Държавата ще отпусне средства за подпомагане на пострадалите от наводненията

...
Държавата ще отпусне средства за подпомагане на пострадалите от наводненията
Коментари Харесай

Има и човешки фактор. Разчистването продължава, наводнените села ще бъдат подпомогнати

Държавата ще отпусне средства за подкрепяне на потърпевшите от наводненията в Карловско. Това сподели служебният министър-председател Гълъб Донев на брифинг пред публицисти по време на посещаване в с. Каравелово във вторник.

В петък оставиха без ток и вода няколко обитаеми места. Те провокираха злополучие в град Сопот и в селата Христоданово, Богдан, Трилистник, Каравелово, Войнягово, Иганово и Слатина . Десетки хора бяха евакуирани, разрушени бяха няколко моста, както и къщи, нарушена беше и пътната настилка.

Донев заяви, че с изключение на финансови средства ще бъдат обезпечени и строителни материали за възобновяване на нанесените вреди, както и краткотрайни жилища за тези, чиито домове са разрушени. По думите му това се отнася за най-пострадалите села - Богдан, Слатина и Каравелово.

Според Донев до няколко дни всички тези нужди ще бъдат разказани от съответните кметства, тъй че да има цялостната картина от какво имат нужда локалните поданици.

Той сподели още, че " има свлечено голямо количество дървен материал, което още един път удостоверява, че повода е големите количества дъжд, които са паднали в Средна гора ".

" И изсичането на гората е проблем ", добави той, само че по думите му това, което с Министерството на земеделието са открили, е, че сечта не е безразборна, нито в нарушаване.

Служебният министър председател добави, че ще бъде осъществена инспекция и за скъсаната дига на мястото, където се събират трите реки, от страна на Басейновите дирекции, както и всички наставления, които са дадени напролет. Според него с изключение на проливния дъжд " има и човешки фактор в цялата тази обстановка, някой не си е приключил работата в точния момент ".

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов сподели, че във вторник се чакат над 600 доброволци да се включат в почистването на домовете на хората. По-рано в понеделник служебният министър на защитата Димитър Стоянов заяви, че повече от 600 военнослужещи са се присъединили през последните четири дни в разчистването на засегнатите от наводнението села в Карловско. Акцията по почистването продължава.

Във вторник екип на Българския Червен кръст (БЧК) посети най-засегнатите от наводненията обитаеми места в община Карлово, с цел да направи оценка на място, и достави помощни материали в с. Каравелово.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР