Държавна агенция Национална сигурност да има достъп до автоматизираните информационни

...
Държавна агенция Национална сигурност да има достъп до автоматизираните информационни
Коментари Харесай

Агенцията за национална сигурност иска 24-часов достъп до данните за студенти, ученици, деца в детските градини

Държавна организация " Национална сигурност " да има достъп до автоматизираните осведомителни фондове на Министерството на науката и образованието 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Това планува план на директива за достъпа на ДАНС до осведомителните фондове на министерството.

В претекстовете към плана не се споделя за какво спецагенцията би желала да има достъп точно до информацията на МОН и с какво данните са нужни за задачите на работата й.

Според документа агетнцията ще може да следи регистъра за документите за приключено главно обучение, приблизително обучение и/или степен на професионална подготовка, за приключилите студенти и докторанти, както и регистъра на всички настоящи и прекъснали студенти и докторанти по степени на образование и по професионални посоки. Ще има достъп и до националната електронна осведомителна система за предучилищното и учебното обучение, до информация за придвижване на децата и учениците. При основаване на нови осведомителни фондове в МОН, достъп до новата информация ще става след документално искане от ръководителя на ДАНС до министъра на образованието и науката.

В претекстовете към документа се отбелязва само, че съгласно закона за организацията тя има право на достъп до фондовете на всички министерства и ведомства, а реда за това се дефинира с директива. Засега от уеб страницата на ДАНС се вижда, че има такава влезнала в действие директива единствено за няколко институции, като Министерство на вътрешните работи и организация " Митници ". В претекстовете не се споделя и планувани ли са такива нови указания за останалите министерства и институции.

Достъпът до осведомителните фондове на МОН се дава достъп за справочна активност посредством виртуална частна мрежа (VPN предпазена връзка).
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР