Членството на България в еврозоната не гарантира, че страната ще

...
Членството на България в еврозоната не гарантира, че страната ще
Коментари Харесай

Не е сигурно, че България ще забогатее в еврозоната

Членството на България в еврозоната не подсигурява, че страната ще забогатее по-бързо и че приходите на жителите ускорено ще се придвижат до средноевропейските. Това считат част от специалистите, взели участие в обществен спор, проведен в сряда в границите на " Клуб Investor ".

Не е ясно до каква степен приходите и цените у нас ще се сближат с европейските

Подуправителят на Българската национална банка (БНБ) Калин Христов призна, че точно тематиката за конвергенцията, обвързвана с повишението на приходите и цените след присъединението на страните към еврозоната, е била във фокуса на проучване, което българските управляващи са популяризирали за разискване по време на извършеното в края на април в София неофициално съвещание на Съвета по икономическите и финансовите въпроси на Европейски Съюз.

От изследването ставало ясно, че " самото присъединяване в еврозоната не подсигурява, че страната става по-богата ". Като образец за страна, която не е сближила приходите си след влизането във валутния съюз, Христов уточни Италия. Регистрирани са и обособени случаи на така наречен дивергенция (раздалечаване), при които дадена страна даже се връща обратно в развиването си.

" Има страни като Германия, които предкризисно са изоставали, а следкризисно са конвергирали. Повечето страни от Централна и Източна Европа обаче и преди, и след рецесията са конвергирали ", уточни подуправителят.

Банкери се изрекоха, че главният въпрос е дали влизането в еврозоната ще способства за по-бързото доближаване на приходите в България със средноевропейските или този развой ще е по-ефективен и интензивен, в случай че страната е отвън валутния съюз. Отговорът обаче бил неразбираем.

Според икономиста Димитър Чобанов от УНСС сега нивото на приходите в България е към 50% от средноевропейското, а някои страни слагат неофициалното изискване то да се качи на 70%, с цел да одобрят присъединението на България. " За да се случи сходен скок след 5 години, стопанската система на България би трябвало да пораства със 7% над растежа в Европейски Съюз годишно. Тази вероятност не наподобява реалистично ", разяснява Чобанов.

По думите на икономиста няма конвергенция в еврозоната и тя не действа като оптимална валутна зона. Банкери разясниха, че в този смисъл не е ясно по какъв начин общата парична политика би могла да бъде еднообразно потребна за страни с толкоз съществено разминаване в нивото на приходите като България и Германия да вземем за пример. Според статистиката приходите у нас са на равнище от 38-40% от тези в Германия.

Инфлацията за бедните ще е по-голяма

Подуправителят Калин Христов разяснява още, че в случай че приходите и цените са ниски, както е в България, при вероятно участие те би трябвало да порастват. Това обаче ще повиши инфлацията. " Ако би трябвало да конвергираш, ще има инфлация ", сподели Христов.

" Трябва да сме откровени, а не да се тормозим, че ще уплашим хората. Проблемите би трябвало да се ръководят, а не да се отхвърлят ", прикани Христов във връзка изявлението си, че има инфлация след възможното присъединение към еврозоната. Досега финансовият хайлайф твърдеше, че инфлацията при присъединение на България към валутния съюз ще е незначителна и пренебрежима.

Според Христов казусът няма да е толкоз в действителната инфлация, а във усещанията. " Най-евтините артикули като вестник и кафе най-вече се закръгляват при въвеждането на еврото. Те нямат огромна тежест в показателя на потребителските цени и по тази причина не се регистрират в междинната инфлация, само че всеки си има своя потребителска кошница. Затова бедните хора евентуално ще имат по-висока инфлация ", сподели Христов.

Калин Христов удостовери, че България би трябвало да подаде публична поръчка за присъединение към предверието на еврозоната – ERMII, в периодите, които е декларирала, тъй като дава отговор на изискванията. Според финансовия министър Владислав Горанов това би трябвало да стане до 30 юни тази година.

На 27 април на брифинг след съвещанието на ЕКОФИН Горанов обществено заявява, че София няма желание да отсрочва поръчката си за еврото.

Христов цитира думите на Горанов, че България единствено може да способства за стабилността в еврозоната, тъй като има нискорисков профил.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР