Деси ВЕЛЕВАИзненадваща новина сюрпризира столичани. Щяла да се възстановява къпалня

...
Деси ВЕЛЕВАИзненадваща новина сюрпризира столичани. Щяла да се възстановява къпалня
Коментари Харесай

Нов живот за къпалня Мария-Луиза. Дали?

Деси ВЕЛЕВА

Изненадваща вест сюрпризира столичани. Щяла да се възвръща къпалня " Мария-Луиза " в Борисовата градина. Софиянци още веднъж щели да плуват из басейните й. Щяло да има кафенета, спа център, развлекателни обекти. Нямало обаче да се допусне никакво ново строителство.

Да, става дума за същия комплекс, който тъне в съсипия над 15 години. В който общината не може въобще да влезе, макар че е съсобственик и държи миноритарен дял от над 40 на 100. Това е оня емблематичен обект, за който мажоритарният притежател настойчиво мълчи, а в предизборно време общината се сеща за него и стартира да крои проекти за връщане, отчуждаване, унищожаване на огради.
На този декор сдружението притежател " Парк " Мария Луиза " внезапно реши да отвори вратите на къпалнята за фотографите, с цел да могат те да запечатат разрухата й, като в това време тържествено разгласи решението си за водене към светлото бъдеще на плувния комплекс.
Фактологията към ориста му в действителност е пределно семпла. От името на мажоритарния притежател Тодор Тодоров, шеф " Нови планове " към сдружението, разгласи, че до дни ще внесе заявление за издаване на виза за планиране. След огромен ремонт се чака да бъдат непокътнати басейните, един от тях да се покрие, в подземните елементи да се създадат спа център и развлекателни обекти. Обещанието е да няма високо строителство и паркинги. Опасните уреди ще бъдат отстранени. И толкова.
Инвеститорът към този момент нито е показал съответен план, нито периоди за осъществяване. Затова пък бе направена цялостна презентация на разрухата и разпадащите се уреди, дружно с припомняне на историята на къпалнята.
Скептицизмът по отношение на реализацията на цялата тази съвсем утопична концепция идва и оттова, че още през 2016 година имаше поръчка за възобновяване на къпалнята от страна на сдружението. Това трябваше да стане по съкратена процедура, без да се издава виза за планиране и позволение за градеж, защото не се предвиждаше никаква огромна реорганизация. Две години по-късно бе оповестено, че е импортиран нов план за възобновяване от притежателите, само че и той остана без реализация. Успоредно с това всеки проект за промени трябваше да се преценява с подготвяния организационен проект на цялата Борисова градина. Той, от своя страна, също се бави от години и към момента не е признат.
През идващите две години пък Столичната община направи опити да се задейства по казуса, най-вече подбутвана от външни фактори, като публично неодобрение или неправителствения бранш. И те обаче останаха ялови. През 2020 година кметството поръча на едно от сдруженията си - " Софинвест ", да направи пазарна оценка на комплекса, с цел да се реши какъв брой ще коства неговият ремонт. Година по-късно - ни оценка, ни развиване. От общината се оплакаха, че не им е обезпечен достъп и няма по какъв начин да се направи нужният разбор.
За следващото връщане на контрола на общината върху парцела се заприказва при започване на тази година. Кметът на регион " Средец " Трайчо Трайков разгласи, че цел на администрацията му е да отстрани част от загражденията на обекта, в които попадат общински терени от 12 дка. Оказа се, че две години по-рано два акта за общинска благосъстоятелност са вписани в имотния указател. Все още нито едно от всички изказвания не е станало действителност, а в този момент пристигна и любопитният миг с активизирането на частния притежател. Нещо фактически се мъти в Борисовата градина, само че дали ще се излюпи или ще остане единствено мътилката? Предстои да забележим.

От просперитета до разрухата

Къпалнята " Мария-Луиза " работи в първичния си тип от 1938 до 1983 година Тя е проектирана от арх. Борис Далчев като най-големия градски плувен комплекс на Балканите за своето време. Има потенциал от 5000 души, четири басейна, кафе-ресторанти, тераси и зеленина. По-късно е прекръстена на " Република ".
През 1983 година се възнамерява да се организира Европейско състезание по плувни спортове и по тази причина къпалнята се унищожава, а на нейно място се появяват плувните басейни. През идващите години се построяват трибуни и кула за скокове за оборудването да се трансформира в подготвително за федерацията по плуване. След 1989 година потенциалът на комплекса понижава, а през 2005 година е затворен дефинитивно.
Две години по-рано се случва и събитието, което предопределя ориста на къпалнята през последните две десетилетия. Тогава Столичната община апортира 35 000 кв. метра от площта на Борисовата градина като вноска в новосформираното сдружение " Парк " Мария Луиза " АД. То се основава за взаимен план и активност сред общинската компания " Софийски парцели " и частната " Ейнджълс ". Собственик на частното сдружение тогава е Георги Илиев. След убийството му неговият дял се купува от Румен Гайтански-Вълка посредством две негови компании - " Карплеон " ЕООД и " Юромарк асет мениджмънт " ООД. На процедура общината няма никакъв надзор върху общото сдружение, неин представител липсва в Борда на шефовете, само че все пак тя се води притежател на 41,9% от парцела.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР