Дипломатическите представители на Вашингтон и Москва не дават индикации, че

...
Дипломатическите представители на Вашингтон и Москва не дават индикации, че
Коментари Харесай

САЩ и Русия не сближиха позиции по повод кризата в Украйна

Дипломатическите представители на Вашингтон и Москва не дават индикации, че са постигнали даже най-малък пробив по време на договарянията в Женева, чиято цел е избягването на военна ескалация по източната граница на Украйна, където Русия е струпала десетки хиляди военнослужещи и бойна техника. Добрата вест е, че представителите на Кремъл не прекратиха процеса още в края на първия ден, за каквато опция намекваха в началото, въпреки всичко дефинираха дебатите като " открити " и " бизнес насочени " и още веднъж заявиха, че нямат желание да нахлуват в Украйна.

" Съединени американски щати и Русия в някаква степен застъпват противоположни гледни точки за това, което би трябвало да бъде направено ", разяснява съветският зам.-министър на външните работи Сергей Рябков след края на на диалозите. " Няма да позволим на който и да било " да затръшне " политиката на отворени порти, която НАТО води... Съединени американски щати няма да взимат решения за Украйна без присъединяване на Украйна, за Европа без Европа и за НАТО без НАТО ", заявява от своя страна зам. държавният секретар Уенди Шърман, която води делегацията на Съединени американски щати. Искането на Кремъл, което във Вашингтон дефинират като изцяло недопустимо, планува НАТО незабавно да спре да се уголемява на изток, Украйна и Грузия в никакъв случай да не влиза в алианса, а също по този начин да бъдат прекъснати всички съюзнически интензивности в страните от Централна и Източна Европа, признати след 1997 година, където попада и България. " За нас е безусловно наложително да бъдем сигурни, че Украйна в никакъв случай, в никакъв случай, в никакъв случай няма да стане член на НАТО ", разгласи Рябков. И добави: " Не имаме вяра на другата страна. "

Въпреки това съветските дипломати ще продължат договарянията, планувани до края на тази седмица. За сряда е планувана среща с представители на НАТО в Брюксел, а за четвъртък - сесия на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) във Виена, чийто член е и Русия. И въпреки всичко през днешния ден сигналите, които идват от Москва, продължиха да са умерено песимистични. Според представителя на Кремъл Дмитрий Песков е било позитивно, че вчерашните диалози в Женева са водени по открит, настоятелен и пряк метод, само че в последна сметка Русия се интересува единствено от крайния резултат. " В случая няма закрепени крайни периоди, никой не ги задава. Позицията на Русия обаче е, че няма да се задоволим с безпределно проточване на този развой ", прецизира той. Според Песков обстановката ще е малко по-ясна след другите два кръга от диалози, които ще бъдат извършени до края на тази седмица.

Според съветската страна също по този начин Съединени американски щати не показват задоволително схващане по отношение на спешността на обстановката. " Въпреки че няма краен период, Русия не е подготвена да чака седмици или месеци ", разяснява и зам. външният министър Рябков. Според него страната му би трябвало да види оживление от страна на НАТО и в случай че нещо сходно не се случи, това ще е " неточност, която ще навреди на личната сигурност на алианса ". Дипломатът преповтори тезата на президента Путин, че в случай че договарянията се провалят, отговорът ще е " военно-технически ", без да дава детайлности какво тъкмо се крие зад това. Според Уенди Шърмън пък, в случай че Русия се отдръпна от договарянията, това ще е явен знак, че тя в никакъв случай не е гледала съществено на дипломацията. Зам. държавният секретар на Съединени американски щати добавя, че Вашингтон е отворен за полемики по възможна договорка за ракетите със междинен радиус на деяние и ограничение на размерите на военните учения. Ако обаче Русия не се отметне от думите си и въпреки всичко нахлуе в Украйна, Съединени американски щати дават обещание да наложат на страната невиждано сурови стопански наказания. НАТО от своя страна заявява, че при сходно развиване на обстановката съществено ще укрепи защитата по своя източен фланг, разполагайки съюзнически сили.
Реклама
Въпреки тоталните разминавания и неналичието на прогрес двете страни в дипломатическия развой въпреки всичко дефинираха договарянията като " открити " и " откровени ", а руснаците ги нарекоха " сложни, само че професионални ".
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Момчил Милев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР