Международният валутен фонд (МВФ) препоръча на Нигерия да възприеме регулираното

...
Международният валутен фонд (МВФ) препоръча на Нигерия да възприеме регулираното
Коментари Харесай

МВФ препоръчва на Нигерия да приеме крипто, за да се справи с проблемите на форекс пазарите

Международният валутен фонд (МВФ) предложи на Нигерия да схване контролираното потребление на цифрови активи посредством лицензиране на интернационалните крипто тържища.

Това предложение, изложено в последния съвещателен отчет на МВФ за Нигерия, има за цел да ускори икономическата непоклатимост и да усъвършенства позицията на страната в африканския крипто бранш.

Предложението идва на фона на неотдавнашната регулаторна принуда против криптовалутите в Нигерия, която включваше правни разногласия с тържища като Binance и проекти за възбрана на peer-to-peer (P2P) търговията.

МВФ допуска, че лицензирането на крипто тържищата би могло да притегли задгранични вложения и да усъвършенства процесите на парични преводи, което е изключително значимо за Нигерия заради нейното доста задгранично население. В рекомендацията се акцентира смисъла на спазването на строги регулаторни стандарти, в това число постоянни протоколи за битка с прането на пари и финансирането на тероризма (AML/CFT).

В рекомендацията на МВФ се преглеждат и значителните пропуски в платежния баланс на Нигерия, които частично се дължат на недекларирани финансови действия, постоянно улеснявани от криптовалути при трансгранични транзакции. В отчета се твърди, че подобаващото контролиране и лицензиране може да употребява капацитета на криптовалутите за обезпечаване на сигурни и ефикасни процеси на транзакции, ограничение на противозаконните финансови действия и понижаване на рисковете от измами и пране на пари.

Освен това МВФ акцентира капацитета на цифровите валути за поощряване на финансовото приобщаване, изключително в Африка, посредством подкрепяне на икономическия напредък и възстановяване на достъпа до финансови услуги за популацията, което не е банкирано.

Въпреки това Нигерия неотдавна претърпя забележителна регулаторна принуда върху P2P търговията с криптовалути, подбудена от опасения за неустойчивостта на валутния пазар. Централната банка на Нигерия уточни спекулативните действия в криптотърговията като фактор, способствуващ за тази неустойчивост, откроявайки практики като „ pump-and-dump “ схемите.

Репресиите включват дейности против Binance, като регулаторите упрекват борсата в улеснение на непроследими транзакции на обща стойност $26 милиарда. Това докара до арестуването на ръководители на Binance и до замразяването на над 1,000 банкови сметки, свързани с P2P крипто транзакции.

 

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР