Дискусиите на парламента по плана за възстановяване преминаха при високо

...
Дискусиите на парламента по плана за възстановяване преминаха при високо
Коментари Харесай

Делян Добрев: Лобистки проекти като завода за батерии забавят плана за възстановяване

Дискусиите на Народното събрание по проекта за възобновяване минаха при високо напрежение. Депутатите разискаха дали да задължат Министерския съвет да внесе до седмица всички законопроекти, нужни за осъществяване на междинните етапни цели по Националния проект за възобновяване и резистентност (ПВУ). Искането е във връзка със периода за подаване към Европейската комисия на настояването за второ заплащане, който е 31 декември. Средствата по проекта са сериозно нужни, уточни Десислава Трифонова от ГЕРБ. По думите й страната ни рискува да загуби 724 млн лева от общо налични 11 млрд.лв., тъй като не са извършени промени в разнообразни браншове.
Според съпартиеца ѝ Делян Добрев забавянето е поради лобистки ползи в енергетиката на предходните ръководещи: 
" Появиха се два лобистки плана в областта на енергетиката. Това е повода да се забави проектът. Един милиард евро за акумулатори, 200-300 милиона евро за геотермална сила, неща, които бяха вкарани в проекта само от лобистки ползи, свързани, съгласно мене, с комисионни ", съобщи Делян Добрев.

И съгласно Цончо Ганев от " Възраждане " нужните законопроекти не са подготвени поради закъснение на предходните ръководещи. Той изрази терзание от заложеното в Плана закриване на въглищните централи:
" До три години закриване на 40% на ТЕЦ-овете, до 13 години закриване на 100% от ТЕЦ-овете, но доста ще се веселя някогашните ръководещи и тези, които сега ще подкрепяте този План за възобновяване и резистентност, още веднъж всички евроатлантици тук да станете и да обясните на народа по какъв начин тъкмо ще стане това нещо и по какъв начин ще се оправим ".
Репликата на  Цончо Ганев предизвика някогашния финансов министър Асен Василев  и сегашен народен представител от Политическа партия да го заплаши със съд.  Според Василев проектът не планува затваряне на мощности.  

Планът за възобновяване не носи изгоди на българската стопанска система, ще докара до вреди, акцентира ръководителят на ПГ на „ Възраждане “ Костадин Костадинов. Ако по този начин продължат нещата, може да има режим на тока, съобщи Костадинов.
ТЕЦ-овете би трябвало да работят при съблюдаване на екологичните правила, само че те са нужни за страната, по тази причина е нужен сериозен разбор, посочи Джевдет Чакъров от Движение за права и свободи.
Бившият министър на образованието Николай Денков, който сега е народен представител от „ Продължаваме промяната “ оправда забавянето с извършените избори през тази година.  " Това закъснение се дължи и на извършените безусловно непотребни избори през актуалната година, които бяха провокирани от вас. Второ - когато приказваме за енергетиката, рамките на тази енергетика бяха заложени от едно решение “, съобщи той.
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР