Да отпадне изискването гражданите да вадят и предоставят бележки за

...
Да отпадне изискването гражданите да вадят и предоставят бележки за
Коментари Харесай

Дончев официално предложи гражданите да не дават бележки за данъци

Да отпадне условието жителите да вадят и дават бележки за платени (или неплатени) налози . Това предлага виновният за административната промяна и намаляването на бюрократичната тежест вицепремиер Томислав Дончев с промени в Административно-процесуалния кодекс и още 142 закона, които към този момент са пуснати на публично разискване, написа в. " 24 часа ".
Както държавните управляващи, по този начин и другите задължени да изискват информация за чисто данъчно досие - нотариуси и банки, ще си я набират служебно от Министерството на финансите, планува препоръчаната смяна в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Това важи както за отговорности към Национална агенция за приходите, по този начин и за локални налози и такси - да вземем за пример при прекачване на жилище. Съгласно смяната, вместо жителите да разнасят бележки сред гишетата, Министерството на финансите ще е централен админ на данъчната информация и ще дава справките на другите ведомства или частни институции.
В същото време нотариусите към този момент ще са задължени да изповядват покупко-продажби единствено откакто са създали служебна инспекция за неналичието на данъчна тежест върху парцела.
За издаване на записка за липса на данъчни отговорности от Националната организация за приходите сега не се изисква такса. Общините, които издават удостоверения за локалните налози и такси - да вземем за пример за налог кола или върху недвижимите парцели, обаче таксуват жителите и бизнеса за тези удостоверения. Цената в другите общини в страната варира от 5 до 20 лева на записка според от това дали става въпрос за елементарна, бърза или незабавна услуга.
Правителството ще сътвори специфична разпоредба, в която ще опише тъкмо какви услуги за жителите и бизнеса правят общините. Наредбата ще дефинира и какви тъкмо разноски за осъществяване на услугата общините могат да си калкулират в цената. Това би трябвало да докара до понижаване на множеството такси за услуги, надяват се от държавното управление.
При заместничество на парцел хората към този момент няма да са длъжни да подават декларация в данъчното, планува друго предложение от екипа на вицепремиера Томислав Дончев. От началото на 2019 година и купувачите на парцели бяха освободени от подаване на декларация пред данъчните. За всяко прекачване на парцел - възмездно или безплатно, към този момент Агенцията по вписванията служебно ще подава информация към данъчните. Отново по длъжностен път данъчните ще си набират информация за пресмятане на данъка на новопостроени здания, вместо да товарят бизнеса със обвързване да им ги дава.
Иска се и отпадане на задължението да се подава декларация пред данъчните при придобиване на автомобил по завещание. При бракуване на моторно транспортно средство и снемането му от регистрация също няма да се подава декларация. 
Собствениците на кучета към този момент ще са освободени от задължението да ги заявяват пред общината в тримесечен период от придобиването им. За задачата обаче животното ще би трябвало да има публикуван ветеринарен паспорт с нанесени в него имунизации и обезпаразитяване. Всеки месец ветеринарните лекари ще би трябвало да рапортуват за новорегистрираните при тях животни в общинските дирекции по сигурност на храните и няма потребност стопаните да подават заявления пред локалните управляващи, гласи предлагането за смяна.
Дончев и подопечните му желаят да се анулира и задължението за даване пред служителите на бележки за платена такса за осъществяване на услуга, в случай че тя е електронна и заплащането е станало по интернет.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР