© Юлия Лазарова Още по темата 4+1: Какво да четем

...
© Юлия Лазарова Още по темата 4+1: Какво да четем
Коментари Харесай

Вечерни новини: Министърът, който си купи ТЕЦ, какво става с европейската икономика

© Юлия Лазарова Още по тематиката
4+1: Какво да четем и слушаме във вторник вечер

Четири хрумвания за текстове плюс една за подкаст, които могат да създадат връщането от работа по-приятно
31 окт 2017
Европейската стопанска система продължава възхода си

Инфлацията в еврозоната обаче се намалява през октомври, демонстрират предварителните оценки
31 окт 2017 НАЙ-ВАЖНОТО
Събитията, които трансформират България и света

Силният вятър и студеният вторник не съумя да издуха позитивните вести. Икономиката в Европейски Съюз продължава да пораства след световната рецесия, рекордно се подвига и заетостта, а в богатите страни даже се подвига и доверието в сериозните професионални медии.

Как дълготраен служител, непосредствен до Движение за права и свободи, може да си разреши договорка за 50 млн. евро Това е основният въпрос, който повдига новината от деня, че Данаил Папазов ще придобие " Топлоелектрическа централа Варна ". Той е бил дълготраен шеф на държавното " Пристанище Варна ", където в борда се засича с Делян Пеевски, след това влиза в кабинета " Орешарски ", а най-после даже е номиниран за кандидат-вицепрезидент от Движение за права и свободи. С това си минало на човек на държавна заплата и без собствен бизнес, той и младите му деца, които са официални притежатели на сдружението, внасят оферта за 50 млн. евро. Твърди, че ще заплати с банков заем. Но надали има добра банка, която да финансира на 100% облага, без да изиска средства и от купувача. Още повече, че цената е избрана като висока, защото ТЕЦ-ът не работи от години. И ще му трябват още десетки милиони за вложения в екология или промяна на технологията. Така излиза, че или той е подставено лице (с това CV e по-скоро ясно на кого), или че има банки, подготвени да финансират меко казано политически, а не бизнес инициативи.
Икономиката на Европейски Съюз форсира растежа си

Европейският съюз (ЕС) продължава икономическото си възобновяване след световната рецесия. Брутният вътрешен артикул (БВП) в еврозоната и Европейски Съюз е повишен с идентичен ритъм на годишна и месечна база – надлежно 2.5% и 0.6%, демонстрират предварителните оценки на Евростат. Очакванията на анализаторите бяха за малко по-скромен растеж.

Новините са положителни най-много за Европейската централна банка (ЕЦБ), която след близо 10 години невиждано стимулиране на стопанската система на еврозоната най-сетне вижда резултат от активността си. Доброто показване се поддържа и от продължаващото понижаване на безработицата – равнището й в еврозоната през септември е паднало под 9%, което е най-ниското от януари 2009 година Единственото терзание остава инфлацията, която през октомври отбелязва лек спад и се отдалечава от задачата на ЕЦБ от 2%.

Правенето на бизнес в България леко се усъвършенства

Оценката на България в последното издание Doing Business 2018 на Световната банка леко се усъвършенства. Поне в случай че се гледа новата методология, по която институцията съпоставя изискванията за правене на бизнес в 190 стопански системи по света. Класирането е по критерия какъв брой надалеч е страната по отношение на най-хубавите международни практики (Distance to Frontier) като за най-близко се приема 100%. Двата индикатора, които се утежняват спрямо изданието от 2017 година, са заплащане на налози (90 позиция) и свързване към електричество (141 място). Взимането на заем, отбраната на дребните притежатели и използването на контракти остават без смяна. Останалите индикатори се усъвършенстват напълно леко.

Спрямо останалите страни от района по-зле от нас се показват само Гърция и Хърватия. В топ 15 се подреждат страни като Грузия (9 позиция) и Македония (11 позиция).

Промяната за България обаче е напълно дребна и по-скоро е показателна за застоя, в който се намира страната през последните години.

Прокуратурата отново ще чете одита на ВМА, този път деликатно

След като преди седем месеца прокуратурата отхвърли да проверява одитните данни за нарушавания при публични поръчки във Военномедицинска академия, осъществени от тогавашния началник на ВМА и сегашен здравен министър Николай Петров, във вторник Военноапелативната прокуратура (ВАП) изненадващо реши да ревизира на какво се дължи това. Причината е, че абсурдът попадна в медиите и по изпитан механизъм прокуратурата афишира, че поема нещата в свои ръце, до момента в който абсурдът заглъхне. В известието на ВАП се прокрадва внушението, че в одита на Министерството на защитата в действителност нямало констатации, че публичните поръчки във ВМА са печелени от компании на свързани лица.

Ако това се случи, ще е следващото доказателство, че магистратите се задействат най-вече по политически аргументи.

РАЗВИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
По-важните събития, които ще имат значение през идващите дни

Ще има ли ограничения против некачествените поправки в София

Общински съветници от ДСБ желаеха да се свика изключително съвещание на Столичния общински съвет, на което да се обсъдят незабавни ограничения и наказания за некачествените поправки на градската инфраструктура. В последните дни жители споделяха интензивно поредност от сигнали за неуместно изпълнени поправки в обществените мрежи и в цивилен платформи като " Спаси София ". Благодарение на това някои от тях бяха поправени - като случая с прословутите колчета на тролейбусната спирка в подлеза на НДК или недомислици към новата велоалея по ул. Раковски. Според съветниците Марта Георгиева, Иво Божков и Трайчо Трайков обаче става дума за систематични проблеми с ремонтите в града, които няма да се решат с еднократни наказания и корекции. Те е упорстват и неотложно да приключи контракта с " Трейс " за ремонт на бул. " Дондуков ", който провокира изключително доста рецензии.

Управляващите вършат следващ опит да лимитират тавана за заплащанията в брой

С мотив за битка против сивата стопанска система, Министерството на финансите за следващ път предлага таванът за разплащания в брой да бъде понижен на половина. В момента ограничаването е 10 хиляди лв..
Този път измененията са записани дружно с други данъчни промени в преходните разпореждания на Закона за Данък добавена стойност, които депутатите от бюджетна комисия ще прегледат в сряда на първо четене.

Последният опит за намаляване на тавана е от юли тази година. Тогава мярката мина на първо четене в зала, само че на второ за нея гласоподаваха единствено депутатите от ГЕРБ и тя беше отхвърлена. Междувременно стана ясно, че за мнение е потърсена Европейската централна банка (ЕЦБ), е реагирала негативно на настояването за ограничение на заплащанията в брой до 1000 лева, каквото беше първичното предложение на Министерството на финансите от лятото. От ведомството обаче настояват, че когато преди няколко години, при първия опит да прокарат таван на кеша от 5 хиляди лева, ЕЦБ е дала позитивно мнение за тази сума.

ДОБРАТА НОВИНА
Читателите са нараснали доверието си към водещите професионални медии, макар напъните на политици-популисти да ги дискредитират като основатели на така наречен подправени вести. Едновременно се това спада доверието към " новините ", популяризирани през обществените мрежи за дезинформация и агитация. Това сочи социологическо изследване измежду 8000 участници в Съединени американски щати, Англия, Франция и Бразилия. Новината несъмнено е утешителна за сериозните медии в тези страни във време на стопански провокации и все по-засилващ се политически напън над тях.

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Депутатът от ГЕРБ и член на парламентарната комисия по превоз Ивайло Константинов е притежател на 24.5% от транспортната компания " Юнион-Ивкони ", чийто рейс се обърна на автомагистрала " Тракия " във вторник. " Не виждам спор на ползи, законът разрешава. Кой да е в комисията по превоз, в случай че не хора, които схващат от превоз? ", е позицията на Константинов, която надали се нуждае от спомагателен коментар.
От следващата година винетките за всички транспортни средства към този момент ще важат за една година от датата на закупуване, а не както до момента - единствено за календарната година, предлага районното министерство. Ако бъде призната, смяната ще спести пари на бизнеса и хората, които решат да закупят стикер в средата на 2018 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР