Coca-Cola и McDonald`s не са единствените западни компании, които продължават

...
Coca-Cola и McDonald`s не са единствените западни компании, които продължават
Коментари Харесай

Coca-Cola и McDonald's остават в Русия, в социалните мрежи призовават за бойкот на стоките им

Coca-Cola и McDonald`s не са единствените западни компании, които не престават бизнеса си в Русия макар войната: Pepsi, Starbucks, Burger King и KFC също наподобява, че ще игнорират нахлуването на Путин в Украйна. 

В обществените медии се появиха апели за протест на техните артикули. Същевременно от ден на ден западни компании се изтеглят от Русия. След Apple, Netflix, Zara, това направиха и Levi`s, H&M и IKEA.

McDonald`s има 847 обекта в Русия. Гигантът за бързо хранене от Съединени американски щати има 84 % от тях, останалите се ръководят от франчайз компании – това съответствие е доста по-малко, в сравнение с в други страни. Конкурентът наMcDonald`s - KFC, отвори 1000-ия си магазин в Русия предходната година. В взаимозависимост от договорите с питателните колоси, франчайз бизнесмените постоянно могат сами да решат дали да закриват клонове.

В скорошно изказване основният изпълнителен шеф на Starbucks Кевин Джонсън назова офанзивите против Украйна „ непредизвикани “ и „ несправедливи “, но множеството от клоновете на веригите кафенета в Русия остават отворени,а. Голяма част от тях се ръководи от Alshaya Group от Кувейт.

Д-р Иън Питърс, шеф на Института за бизнес нравственос, споделя пред BBC News: 

„ Светът евентуално ще съди фирмите по това, което вършат в подобни обстоятелства, а етичната преценка ще бъде толкоз значима, колкото и спазването на законите.

Той сподели, че множеството компании ще вземат решенията на база на това, което се нарича ​​ " етичен компас ".

„ Бихме посъветвали компаниите при такива условия постоянно да гледат по-широката картина и да се стремят да създадат вярното нещо, поставяйки по-широкия интерес над краткосрочната облага “, добавя той.

Питърс цитира значими етични алтернативи, които могат да зародят пред фирмите, когато обмислят прекъсване на активността си и в Русия: Какво обвързване имат тези компании към чиновниците си на място? Справедливо ли е да се лишават съветските жители от съществени артикули?

Този вид решения са по-трудни за взимане за питателните компании, в сравнение с за консултантските компании, да вземем за пример.

„ Когато става дума за наказания, които лишават съветското население от главните му богатства и достолепие, може да се наложи фирмите да подходят към обстановката по-внимателно, с апел към практично мислене ", споделя Клейло Акривоу, учител по бизнес нравственос от Henley Business School

Тя счита, че в този момент е моментът колосите за бързо хранене да преценяват салдото между  риска за репутацията им и резултата върху хората от техните дейности.

Русия бе петият по величина европейски пазар на дребно през 2021 година, оценен на 407 милиарда евро.  Някои марки може и да не желаят да изгарят мостовете си, в случай че имат намерение да се върнат на по-късна дата.

Ето за какво доста компании, в това число първокласни търговци на дребно като Burberry и Chanel, просто споделят, че " приключват " продажбите и краткотрайно затварят магазините, вместо да се отдръпват изцяло, споделя Крис Уийфър, основен изпълнителен шеф на консултантската компания Macro-Advisory Limited.

Със глобите, ограничаващи формите на заплащане и голямата неустановеност във връзка с бъдещите цени и потребителския интерес, бизнес климатът е " извънредно провокационен ", прибавя той, което прави решението за пауза по-лесно.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР