Десети март е Ден на сауната във Финландия. Това означава,

...
Десети март е Ден на сауната във Финландия. Това означава,
Коментари Харесай

Под пара: Финландия чества Деня на сауната

Десети март е Ден на сауната във Финландия. Това значи, че всеки искащ може да посети колкото желае сауни - публични и частни. Сауна в бъчва, сауна във виенско колело, сауна - палатка, рок-сауна зад кулисите на спектакъл и сауна на покрива, са единствено част от екзотичните оферти, налични за локални хора и туристи в този ден, споделя уеб сайтът за туризъм finland.fi

Денят на сауната се отбелязва напролет за трета година подред. Идеята на уредниците от придвижването Yhteismaa е, че през този сезон времето не постоянно е хубаво, а сауната е обичайно за локалните хора място за запознанства и другарство.

Населението на страната е към 5 млн души, а сауните - към 3 млн. Входът в празничния ден е безвъзмезден, само че притежателят може да изиска дребна сума за употребяваните дърва или за предлаганите мезета. За да няма опашки, посетителите си резервират час в уеб страницата на мероприятието, откъдето могат да изберат и сауните, които желаят да посетят. Някои даже проведен сауномаратони и се състезават за броя посетени сауни.

 Под пара: Финландия празнува Деня на сауната
© www.helsinkisaunaday.fi

Ето няколко потребни съвета за начинаещите, дефинирани на уеб страницата www.helsinkisaunaday.fi

Топлината . Температурата в сауната нормално се поддържа сред 75 и 85° C. Повечето финландци считат, че сауните, загрявани с дърва са по-добри, само че в градовете електрическите доминират.

Здравето. Според финландска сентенция " в случай че сауната, алкохолът и катранът не оказват помощ, значи заболяването е смъроносна ". Многобройни изследвания са потвърдили позитивното влияние върху здравето на успокояващата топлота и отпускащата пара в сауната.

Общуването. Посещението на сауна вечер е известна форма за среща с другари, съседи, състуденти, сътрудници. Твърди се, че точно в сауната са взети доста значими решения във финландския политически и бизнес живот. Ако някой ви предложения да посетите частната му сауна, това е израз на почитание.

Голотата. Тя няма нищо общо със секса и е нещо неважно в сауната, където всичко е подчинено на възобновяване и пречистването. Финландците избират да влизат в сауната чисто голи, даже измежду непознати и това се счита за изцяло естествено. Все отново всеки самичък преценя дали да постави бански или да се прикрие с забрадка. В някои публични сауни банският е наложителен. Мъжете и дамите постоянно се редуват, само че смесените сауни също са известни. В публичните може да има обособени часове за дами и за мъже.

Тишината е на респект. Ароматите и успокояващата музика нямат място във финландската сауна. Свободните диалози са нещо обикновено, само че също по този начин е възможно да се усамотиш и да се отдадеш на мислите си.

Топло - студено. Редувайте загряването с почивки и изстудяване. Всеки клиент има право да плисне вода върху горещите камъни, когато реши. Ако смятате, че сауната е прекомерно гореща, кажете го на останалите гости.

Напитките . Вода, бира, ябълково вино са най-популярните питиета за сауна. Грижете се за оводняването на тялото си, което ще загуби доста течност заради неизбежното изпотяване.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР