Децата, които са получавали шамари от родителите си с възпитателна

...
Децата, които са получавали шамари от родителите си с възпитателна
Коментари Харесай

Възпитателното напляскване увеличава риска от проблеми с психичното здраве

Децата, които са получавали плесници от родителите си с възпитателна цел, е по-вероятно да имат проблеми с психологичното здраве и да демонстрират антисоциално държание, когато пораснат, оповестява английският „ Индипендънт “.

Повишена настъпателност и познавателни проблеми са други странични фактори, които проучването свързва с насилието над децата. Изследователите от Тексаския университет в Остин и университета в Мичиган анализирали мета-данни, събирани в интервал от 50 години, които включват повече от 160 000 деца

Изследователите употребяват термина „ напляскване “ с цел да обозначат „ удрянето на децата по задните елементи или по крайниците с отворена ръка “. Те разкрили, че развиването на 13 поведенчески казуса е обвързвано значително с „ напляскването “, като отрицателните последствия от него не престават да бъдат забележими даже в зрелост.

Тези 13 казуса включват нараснала експанзия, по-антисоциално държание, проблеми с психологичното здраве, по-негативни връзки с родителите, по-ниско самочувствие, промени във моралния компас и затваряне надълбоко в себе си.

„ Напляскването на децата, с цел да се накаже неприятното държание е необятно публикувана процедура, само че все пак въпросът за нейната успеваемост и целенасоченост е затулен в незнание. Данните от проучване не демонстрират никакви доказателства, че напляскването може да усъвършенства държанието на децата. Точно противоположното, то е обвързвано с появяването на голям брой проблеми в тяхното развиване “, заключват откривателите.

„ Родителите, които към момента употребяват физическо принуждение против децата си, хората, които го предлагат и политиците, които разрешават съществуването на тази процедура, би трябвало да премислят вижданията си, защото няма никакви данни, че напляскването има каквото и да било положително въздействие върху децата “.

Проучване на УНИЦЕФ разкрива, че 80 на 100 от децата по света са подложени рутинно на удари и даже на побой от своите родители, под предлог, че е с възпитателна цел.  

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР