Демонстрацията бе обявена във Facebook с призива: Да спрем убийствата

...
Демонстрацията бе обявена във Facebook с призива: Да спрем убийствата
Коментари Харесай

Протест пред МВР за по-строг закон и контрол на пътищата, кабинетът с нови мерки

Демонстрацията бе оповестена във Фейсбук с апела: " Да спрем убийствата по пътищата. Искаме надзор, съд и затвор за убийците! " . В нея се включиха близки на починали в произшествия, девойки и момчета на забележима възраст от 14-15 години, връстници и другари на починалото момче, както и представители на " Пътна полиция ", които пристигнаха да се срещнат с протестиращите, с цел да чуят техните претенции и дали министерството може да отговори на упованията на хората.

" Исканията ни са за по-строг надзор от страна на Министерство на вътрешните работи, както и по-строги санкции и закони ", сподели една от участничките в митинга, показала се като Чийдем пред Българска телеграфна агенция. По думите й законът не разрешава рецидивисти да бъдат наказани при първо или второ нарушение. Чийдем изясни, че част от настояванията на протестиращите са за по-адекватна инфраструктура - легнали служител на реда, камери за скорост на всички булеварди и основни улици. В нито една европейска страна не съм чула някой да форсира колата си след 22:00 часа, уточни тя и добави, че българите нямат почитание към закона.

С минута безмълвие хората уважиха паметта на починалото момче.

" Познавах Филип за малко време, искаше ми да се го познавам повече, да имам опцията да го опозная по-добре, за жал, тази опция ми беше отнета. Той беше доста лъчезарно момче, постоянно беше ухилен ", показа другарка на починалото момче.

Постоянни инспекции за алкохол и наркотични субстанции на водачите, както и да се слагат камери и легнали служители на реда на всички основни места, а също и да се обезпечи нощен градски превоз, упорстват протестиращите:

Снимка: БТА

" Аз моля хората те самите да бъдат виновни, да спрат и да погледнат отговорно към акта шофиране, тъй като не считам, че актът ръководство на МПС е нещо, което ти би трябвало да отидеш да се покажеш каква кола имаш или да форсираш " ;

" На пешеходните пътеки мисля, че би трябвало да има легнали служители на реда. Пред нашия блок е тъкмо по този начин. И наказване, по-сериозно. Виждате всяка година какъв брой хора си отиват " ;

" Много хора са срещу крайните ограничения, само че мисля, че за извънредно държание на недобросъвестни жители, трябват крайни ограничения. Няма различен метод. "

Един от присъстващите на митинга беше и зам.-главният секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев. Той сподели, че имат концепция " да падне границата под 1,2 промила, да се преследват по административен ред нарушителите и под тази граница ".

По думите на Коцев би трябвало да има смяна в ценностната система, морала и възпитанието на хора, които са се качили зад кормилото след използването на алкохол и опиати. Секретарят на Министерство на вътрешните работи изясни, че е на място, с цел да изрази съпричастност на околните на починалото дете и прикани жителите да имат непоносимост към този вид прояви, като подават сигнали.

И довечера участниците в митинга ще отидат и до кръстовището на улиците " Гурко " и " Шишман ", където стана тежкият случай.

Снимка: Булфото

Междувременно министър председателят Николай Денков свика изключително съвещание в Министерския съвет по проблемите на пътната сигурност с присъединяване на представители на директно ангажираните институции прокуратурата, на Националното съдружие на общините, на Столичната община, депутати, родители на починали в произшествия.

" Първото нещо, което би трябвало да се случи, е да се преборим възприятието на безотговорност да изчезне у тези, които ръководят колите. Трябва да се търсят ограничения, от които нарушителите да ги заболи ", съобщи министър председателят на брифинг след съвещанието.

Денков уточни, че част от измененията са свързани със законови промени . Всеобщо е мнението, че измененията, свързани с отнемането на транспортните средства, към този момент дават резултати, уточни още той. Денков означи, че на срещата е разисквано и по какъв начин да се форсира вземането на пробите, когато има тежки произшествия.

Снимка: БТА

След следващата среща с близки на починали деца в произшествия съм още по-убеден в това, че убийството на пътя, породено след приложимост на алкохол или опиати, даже и с превишена скорост, би трябвало да бъде съзнателно ликвидиране, съобщи и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

Поредният случай го потвърди. Няма по какъв начин човек, който се е качил зад кормилото с повече от два промила алкохол, превишил е скоростта, умъртвил е човек на пешеходна пътека, това не може да бъде нищо друго, с изключение на съзнателно ликвидиране, разяснява министърът. По думите на Стоянов мярката за лишаване на коли работи. Всеки, който си разреши да ръководи автомобил след приложимост на алкохол или опиати, ще остане без своя автомобил, сподели той и добави, че към този момент има случаи на отнети коли.

Не би трябвало да оставаме безпристрастни, когато наш непосредствен или прочут се опита да се качи на своя автомобил, откакто е използвал алкохол, прикани министърът.

Вчера прокуратурата повдигна обвиняване на лидера на лекия автомобил, предизвикал злополуката в събота. Той ще бъде притеглен в качеството му на обвинен за причиняване на гибел след съзнателно нарушение на разпоредбите за придвижване по пътищата. На брифинг пред публицисти през вчерашния ден заместител градският прокурор от Софийската градска прокуратура Иво Илиев сподели, че лидерът е карал с висока скорост. Шофьорът, 37-годишен, е управлявал автомобила си по метод, по който неизбежно би довел до публично рискови последствия и причиняването на гибел. Първоначалните данни са, че колата се е движела с доста висока скорост, може би в границите на 80 км/ч, не е имало и спирачен път, сподели Илиев. Според експертизата лидерът е използвал алкохол - дрегерът е посочил 2 промила.

В неделя вечерта родственици и близки на момчето се събраха на мястото на случая, с цел да почетат паметта му. Движението по столичната улица " Гурко " през вчерашния ден беше краткотрайно спряно.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР