Чешката република и Словакия подкрепиха предложението на Полша да прехвърли

...
Чешката република и Словакия подкрепиха предложението на Полша да прехвърли
Коментари Харесай

Чехия и Словакия солидарни с Полша - обявиха готовност да прехвърлят Leopard 2 на Украйна

Чешката република и Словакия поддържаха предлагането на Полша да трансферира танкове немско произвеждане Leopard 2 на Украйна, оповестява националният всекидневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung, представен от.

Позовавайки се на източници от дипломатическите кръгове, източник на изданието разкрива, че Прага и Братислава " поддържат настояването [на Полша] за доставка на " немски танкове Leopard 2 на Украйна и " може да създадат надлежно предложение на срещата на министрите на защитата " в американската авиобаза " Рамщайн в Германия “, която се организира през днешния ден.

Според вестника става дума за " 30 бойни машини ", които Чешката република и Словакия трябваше да получат като част от " кръгообразен продан ". Той включва доставка на танкове руско произвеждане за Украйна от европейски страни и след това замяната им с немски.  

Първите такива танкове, създадени от Федерална Република Германия, влязоха във притежание на двете страни през декември предходната година, напомнят от редакцията.

В същото време тази самодейност може да се сблъска с " редица на практика компликации ", в това число по въпросите за " образование на танкови екипажи от Украйна ", както и " обезпечаване на доставките на аварийни елементи ", отбелязва вестникът. Тези бойни машини също " може да се трансфорат в предпочитана цел за съветските въоръжени сили “, като в този случай производителите на Leopard 2 могат да " претърпят репутационни загуби “, в случай че бойните машини бъдат унищожени по време на спора на територията на някогашната руска република.

На 11 януари полският президент Анджей Дуда разгласи, че Варшава е решила да трансферира танкова рота Leopard (до 14 единици) в Киев като част от интернационална коалиция. Германското държавно управление обаче би трябвало да даде утвърждение за окончателната приложимост на всички създадени в страната оръжия.

В сряда вестник Die Süddeutsche Zeitung, базирайки се на източници, заяви, че немският канцлер Олаф Шолц е уведомил по телефона президента на Съединени американски щати Джо Байдън за единодушието си да позволи доставката на танкове Leopard 2 на Киев, само че при изискване, че Вашингтон, от своя страна, даде на Украйна танкове Abrams. Както прецизира изданието, американският водач не е удостоверил недвусмислено проектите за прехвърлянето на такива на Киев.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР