Деца от подготвителните групи в ОУ „Васил Левски“ пуснаха балони

...
Деца от подготвителните групи в ОУ „Васил Левски“ пуснаха балони
Коментари Харесай

Хлапета пратиха букви до Китай и Марс СНИМКИ

Деца от подготвителните групи в ОУ „ Васил Левски “ пуснаха балони с вързани на тях букви като привет към целия свят в навечерието на 24 май. Ще стигнат чак до Китай и до Марс, заключиха 5- и 6-годишните, като видяха по какъв начин вятърът ги подхвана и отнесе, дружно с вързаните на тях книжни Е, А, Л, И, М.



С венец от божури, здравец и чимшир подготвачетата излязоха тази заран на стълбите пред школото, с цел да насочат персонално одобрение със стих и ария. Училището записа осъществяването на видео и ще го изпрати на 24 май на всички родители и на целия екип, а през уеб страницата и фейсбук на образователното заведение – и до всички останали, които честват на този ден.

Най-важната писмен знак съгласно 5-годишната Сияна е А, тъй като с нея стартира всичко. Но не трябва да се подценява О, с която споделяме обичам, а още по-малко пък Ф – филия.



Когато порасне, Калин ще стане космонавт и нищо чудно да стигне до Марс, да ревизира дали в действителност буквите с балони в бяло, зелено и алено са стигнали чак там. Дария пък желае да е кукер. Вярно, че няма такава специалност, само че си я е избрала, тъй като кукерите гонят злото. Ако напълно пък не може да се работи това, ще направи компромис с палеонтологията. Тепърва ще я водят в Природо-научния музей да види скелет на динозавър.

Иван е бъдещият служител на реда на ОУ „ Васил Левски “, който занапред е подготвен да глобява неприятните, които не съблюдават разпоредбите. Но това може да изчака, до момента в който подготваците изиграят още доста пъти обичаните си игри „ Альо-портальо “ и „ Заешка поща “.



Преди поздрава за 24 май те изработили и хвърчила дружно с родителите си. Тази вечер пък ще месят самун и ще го украсят с букви дружно с „ Хлебни къщи “.

Опитваме се да притеглим родителите към живота на групата, изясни учителката на 5-годишните Мариана Хаджитемирова. Преди с колежката й Василка Ангелова и учителките на 6-годишните – Силвия Мерджанова и Димитрина Ребрева, се възползвали от Денят на отворените порти. Заради пандемията обаче контактите тази година са доста лимитирани.



Мариана Хаджитемирова е от 6 година в ОУ „ Васил Левски “, а преди този момент работила още 30 година в детска градина. Навлизат все нови и нови неща, споделя тя. В своята група употребява компютър и интерактивна дъска. С болния проблем в учебно заведение – дисциплината, към този момент се оправя сполучливо. На тази възраст децата са дребни и елементарно може да ги поведеш към положителното, убедила се е учителката.



Когато стартира пандемията, малчуганите били доста стреснати. Наложило се с филмчета да им изясняват, че това е елементарна болест. Някои от тях обаче сами са разкрили това, с което тогава педагозите не желали да ги плашат – има деца, изгубили свои близки.

Най-весело пък им е, когато се заприказва за специалностите. Бащата на Влади е доктор и той току изяснява по какъв начин се вършат интервенции и какво е мозъкът. Затова и Мариана Хаджитемирова постоянно е изправена пред професионални провокации. Най-трудният въпрос, който децата са й задавали досега, е по какъв начин тъкмо мисли мозъкът.



Съвременните деца не познават бита от предишното и им било доста забавно, когато учителките облекли национални носии и пресъздали обичаите на Лазаровден, а след това всички дружно боядисали яйца за Великден.

Преди рестриктивните мерки извеждали хлапетата и на екскурзии, и в Стария град. Някои не са виждали домашни животни, каквито се гледат на село. А когато било проведено посещаване в Етнографския музей, се оказало, че 60% от родителите не знаят къде е и какво има вътре. Затова задачата на екипа е децата да претърпяват новите неща – по този начин се учи най-добре, а още по-хубаво е, когато се споделя със фамилията и приятелите.



Според педагозите подготвителните групи в учебно заведение са добра опция за неусетна и плавна акомодация към учебния живот, тъй като от рано децата попадат в тази среда, живеят в ритъма на учебното заведение, поддържат връзка с някои класове и се усещат в напълно позната среда, когато те самите станат първолаци.

Снимки: Франк Воща
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР