Членовете на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС) могат да

...
Членовете на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС) могат да
Коментари Харесай

Конституционният съд разреши съдебните инспектори да работят и след края на мандата си


Членовете на Инспектората към Висшия правосъден съвет (ВСС) могат да продължат работа и след края на мандата си - до избора на техни наследници. Това реши във вторник Конституционният съд (КС) със 7 на 3 гласа. На изключително мнение са били конституционните съдии Красимир Влахов, Атанас Семов и Янаки Стоилов.

Решението се счита за основно, защото на 3 октомври изтича мандатът на сегашния състав на Висш съдебен съвет, а Народното събрание към момента не е попълнил своята квота от 11-има представители в съвета. Макар да визира съответно обстановката на правосъдните инспектори, позицията на Конституционен съд дава знак за най-вероятния излаз и от обстановката с изтичащите мандати на членовете на Висш съдебен съвет.

Преди седмица основният прокурор Иван Гешев изрази вяра да не се стига до конституционна рецесия, като част от това би била невъзможността Висш съдебен съвет да упражнява конституационните си пълномощия. Той позволи, че решението на Конституционен съд за правосъдния инспекторат ще има значение и за бъдещата работа на съвета до избора на нови негови членове от парламентарната квота.

“Имаме проект за всяка обстановка, с цел да не допуснем по-сериозна рецесия от тази, която съществува ”, разяснява и служебният правосъден министър Крум Зарков, съгласно който изтичащият мандат на Висш съдебен съвет занапред ще слага проблеми. Представляващият съвета Боян Магдалинчев пък сподели пред Българска телеграфна агенция, че има риск от тотално парализиране на работата на цялата правосъдна система.

Искането за пояснение на конституцията във връзка мандатите на правосъдните инспектори беше сложено от Пленума на Върховния административен съд, а докадчик по делото в Конституционен съд беше Филип Димитров.

Настоящия състав на Инспектората към Висш съдебен съвет е с изминал мандат от април 2020 година Оттогава до момента четири следващи Народни събрания въобще не направиха опит на изберат нови правосъдни инспектори. За този избор е належащо болшинство от най-малко 160 гласа.

Сега болшинството в Конституционния съд приема, че съгласно главния закон е неприемливо автоматизирано да бъде прекъсната активността на правосъдните инспектори с настъпването на края на мандата им.

" Дискреционната власт на Народното събрание е лимитирана и противоположното подрива демократичния ред под върховенството на правото, което е конституционно открито по волята на суверена като детайл на фундаменталната конструкция на Основния закон ", написа в диспозитива на решението, представено от БНР.

Очаква се претекстовете към решението, както и към трите особени отзиви, да бъдат оповестени в уеб страницата на Конституционния съд по-късно.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР