© Георги Кожухаров От днес, петък, България е в извънредно

...
© Георги Кожухаров От днес, петък, България е в извънредно
Коментари Харесай

България е в извънредно положение до 13 април

© Георги Кожухаров От през днешния ден, петък, България е в изключително състояние поради разпространяването на ковид, което ще продължи до 13 април. Това взеха решение депутатите откакто гласоподаваха крайната мярка по предложение на държавното управление. Решението беше подкрепено от 201 депутати от всички парламентарни групи и в наличието на премиера Бойко Борисов и цялото държавно управление.

Преди това водачите на парламентарните групи, министър председателят и членовете на спешния щаб обсъждаха в продължение на час и половина на председателски съвет при ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева обсега на ограниченията, които би трябвало да бъдат подхванати по отношение на изключителната обстановка. По предложение на Българска социалистическа партия бе признато срокът на изключителното състояние да е 1 месец, а не както оферираше държавното управление преди този момент безсрочно.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Освен ограничение на пътуванията зад граница, затваряне на учебни заведения, университети, нощни заведения и санкции за неспазване на карантина, държавното управление планува и актуализация на бюджета. Премиерът Борисов предложи на опозицията да излъчи собствен представител в националния щаб, който държавното управление следва да сътвори. Неговата задача ще бъде да се набележат стопански и обществени ограничения за справяне с следствията от спешната обстановка.

Извънредното състояние е за недисциплинираните

" Горд съм от българския парламент и от това, че в тежък миг показахме, че мислим за българския народ ", сподели Борисов след единомислещото утвърждение на решението за оповестяване на изключително състояние в страната. Той го стимулира с неспазването на карантираната от хора, за които е открито, че са инфектирани с COVID-19. Какво значи изключително положе ние

За разлика от редица европейски страни в България изключителното състояние няма експлицитен закон, с изключение на няколко текста в Конституцията.
Основният закон обаче урежда въпроса кой, по какъв начин и по кое време го афишира, без да прецизира какви са пълномощията на президента, министерския съвет и Народното събрание в такава обстановка.

Конституцията позволява, че при изключително състояние могат да бъдат лимитирани краткотрайно правата на жителите. Не търпят ограничаване правото на живот, възбраната за изтезания, неприкосновеността на личността, презумпцията невиновност и свободата на съвестта и вероизповеданията.

Това ограничаване, споделя Конституцията, може да стане със закон, т.е. Народното събрание би трябвало да одобри нарочни закони за всяко ограничаване на човешки права - независимост на напредване, стопанска самодейност, цялост на персоналната благосъстоятелност и така нататък

Според някои адвокати относними могат да бъдат и текстове от Закона за защитата и въоръжените сили (ЗОВС). Тази теза е противоречива, тъй като ЗОВС споделя, че при пораждане на заплаха от замесване на Република България във военнополитическа рецесия или във въоръжен спор " на цялата или на част от територията на страната може да се разгласи изключително състояние ". В случая епидемията не е нито военнополитическа рецесия, нито въоръжен спор.

Ако това пояснение въпреки всичко бъде възприето, пълномощията на " държавните органи и въоръжените сили " са изброени - ограничения за защита на обекти, ограничение на полети и ограничение на корабоплаването, затваряне на границите, ограничение на съществени пътни артерии, придвижването на влакове, " жителите и транспортните средства ", само че също по този начин " при нужда от отбрана на националния интерес, живота и здравето на жителите ползват и други ограничения, които не опонират на интернационалните актове, гарантиращи отбраната на човешките права в изискванията на война. "

" Извънредното състояние ни е належащо основно за недисциплинираните хора, които разнасят болест ", съобщи Борисов. И даде образец със фамилията на умрялата жена от ковид, което е " чествало ". " Ние не знаем с кого още тези хора са общували, нарушиха възбраната безусловно съзнателно отидоха да се веселят и по-късно 14 души са инфектирани. Ако инкубационният интервал продължава 17 дни, близо 800 души поддържат връзка с този човек ", добави той. По думите му " нито една страна не е приложила нито една мярка повече от нашата ".

Борисов благодари на всички които са на първа линия - лекари, медицински сестри и санитари, и съобщи, че техният ексклузивен труд би трябвало да се заплати и това би трябвало да стане с актуализация на бюджета. По думите му рецесията ще има и стопански последици като съгласно него упованията са 3 млрд лева по-малко да влязат в бюджета.
Не стана ясно обаче за какъв интервал са правени тези калкулации.

" Затварянето на границите на Словения и Хърватия ще блокира наши водачи ", съобщи Борисов и добави, че в случай че не се издейства " чист кулоар " за превоза, обстановката ще стане още по-тежка. Според него обаче администрацията на другите институции би трябвало да работи, с цел да не се сковава стопанската система.

Къде са проблемите в здравния бранш

Главният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев предвижда, че епидемията от COVID-19 ще продължи сред два и три месеца и са нужни изключителни ограничения.

1400 българи са тествани за ковид от началото на февруари до през днешния ден, открити са 23 позитивни случаи, като единствено през вчерашния ден те са 16, както и един смъртен случай.
Според ръководителя на спешния щаб проф. Венцислав Мутафчийски от чисто здравна позиция има няколко казуса, които изключителното състояние би трябвало да реши.

Първият е, че вербалните предизвестия за съблюдаване на обществена отдалеченост и персонална хигиена не са дали резултат и щабът регистрира груби нарушавания и неспазване на карантината. Вече има три гнезда на зараза, самостоятелни едно от друго - в Габрово, Плевен и София.

" При сходни случаи по света се одобряват фрапантни ограничения - Израел разгласи наказване до 7 години затвор за нарушение на карантина, Гърция - 2 години затвор, Русия - 3 години, а Румъния заведе единствено през вчерашния ден 25 каузи ", сподели Мутафчийски. Според щаба и държавното управление би трябвало да се одобряват строги ограничения за санкциониране на инфектираните пациенти, които не съблюдават карантината. В главната на въвеждането на изключително състояние е точно фактът, че 14 души в карантинен интервал или с ковид, не бяха открити вкъщи от полицията и здравните управляващи през вчерашния ден.

Мутафчийски разгласи още, че държавното управление се нуждае от незабавна смяна в здравните закони, с цел да може всички лекари и медицински сестри да могат да лекуват COVID-19 и всички лечебни заведения да могат да одобряват инфектирани пациенти. Той разгласи пред Народното събрание, че болестта ще поражда на огнища из цялата страна и са нужни изключителни ограничения за всеки съответен случай, с цел да може да бъде преодоляно разрастването й.
Освен това би трябвало да бъде решен въпросът с спомагателното материално стимулиране на медицинските екипи, които работят със инфектираните пациенти.

Той добави, че въпросът със защитните дрехи значително е решен. Председателят на щаба загатна, че има проблем и с апаратите за командно дишане.
" Условията на закона за публичните поръчки не основават правни благоприятни условия за бързи покупко-продажби, самите производители не държат нищо на склад. С решителната интервенция на премиера успяхме да закупим 200 броя, само че доставките ще бъдат през месец май ", сподели Мутафчийски.

Той добави, че е значимо управляващите да могат да лимитират пътуванията, защото на прага на епидемията през уикенда е имало растеж от 30% на излитащите за чужбина. Едва през последното денонощие хората броят на пасажерите е понижен до 240.

Именно решението на тъкмо тези съществени 4-5 казуса се очкава да се случи бързо с въвеждането на изключителното състояние.

Нинова прикани частните лечебни заведения да се включат

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова съобщи, че обстановката изисква разсъдък и самообладание. Тя заявява, че опозицията ще поддържа всички ограничения, които подсигуряват здравето на хората и лимитират епидемията. Тя, обаче, изиска гаранции, че Министерският съвет няма да злоупотреби с изключителните си пълномощия.

Нинова се обърна към частните лечебни заведения и изиска те да бъдат включени в борбата с ковид. " Уважаеми притежатели, здравето не е облага, не можете да стоите дистанцирано от драмата, чакаме държавното управление да предприеме всички ограничения и да включи и частните лечебни заведения в лекуването ", сподели тя.

Тя добави, че по концепция на Българска социалистическа партия е било взето решение изключителното състояние да продължи един месец и че упорстват за актуализация на бюджета поради ковид, а не да се раздават пари на парче. Освен това тя изиска да бъде препоръчан и специфичен социално-икономически пакет за справяне с рецесията, а освен здравни ограничения.

Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ разяснява, че би трябвало да е ясно, че изключителното състояние и ограничения имат гаранционен темперамент и би трябвало да защитят конституционния ред, а не да го преобразуват в нов. " Народното събрание остава настояща законодателна власт, която има надзор върху изпълнителната ", сподели той.
Председателят на парламентарната група на ГЕРБ доктор Даниела Дариткова прикани сътрудници си да поддържат мярката, която се вкарва в доста страни.

" Тази рецесия ще има редица последствия - обществени, стопански и евентуално политически. Политическите пристастия би трябвало да бъдат оставени настрани. Да кажем на хората, че мотив за суматоха няма и че ще подсигуряваме техните права ", сподели тя. Лекарите желаят затваряне на моловете и детските градини Българският лекарски съюз настоя в послание да бъдат прекъснати образователните занятия, да се забранят визитите в детските градини и ясли, да има цялостна възбрана на визитите в нощни и питейни заведения след 18 ч., както и да се затворят комерсиалните центрове и моловете. Съсловната организация упорства запазването на здравето и животът на медиците да бъде изведено като приоритет на страната. " Цялото съсловие ясно осъзнава голямата отговорност, която има в създалата се конюнктура и е готово за цялостна готовност, само че това би било допустимо единствено в случай че сътрудниците ни - лекари и експерти по здравни грижи са обезпечени с персонални защитни средства ", споделят от съсловната организация.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР