Хеликоптер, превозващ иранския президент Ебрахим Раиси, е катастрофирал, съобщи иранската

...
Хеликоптер, превозващ иранския президент Ебрахим Раиси, е катастрофирал, съобщи иранската
Коментари Харесай

Хеликоптерът с иранския президент е паднал близо да границата с Азербайджан

Хеликоптер, пренасящ иранския президент Ебрахим Раиси, е аварирал, заяви иранската държавна осведомителна организация Тасним (Tasnim). АП цитира иранската държавна телевизия, съгласно която хеликоптерът се е разрушил покрай Джулфа, ирански град на границата с Азербайджан и на 600 км от Техеран. Точното място на произшествието обаче не е известно.

 

Освен Раиси на борда на хеликоптера са се намирали още няколко публични лица, измежду които министърът на външните работи Хосеин Амир Абдоллахиян и губернаторът на провинция Източен Азербайджан аятолах Мохаммад Али Ал-е-Хашем.

 

Новинарската организация ИРНА (IRNA) цитира поданици на близките села, съгласно които хеликоптерът се е разрушил в горска околност покрай село Узи. В региона са изпратени повече от 20 избавителни екипа. На уеб страницата на организацията се твърди, че спасителите към този момент са пристигнали на мястото на случая, само че няма удостоверение на тази информация.

 

" Президентът и още няколко души се връщаха (от Азербайджан) с няколко хеликоптера. Един от хеликоптерите трябваше да извърши твърдо кацане заради неприятното време и мъглата. Различни избавителни екипи към този момент са на път към района, само че заради неприятното време и мъглата може да им отнеме време да доближат до хеликоптера ", съобщи министърът на вътрешните работи Ахмад Вахиди пред държавната телевизия.

 

Държавната организация Тасним твърди, че един от съпътстващите президента е съумял да се свърже със спасителите. Поради това организацията допуска, че няма потърпевши. На собствен ред осведомителна организация Мехр (Mehr) заяви, че иранският президент е добре и е пътувал с кола до град Табриз. Това известие скоро беше изтрито.

 

В президентския конвой е имало общо три хеликоптера. Според Тасним в другите два хеликоптера са се намирали министърът на енергетиката и ръководителят на Министерството на пътищата и градоустройството и са достигнали наред до местоназначението си.

 

Днес сутринта Ебрахим Раиси се срещна с президента на Азербайджан Илхам Алиев. Двамата водачи откриха язовир на иранско-азербайджанската граница.

 

63-годишният Раиси, който преди този момент оглавяваше правосъдната система на страната, стана президент на Иран през юни 2021 г. 

 

Иранска държавна делегация, водена от вицепрезидента Мохамад Мохбер (в случай, че президентът е умрял, точно той ще поеме функционалностите му), е тръгнала към мястото на твърдото кацане на хеликоптера на Раиси, заяви представител на иранския кабинет.

 

В същото време висшият нравствен лидер аятолах Хаменей е провел изключително съвещание на Съвета за сигурност на страната след известията за злополуката, оповестява изданието " Техеран Таймс ".

Автор: dir.bg

Източник: kliuki.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР