Парижките сметосъбирачи стачкуват по-малко от три месеца преди началото на

...
Парижките сметосъбирачи стачкуват по-малко от три месеца преди началото на
Коментари Харесай

Рекет: Олимпийски бонус или Париж потъва в боклук

Парижките сметосъбирачи стачкуват по-малко от три месеца преди началото на Олимпийските игри. Те желаят бонус за работа си по време на спортното събитие.

В продължение на месеци те упорстват за нарастване на заплатите, а синдикатите са подали предупреждение за стачка по време на игрите, в случай че не бъде реализирано съглашение, напомня РФИ.

По улиците на Париж още веднъж се натрупат отпадъци, откакто сметосъбирачите започнаха тридневна стачка във вторник. Те възнамеряват и д руги три дни на митинг през идната седмица .

Исканията са за
бонус от 1900 евро за работещите по време на Олимпийските и Параолимпийските игри, както и за нарастване на заплатите с 400 евро.

" Искаме да създадем положително усещане за Париж на всички туристи, които ще посрещнем, само че присъединяване ни би трябвало да бъде обезщетено ", съобщи Смина Мебтуш, секретар на бранш " боклуци " на синдиката CGT, който свика стачката.

Профсъюзът твърди, че чиновниците би трябвало да бъдат обезщетени за това, че са се отказали от годишните си летни отпуски, с цел да работят по време на игрите. Премията ще бъде съобразена с по-големите от нормалните количества отпадък, които ще се натрупат в града.

Ако настояванията не бъдат изпълнени, профсъюзът е подал молба за оповестяване на стачка от 1 юли до 8 септември , т.е. по време на Олимпийските и Параолимпийските игри.

Заплахата е действителна за града, който желае да избегне повтаряне на огромните стачки против пенсионната промяна през март и април предходната година, които включваха блокади на трите завода за изгаряне на боклуци в града.

Снимките на купчините отпадък в Париж се появиха на първите страници на вестниците по целия свят.

Заплахи за стачки има и в други браншове като полицията и опазването на здравето, в случай че служащите не получат обезщетения по време на игрите.

В края на април събирачите на отпадък в пристанищния град Марсилия стачкуваха в продължение на седмица преди идването на олимпийския огън с искане за по-добри условия на труд и по-високи заплати .

Сметосъбирачите са наети на минимална заплата от към 1400 евро месечно след облагане с налози, като работят по 35 часа седмично - макар че някои получават до 1500 евро месечно повече с
бонуси и други надбавки.

След пенсионната промяна те могат да се пенсионират на 59-годишна възраст , макар че доста от тях напущат по-късно.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР