Covid-19 продължава да диктува динамиката на бизнес средата у нас(снимка:

...
Covid-19 продължава да диктува динамиката на бизнес средата у нас(снимка:
Коментари Харесай

Бизнесът очаква ново затваряне до края на годината


Covid-19 продължава да диктува динамичността на бизнес средата у нас
(снимка: CC0 Public Domain)

Близо две трети (61% ) от работодателите и над три четвърти (76% ) от заетите у нас чакат обособени промишлености и бизнес функционалности да преустановят активност през последното четиримесечие на годината, сочи изследването „ Четвъртата вълна на COVID-19 ” на ManpowerGroup България измежду 185 компании и 366 чиновници от всички браншове и райони.

Единствените браншове с оптимистична прогноза са „ Информационни технологии ”, „ Аутсорсинг на бизнес процеси ”, „ Консултантски услуги ” и „ Търговия и бързооборотни артикули ” (под 5% от респондентите), а най-големи терзания от вероятно затваряне споделят организациите (75%) и чиновниците (50%) в бранш „ Туризъм, хотелиерство и ресторантьорство ”.

„ COVID-19 продължава да диктува динамичността на бизнеса средата, а мъчно предивидимата обстановка, обвързвана с нов взрив на епидемията, напълно естествено предизвика опасения в доста компании и чиновници за тяхното близко бъдеще ”, разяснява резултатите от Мария Стоева, управител екип „ Продажби и бизнес развиване ” в ManpowerGroup България.

Добрата вест, по нейните думи, е, че по-голямата част от фирмите в страната към този момент са „ въоръжени с разнообразни ограничения при положение на краткотрайно преустановяване на активността си и са подготвени да развият своя бизнес в друга посока, както и да пренасочат чиновниците си към други планове или функционалности в границите на организацията, с цел да запазят най-ценния и най-дефицитния си актив ”.
още по тематиката
При вероятно затваряне 31% от работодателите възнамеряват да пуснат част или задачите си екипи в насилствен отпуск, 10% биха съкратили личен състав и единствено 6% обмислят понижение на месечните хонорари и спомагателните придобивки.

В същото време цели 43% от интервюираните чиновници считат, че нови ограничения по отношение на разпространяването на COVID-19 ще повлияят на приходите им под формата на по-ниска заплата или по-малко бенефити. Една трета от тях се притесняват, че ще бъдат пуснати в насилствен отпуск, а 30% се опасяват, че ще изгубят работата си.

През последното четиримесечие на годината 60% от организациите възнамеряват да употребяват. 12% считат да оставят избора за работа от офиса, от разстояние или и двете напълно на своите чиновници, до момента в който 41% от тях желаят сами да дефинират дали и по кое време да работят в офиса и/или от разстояние.

80% от интервюираните компании покриват спомагателни разноски на своите чиновници при работа от разстояние, като (напр. принтер, скенер, офис стол) или възвръщат суми за месечен интернет абонамент. Много дребен брой организации поемат и други разноски, например за комунални услуги.

Според прочуването, 23% от фирмите, които са претърпели финансови загуби, чакат да се върнат към оптималното равнище на своите облаги към средата на 2022 година, а 15% имат вяра, че това ще се случи в края на идната година.

В същото време близо 40% от интервюираните чиновници споделят, че не са отчели негативно въздействие върху приходите си от труд, а други 12% — че има такова, само че те към този момент са се нормализирали.

Повечето работодатели (62%) не чакат основни промени в броя на заетите до края на годината, до момента в който други 24% възнамеряват да усилят числеността с 5-10%. Една четвърт от тях са, други 22% — индустриални, и 15% оперират в бранш „ Търговия и бързооборотни артикули ”.

Компаниите, които споделят проекти за нарастване с повече от 10%, са 7% от всички интервюирани работодатели и те оперират главно в секторите „ Здравеопазване и фармация ”, „ Аутсорсинг на бизнес процеси ” и „ Информационни технологии ”.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР