Депутатите в бюджетната комисия одобриха България да даде около 37

...
Депутатите в бюджетната комисия одобриха България да даде около 37
Коментари Харесай

България внася $37 милиона в капитала на две финансови институции

Депутатите в бюджетната комисия утвърдиха България да даде към 37 млн. $ за увеличение на капитала в две интернационалните финансови институции. Става въпрос за Международната банка за възобновяване и развиване (МБВР) и Международната финансова корпорация (МФК).

Вноската е нужна по линия на взетото решение от институциите за общо увеличение капитала им. Средствата, които България би трябвало да отдели, бяха заложени в актуализацията на държавния бюджет в края на юни.

Според плановете на финансовото министерство България би трябвало да усили капитала на МБВР със 17.9 млн. $ и на МФК с 19.05 млн. $. Въпреки увеличената вноска, делът на България в МБВР на процедура ще се свие и правото на глас от 0.3% ще падне на 0.29%.

Не зависи от нас. Такова решение е взето “, разяснява зам.-финансовия министър Людмила Петкова.

В другата институция България ще увеличи правото си на глас от 0.21 на 0.24%.
За двете финансови институции
Международната банка за възобновяване и развиване и Международната финансова корпорация са институция, част от Групата на Световната банка. Те са основани надлежно през 1945 и 1956 година

МБВР е главната организация от Групата на Световната банка. Тя отпуска заеми единствено на свои страни членки, техни политически подразделения или при съществуването на предоставена от съответната страна членка държавна гаранция, като се концентрира върху страни със междинни приходи и платежоспособни страни с ниски приходи. Банката има кредитен рейтинг на първокачествен кредитополучател, което ѝ дава опция да финансира активността си при най-благоприятни условия на интернационалните финансови пазари.

МФК е фокусирана върху вложения, препоръки и ръководство на активи в частния бранш.

България се причислява към двете институции при започване на 90-те години на предишния век.

Функциите на шеф в организациите от Групата на Световната банка за България се реализират от министъра на финансите, а на заместник-управител – от подуправител на Българска народна банка.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинмеждународна банка интернационалните кредитори интернационалните организации България увеличение на капитала капитал нарастване на капитал ПоследниНай-четениБюджет и финанси 28 България внася $37 милиона в капитала на две финансови институции Крипто 552 Забравете за криптозимата, идва „ кървава баня “ за биткойн Бюджет и финанси 1776 Българска социалистическа партия желае внезапно повдигане на оптималния застрахователен приход Политика 2741 Бюджетната комисия отхвърли възбраната „ Лукойл “ да изнася горива Политика 9244 Правителството заплаши Нидерландия и Австрия с „ ответни ограничения “ Накратко 9232 Вечерни вести: Радев съжали за Петков и Василев; Край на тапите по „ Хемус “? Политика 9034 „ Беше неточност, че въобще дадох късмет на тези хора “ Политика 8970 ГЕРБ изненада с претендента си за министър председател Всички новини13:43 Бюджет и финанси 28 Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР