Чатботът с изкуствен интелект ChatGPT диагностицира пациенти, постъпили в спешното

...
Чатботът с изкуствен интелект ChatGPT диагностицира пациенти, постъпили в спешното
Коментари Харесай

Чатботът с изкуствен интелект ChatGPT диагностицира пациенти

Чатботът с изкуствен интелект ChatGPT диагностицира пациенти, постъпили в незабавното поделение, най-малко толкоз добре, колкото и лекарите, а в някои случаи ги превъзхожда, откриха холандски откриватели, съгласно които изкуственият разсъдък може да " направи гражданска война в медицината ".

Но в отчета се акцентира също, че лекарите от Спешна помощ не би трябвало да се отхвърлят от специалността си, защото чатботът може да форсира диагностиката, само че не и да размени човешката здравна преценка и опит.

Учените са изследвали 30 случая, лекувани в незабавна помощ в Нидерландия през 2022 година, като са подали на ChatGPT анонимна история на пациента, лабораторни проби и лични наблюдения на лекарите, като са го помолили да сложи пет вероятни диагнози. След това те сравнили листата на чатбота със същите пет диагнози, препоръчани от лекарите от Спешна помощ с достъп до същата информация, след което създали кръстосана инспекция с вярната диагноза във всеки случай. Лекарите са показали вярната диагноза в първите пет в 87% от случаите, спрямо 97% за ChatGPT версия 3.5 и 87% за версия 4.0.

" Казано по-просто, това демонстрира, че ChatGPT е в положение да прави медицински диагнози по този начин, както би го направил човешки доктор ", споделя Хиде загар Берг от отделението по незабавна медицина в холандската болница " Йерун Бош ".

Съавторът Стеф Курстенс съобщи пред Агенция Франс Прес, че изследването не демонстрира, че един ден компютрите ще могат да ръководят незабавната помощ, а че изкуственият разсъдък може да играе значима роля в подпомагането на медиците, които са подложени на напън.

" Ключовият миг е, че чатботът не замества лекаря, само че може да помогне при слагането на диагноза и може би може да предложи хрумвания, за които лекарят не се е сетил ", сподели Курстенс.

Той акцентира, че огромните езикови модели като ChatGPT не са предопределени за медицински устройства, а също така има опасения за поверителността на информацията, която се дава на чатбот. 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР