Дарът на орела Всеки, който иска да следва пътя на

...
Дарът на орела Всеки, който иска да следва пътя на
Коментари Харесай

Ако не харесваш това, което получаваш, промени това, което даваш ~ Карлос КАСТАНЕДА

„ Дарът на орела ”

Всеки, който желае да следва пътя на воина, би трябвало да се освободи от склонността да има неща и да държи на тях.

Воинът знае, че чака и знае какво чака, а до момента в който чака, погледът му се любува на света. Най-върховното достижение на воина е да се любува на насладата от безкрая.

Не бъркай самотата с уединението. Самотата за мен е психическо и душевно положение. Уединението – физическо. От първото се затъпява, а второто – успокоява.

Посоката, в която върви ориста на воина, не може да се трансформира.

Предизвикателството е какъв брой надалеч може да стигне той и какъв брой безукорен може да бъде в тези строго избрани граници.

Когато воинът няма никакви упования към хората, техните действия повече не го засягат. Един необикновен покой става движещата мощ в живота му. Той към този момент е възприел едно от схващанията в живота на воина – отстранеността.

Човешките същества имат две страни. Дясната страна включва всичко, което интелектът може да схване. Лявата страна е сфера на неописуеми неща: свят, който е невероятно да се побере в думи. Лявата страна може би се схваща, в случай че въобще става дума за схващане, с цялото тяло; по тази причина тя не се поддава на рационално пояснение.

Всички качества, благоприятни условия и достижения на шаманизма, от най-простото до най-изумителното, са в самото тяло на индивида.

Силата, която направлява ориста на всички живи същества, е наречена Орела, не тъй като е орел или има нещо общо с орел, а тъй като за окото на виждащия тя наподобява като безграничен, безусловно черен орел, възправен както един орел застава, а растежът му се простира до безкрайността.

Всяко живо създание е дарено със силата – ако пожелае това – да потърси отвор към свободата и да мине през него. За виждащия, който вижда отвора, и за съществата, които минават през него, е ясно, че Орела е отредил този подарък, с цел да пребъде осъзнаването.

От „ Дарът на орела ” (The Eagle’s Gift, 1981), изд. Прозорец
Снимка: tomtrigo.wordpress.com

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР