Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за българските

...
Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за българските
Коментари Харесай

Приеха на първо четене промени в Закона за българските лични документи

Депутатите одобриха на първо четене промени в Закона за българските персонални документи. Те бяха препоръчани от " Обединени патриоти " и за тях гласоподаваха 102-ма народни представители, срещу бяха 23-ма, а четирима се въздържаха.

 Депутатите откриха първото си съвещание за 2021 година Виж още

Целта на измененията е да се вкара характерна категория персонални документи, които да са с удостоверяваща и оправомощаваща функционалност. Идеята е на лица от български генезис да се издава карта, която да удостоверява самоличността и правото им на престояване в страната. С това съгласно вносителите ще се даде правна наредба на планувания с плана специфичен статут на лицата, принадлежащи към българските исторически общности, родени в чужбина, както и родените тук, само че след това напуснали страната.

" Законът за българските персонални документи е явен, безапелационен и ще бъде сериозна крачка при решаването на демографските проблеми на България ", разяснява от парламентарната естрада по време на дебатите водачът на НФСБ и заместник-председател на Народното събрание Валери Симеонов. Той е уверен, че отварянето на пазар на труда у нас за българските диаспори ще реши доста сериозен демографски проблем.

Необходимостта от подобен закон съгласно него се дефинира от потребностите на пазара на работна ръка, от дефицита на квалифицирани експерти, което по думите му просветителната система тук не може да подсигурява. Демографският аспект е другото, което прави този закон нужен. Симеонов даде образец по какъв начин наши сънародници в Украйна избират да работят в Полша, вместо в България.

Депутатът Тодор Байчев от парламентарната група на " Българска социалистическа партия за България " разяснява, че заплащането у нас е ниско и по тази причина още веднъж се приказва за внасяне на работна ръка от вън.

" Върнахме се на тематиката за вноса на работна ръка, само че България ще изпитва дефицит, до момента в който има ниско възнаграждение. Ако забелязвате какъв напор има за народни представители, където заплащането е положително, в случай че българският служащ, чиновник и всяка една кариерна специалност получава положително заплащане, тя няма да страда от липса на работна ръка. Трябва да работим и мислим в посока на повишение на възнаграждението на служащите и чиновниците ", счита Байчев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР