Един от големите на Пловдив – скулпторът Цвятко Сиромашки, ще

...
Един от големите на Пловдив – скулпторът Цвятко Сиромашки, ще
Коментари Харесай

Цвятко Сиромашки празнува 70-годишнина с ретроспективна изложба

Един от огромните на Пловдив – скулпторът Цвятко Сиромашки, ще означи 70-годишнината си с галерия в изложба „ 2019 ”. Тя се открива на 16 май от 18 ч. и е огромна гледка на неговото богато творчество, събрана в мотото „ Литийно “, написа.
Прочетете още
Цвятко Сиромашки открива духовни паралели сред празничните литийни шествия, присъщи за Великденските дни, и шествието от произведения, създавани от него през всичките 45 години след завършването на Художествената академия.

Акцент в това разрастване на времето е композицията „ Спомени от бъдещето “. Тя включва 12 кончета в разнообразни цветове, фотографии на всички значими за създателя хора през годините.



" Вплел съм над 800 облика на хора, свързани с историята на Пловдив. Личности, които са част и от моя живот. Голяма част от тях са от моя списък, само че има и такива, от които желаех фотоси. Така се получи тази мозайка от облици на моя живот ”, споделя маестрото.

Те подсказват и другите интервали, през които е минал. Той отдава огромно значение на детството и спомените от ранните си години, измежду които е и същинското живо конче, получено като подарък. Сиромашки дори пази свои произведения от 8-годишната си възраст.



Признава, че на всяка от скулптурите в общественото пространство на Пловдив е посветил сред 5 и 7 години от живота си, а е основал впечатляващи монументални произведения. Автор е на паметника на Люсиен Шевалас, на арх. Йосиф Шнитер, паметния знак на Папа Йоан Павел II, маската на оперния артист Борис Христов и други. Създава композицията " Духовна врата " в София и редица пластични творби от камък и бронз в разнообразни градове на страната. Работи повече от 2 години в Германия, където оставя над 50 авторски статуи. Ползотворно е пребиваването му в Япония.



„ Скулптура се прави мъчно и постепенно. В навечерието на рождения ми ден на 20 май посетителите ще видят произведения от всички мои интервали. Има статуи от дърво, от камък, от бронз, монументални и кавалетни. Подбрал съм  мои картини – графика и живопис ”, споделя Цвятко Сиромашки.

Преди откриването на изложбата следва още едно любопитно събитие, обвързвано с огромния актьор.

В 16 часа в двора на Националната гимназия за музикално и танцово изкуство „ Добрин Петков ” ще бъде открита публично скулпторната му  композиция „ Скални перкусии ”.

„ Това е може би единственият скален пай, който може да свири. Заповядайте на откриването, на което ще има публична стратегия – осъществявания на балет и перкусии на ученици на учебното заведение. След това с литийно шествие през Цар Симеоновата градина ще отидем дружно за откриването на изложбата ми в изложба „ 2019 ”, споделя актьорът.



Цвятко Сиромашки член е на СБХ и на Съюза на немските художници от Северен Хесен, Германия. Участвал е в симпозиуми в камък, дърво, керамика, сняг и лед в България, Латвия, Германия, Италия, Франция, Япония, Австрия. Има независими изложения в България, Германия, Гърция, Япония, Австрия. Носител е на голям брой награди у нас и в чужбина. Негови произведения са владеене на музеи и галерии в България, Полша, Словакия, Италия, Латвия, Германия, Япония, Русия, както и на частни сбирки, измежду които и на Негово Светейшество Папа Йоан Павел ІІ.

Изложбата „ Литийно “ ще може да се види до 14 юни

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР