Членовете на БРИКС - Индия и Саудитска Арабия - понастоящем

...
Членовете на БРИКС - Индия и Саудитска Арабия - понастоящем
Коментари Харесай

БРИКС: Саудитска Арабия и Индия водят преговори да избягат от търговията с долара

Членовете на БРИКС - Индия и Саудитска Арабия - понастоящем разискват опцията да реализират търговия, употребявайки личните си локални валути, като се откажат от зависимостта от щатския $.

Индия е вторият по величина търговски сътрудник на Саудитска Арабия, а Саудитска Арабия е четвъртият по величина търговски сътрудник на Индия. Тези диалози набраха скорост в последно време, като и двете страни изследват разнообразни благоприятни условия за потребление на локалните си валути при трансгранични транзакции.

През фискалната 2022-23 година Индия и Саудитска Арабия са сключили търговски покупко-продажби на стойност $52.7 милиарда. От тях Индия е изнесла артикули и първични материали на стойност $10.7 милиарда, а е внесла от Саудитска Арабия $42 милиарда. Въпреки това комерсиалният недостиг на Индия със Саудитска Арабия понастоящем възлиза на $31.3 милиарда за финансовата година 2022-23.

Важно е да се означи, че тази разработка към момента е във фаза на разискване и всички препоръчани хрумвания сега се преразглеждат. Ако бъде реализирано съглашение по отношение на валута за разплащане, това ще бъде сигнал за отдръпване от потреблението на щатския $ в двустранната търговия.

Аусаф Саид, министър на външните работи, удостовери, че тези полемики са в начален стадий, като съобщи, че двете страни са почнали да разискват това.

Сайед също по този начин акцентира взаимното удовлетворение, изразено от двамата водачи, във връзка с забележителния размер на търговията сред двете страни, като акцентира статута на Индия като втори по величина търговски сътрудник на Саудитска Арабия и назад.

В по-широк подтекст страните от БРИКС вършат стъпки към разпространение на съответните си локални валути и понижаване на зависимостта от щатския $. Общо 21 страни публично се ангажираха да понижат зависимостта си от щатския $.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР