Четох интересна справка, която доц. Красен Станчев, сподели в своя

...
Четох интересна справка, която доц. Красен Станчев, сподели в своя
Коментари Харесай

Как се става Бойко Борисов

Четох забавна информация, която доцент Красен Станчев, показа в своя Facebook профил. От нея излиза наяве, че " след 1879 година, от 96, единствено следните са били министър ръководители три пъти: Петко Каравелов, Константин Стоилов, Денев, Васил Радославов, Андрей Ляпчев, Кимон Георгиев, Георги Кьосеиванов (4 поста), Никола Мушанов (5 поста) и Бойко Борисов. 1944-1990 са изключени от сметката ".
Откакто Борисов влезе в политиката преди 15 години върви дебата за стила на ръководство, обноски и простодушното му говорене, което в последна сметка опростачи политиката у нас и срина институционалния престиж. Още като основен секретар медиите и обществото възприемаха неговите думи и дейности наивно. Така да вземем за пример във връзка убийството на Бай Миле в столично заведение, Борисов прикани жителите да се отдръпват от публични места, в случай че видят съмнителни лица. Всички бяха във екстаз от " неговата храброст " да назове нещата такива каквито са. Това е нон сенс, тъй като основният секретар на Министерство на вътрешните работи, който е предназначен да подсигурява нашата сигурност, изяснява по какъв начин би трябвало да се покрием, в случай че забележим мутри в кафенето. Тогава никой не счете, че тази негова имитация е скандална, а тя в действителност е еманация на неспособността или нежеланието да се оправи със обстановката. Тази нелепа имитация символизира това, което предстоеше.
Когато беше кмет на София, всяко негово деяние беше вест и еуфория. Медиите напоително отразяваха с удивление всяко негово придвижване. Спомням си по какъв начин откри нов светофар на Околовръстното шосе при разклона за квартал " Овча купел ". Беше мегасъбитие, напоително отразено от всевъзможни кореспонденти и репортерки. Тогава недоумявах какво толкоз е станало - нито е първият светофар у нас, нито е някаква нова система за ръководство на придвижването. Колкото повече го мисли човек, толкоз по-безумно звучи, тъй като новината в действителност беше, че той се появил някъде, а " мисирките " постоянно са били част от антуража му.
Друг случай, който е индикативен за неговия натюрел, е оня другарски мач сред него и международната тенис легенда Борис Бекер. Тогава Бойко Борисов, който караше първия си премиерски мандат, се разсърди на Бекер, тъй като не му е пуснал фандък - всичко това мина под сурдинка, такива работи в никакъв случай не се удостоверяват публично. Великият тенисист не остави Бойко да го бие. Но това не е нито първата, нито последната такава преживелица. В коридорите на властта митове се описват за това по какъв начин нееднократно държавният аероплан е кръжал над София, до момента в който министър председателят победи на белот съпътстващите го министри. Тежко му на този, който пътува с него, и му върви на карти.
Вероятно, в случай че съставът на държавното управление от третия мандат беше селекциониран по-внимателно, в случай че се назначаваха на основни позиции по-грамотни хора и в случай че основният прокурор беше по-обран и по-прецизен в държанието си, Бойко Борисов имаше всички шансове и за четвърти мандат. Днес сходно развиване е съвсем невероятно. Пред нас стои въпросът изгуби ли България 10 години от своето развиване и евентуално още толкоз в бъдеще тъй като вредите, нанесени от неговото ръководство, занапред ще се пресмятат. Очаква ни интервал на политическа неустойчивост, цикъл от предварителни избори. Но това е стадий от процеса на проглеждане на обществото ни, което към този момент има напълно нов тип искания към политическата класа. Оттук нататък на всеки би трябвало да е ясно, че прагът на толерантност и търпимост на българина към този момент е внезапно свален и стартира да граничи с тези на останалите европейци. Но ни следва още дълъг път на израстване откакто най-рейтинговият министър в кабинета след Томислав Дончев е Емил Димитров - Ревизоро. Този факт е мощно стеснителен тъй като демонстрира, че към момента не сме си научили урока откакто със същите похвати, популизъм и манипулативно държание, Ревизоро се готви да се закотви във властта задълго. Далеч съм от мисълта, че ще бъде министър председател, само че пък има възможност още дълго да го гледаме по малкия екран в обичаното му аплоа на избавител. Така през 2001 година потегли да изкоренява корупцията в митниците. 9 месеца обясняваше какво е заварил, какви са неприятните практики и схеми на контрабанда и какъв брой е цялостна с недъзи системата. Той непрестанно обикаляше страната, съпроводен от публицисти и правеше конференции и изказвания по села и паланки, на КПП-та и изобщо колкото по-екзотично мястото, толкоз по-добре. Все отново в биографията си той е бил и хореограф. Тоест има нюх към сцената, знае по какъв начин да поддържа връзка с публиката и какво да й даде. В качеството си на народен представител пък се опита на няколко пъти да прокара противоречиви законопроекти. Винаги когато трябваше да изяснява дейностите си, той ловко влизаше в ролята на човек, който безкористно желае да направи положително, само че е неразбираем. И в тези моменти изиграваше една от обичаните си сценки - няма ненаказано положително.
Какво актуалният екоминистър е приключил до момента? Кои належащи и неотложни проблеми е решил в бранша?
Разбрахме от първите му изяви отпред на екологията, че доста каузи са затлачени и че той се пробва да се оправи с въпроси, които от години стоят на дневен ред, проспани от Нона Караджова, Ивелина Василева и Нено Димов. Това е внушението, което Ревизоро направи, оправдавайки се за неразбориите и препоръчаните промени в Натура 2000, лифта в Банско и така нататък Само че тази тематика се изчерпа. Явно в търсене на нова избавителна акция, въодушевен от рецесията с водата в Перник, Димитров реши да проектира този проблем върху цялата страна. Месеци наред за каквото и да бъде запитан, той говореше все в посока положението на язовирите, което, по думите му, тук-там е сериозно. Заплаши неведнъж целокупния български народ, че следва тежка водна рецесия. Напоително изясни, че за 10 години нищо не е направено, с цел да се предотврати сходен сюжет. Съзнателно или не, той споделя, че ГЕРБ са отговорни, а в същото време се надява, декларирайки безусловна преданост към премиера, да откри място в техните листи. София област е добър вид, въпреки всичко Ревизоро е от Перник.
Този човек с лекост безусловно жунглира с националната ни сигурност, без това да прави усещане на обществото. Той дотам се вживя в тази си роля, че ръководещите едвам в този момент се усетиха, че всяването на боязън у хората от възможна водна рецесия стартира да се връща като бумеранг против тях. Цял месец Ревизоро обясняваше какъв брой е трагично ситуацията с водните запаси по морето, без да си дава сметка, че това негово говорене може да се окаже последния гвоздей в ковчега на умиращия български туризъм. Секторът, който надалеч не се е съвзел от загубите вследствие на COVID-19, в този момент би трябвало да изяснява на малцината останали смели задгранични оператори, че другото лято техните туристи ще имат вода в хотелските си стаи и ще могат да си измият ръцете и вероятно да се изкъпят. Наложи се заместник-министърът на районното развиване Николай Нанков да успокои и хората, и туристическата промишленост, че вода има най-малко за две-три години и да подсети, че ВиК е в ресора на неговото ведомство. Оттогава насам тематиката с язовирите към този момент е табу за Ревизоро.
Иначе неговите достижения за разрешаването на проблемите с водата, с изключение на всяване на суматоха, са на процедура нула. Той разреши от ОПОС над 500 млн. лева, предопределени за рехабилитация на ВиК инфраструктурата в общините, да бъдат пренасочени за покупка на електрически рейсове. На места загубите по водоснабдителната мрежа доближават 80%, и това беше една от главните аргументи за рецесията в Перник, и евентуално е по този начин на доста други места. Но покупката на рейсове е надалеч по-лесна, до момента в който плановете за ВиК са по-трудоемки и с по-дълъг времеви небосвод. Спря плановете за народен мониторинг на водите - нещо, което сме задължени да вършим по силата на участието на България в Европейски Съюз, и за което стартират да текат периоди от 1 януари 2020 година Сега новата му обичана тематика са пестицидите от соца. Бил ги разкрил дружно прокуратурата. После стана ясно от Евдокия Манева, че нищо не е разкрил. Министерството на околната среда и водите и подопечните му РИОСВ-та имат указател с тези пестициди и се знае всеки кг от тях къде и по какъв начин се съхранява. Оказа се, че постоянно се следят и поетапно през годините се унищожават. Въпреки това Ревизоро, напълно обхванат от новата си роля, продължи да се вихри из села и ТКЗС-та. Отново съпроводен от медии, отразяващи персоналното му присъединяване в " тяхното " разкриване. Дори докара френски специалисти от компанията, която ще унищожи рисковите боклуци. Никой обаче не зададе въпроса за какво в този момент? Как е определена компанията? И какъв брой ще коства всичко това на българския поданик? И куп други въпроси?
Неговите етюди припомнят на обичаните сюжети на премиера – автомагистрали, пътища, интерконектори и диверсификация, рейтингът на България съгласно Moody’s, Fitch и т.н
Има британска сентенция, която гласи по този начин: " Да ме заблудиш веднъж е позор за теб, само че да ме заблудиш повторно е позор за мен ".
Автор: Добринка Златкова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР