВДС), правата по администрирането им, заличаване, удължение и прочие, след 27 юли, когато спецсъдилищата и прокуратурата в един ден изчезнат от правния мир.

Първо говорещите споделиха, че има 20 000 единици СРС, с които не е ясно какво ще се случи. И описаха същински апокалипсис. Слава Богу, намеси се Мариета Райкова - ръководител на СпНС, която сподели - да не си помислел някой, че има 20 000 висящи СРС-та в съда. Не - толкоз е целият списък за предишните 10 години.

Най-обстоен бе Пламен Панайотов - зам.председател на спецсъда непроменяемо от 2017 година насам.

Той уточни, че съдиите и сега преглеждат претенции за СРС и това ще продължи до последния ден - 27 юли. Но в едни бъдещи производства дали разрешенията на Спецсъда, издадени откакто Държавен вестник го закри оня ден, ще бъдат признати? Той уточни, че СРС-тата имат огромна тежест тъкмо по закононарушения против националната сигурност и ОПГ, като добави и корупционните закононарушения.

Поради това загубата им - на доказателствата от СРС, ще повлияе съществно върху тези производства.

Той уточни проблеми с придвижването на преписките. Например, че след закриването на съда на процедура няма да има арбитър, който да взема решение всички въпроси, свързани с даването на позволение: настояща преписка, дейности свързани даже с предписание за заличаване на събраната информация, а това основава условия за злоупотреби.

Панайотов особено акцентира неналичието на народен указател за дадените позволения за използване на СРС... Това е в действителност огромен проблем, само че той е от години. Съдията разгласи, че в СпНС обаче се води подобен указател - само че то и в Градски съд има.

" Ако един арбитър откаже (издаване на позволение за СРС) заради липса на подготвеност, къде ще го изплати? И кой ще го реши?

Ние на процедура след закриването няма да имаме нито съдии, нито деловодство, което може да управлява висящите преписки ", попита се Панайотов.

Той съзря поради поправките в Закона за правосъдната власт " огромна заплаха в един нескончаем интервал от време да не се издават такива разрешениея, което е заплаха ".

Той уточни, че прехвърлянето на архива на Спецсъда (размножаването му не е възможно) щяло да докара до заплаха от оповестяване на обстоятелства...(?!)

И предвижда - прехвърлянето на толкоз доста преписки изисква извънредно огромен интервал от време. Панайотов уточни, че това няма да се случи нито в границите на 6 месеца, нито в границите на 1 година

" Този развой ще тече години! "

След което посочи проблемите на чиновниците в Секретно деловодство, на съда които " също имат огромно значение – не се знае какво ще стане с тях ". Това били " извънредно готови чиновници, тествани чиновници – а сега закриването демотивира всички ни... " Както и сподели, че те доста тежко преживявали протичащото се със закриването. После стана ясно, че приказва за общо трима чиновници.

В полемиката бяха посочени в действителност забавни проблеми:

- кой да вземем за пример ще продължи разрешението за използване на СРС, издадено от спецсъдия (СРС$тата имат законов период,

- за дълъг интервал от време ще бъде блокирана и активността на Националното бюро за надзор на СРС – тъй като жителите ще подават претенции за инспекция, а няма да има нито деловодство, нито съдии които да дадат достъп до този списък.
https://www.clubz.bg/files/всс погалвам георгиева.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 680 " height= " 453 " /> Галя Георгиева се предсатви като " редови арбитър ", без да каже, че до 2017-а бе член на Висш съдебен съвет от чугуненото болшинство към Цацаров.

Голям потрес породи от (и в) изявлението на Галя Георгиева - „ редови арбитър от АСНС “, която прочела изявление на Бойко Станкушев от Антикорупционен фонд (АКФ) от... 17 април. Тя мислела, че няма да взе участие, само че сутринта сваляла текста на изявлението и пристигнала.

Георгиева бе остра – че в изявлението си пред бТВ отпреди 12 дни Станкушев, който е началник на Антикорупционния фонд (организация, която е ясно дали е долюбвана в постройката на „ Черковна “ – най-малкото тъй като изнесе историите за " Осемте джуджета " и „ Списъка за бърз надзор " ) разкрил, че в Министерството на правораздаването има „ някаква комисия “, която дружно с останалите членове на това Неправителствени организации има концепцията " да бди ", да следи за морал, за метод на правосъдие и за практикуване на някакъв надзор върху активността на Специализирания съд (по Галя Георгиева, б.р.).

Съдийката от Пловдив разказа какъв брой доста ужасно е това (като продължи да се титулува „ един редови арбитър “, само че пропусна да спомене, че бе от най-големите остриета от солидното болшинство към Сотир Цацаров в предходния ВСС).

" Каква е тая комисия, и какво е мястото на НПО-та, на Министерството на правораздаването да взе участие в прехвърлянето на каузи?! - развика се Георгиева. -

Има ли право Министерство на правосъдието да взе участие в прехвърлянето на каузи?! За страдание в тази страна се утвърди едно пренебрежение към институциите! Висш съдебен съвет, какъвто и да е, той би трябвало да бъде почитан! "

Георгиева разказа и усещанията си за рамките, които всеки би трябвало да си знае:

" Да, може да има НЯКАКЪВ цивилен надзор – само че той би трябвало да е укротен и закономерен! А не безотговорен! "

Каза още, че е закъсняла, тъй като е свалява от уеб страницата на бТВ изявлението на Станкушев, след което заключи:

" Наистина медиите прекалиха с това, че всеки може да се намесва в работата на съдилищата и прокуратурата! "

Традиционно, другата най-емоционална бе Валентина Маджарова - шефката на самата Специализираната прокуратура. Тя подсети, че до момента ръководеният от нея орган е бил номер едно в отговарянето на европойски заповеди за следствие и попита:

" Какво ще се случи с тези начини? (СРС-тата, б.р.) Какво ще се случи с доказателствата по делата на нашите сътрудници. "

... От което някой може да си извади извода, че прилаганите СРС по поръчки в чужбина и резултатите от тях, надали не ще бъдат изхвърлени в конетейнерите на ул. " Черковна ".

И Маджарова провидя, че проблемите ще се решат посредством повече отговорност за публицистите:

" Значи е обикновено, когато магистрат престъпи Етичния кодекс, той да бъде обругаван обществено. А публицист, в случай че престъпи Етичния кодекс – тъй като несъмнено знаете, само че и те имат Етичен кодекс – тогава нищо не се случва и това е възможно! "

Тя уточни, че в новия закон - малко неуместно - на прокурор е даден 7-дневен период да се разпорежда с каузи, откакто в мига, в който закриването влезе в действие на 27 юли, той не може " да го пипне " това дело и ще наруши закона.

" Целта е реализирана, хаосът е основан ", заключи Маджарова.

А един от най-пресните шефове, определен току преди закриването на Апелативната спецпрокуратура - Ивайло Ангелов, сподели, че законодателят се държал „ като слон в стъкларски магазин “.

Пламен Панайотов също повтори забележителна фраза, която към този момент употребил пред правната комисия на Народното събрание:

" Палите пожар, който няма по какъв начин да изгасите. "

След което разказа по какъв начин - като бил съдия-изпълнител по Черноморието, ходил да разказва устройство за бира и кóла в един хотел. Но тогава имало лице, което " било недосегаемо "... А в този момент това нещо се връща, " тъй като закрихте профилираното правораздаване ".

Участниците се сплотиха да се изиска от законодателя да регламентира след 27 юли буферен интервал, не по-малък от 3 месеца, в който профилираните органи дза продължат да съществуват - което да бъде обусловено само и единствено от дотъкмяване на висящи пред тях досъдебни и правосъдни производства и в който интервал да не постъпват нови преписки и каузи.

Никой не сподели да вземем за пример какво ще стане с делото " КТБ " освен това предложение...

И не на последно място - гласоподава се да се пита в Министерство на правосъдието има ли такава комисия, включваща и Неправителствени организации, която ще следи дейностите към закриването на специнституциите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР