Ректори, студенти и синдикати взеха окончателно решение и излизат на

...
Ректори, студенти и синдикати взеха окончателно решение и излизат на
Коментари Харесай

Въпреки отпуснатите от МС 39 млн. лв. за заплати: ВУЗ-овете излизат на протест

Ректори, студенти и синдикати взеха дефинитивно решение и излизат на митинг пред Министерството на финансите на 20 май, съобщи кореспондент на " Фокус " .

Причината за тяхното неодобрение са ниските хонорари в университетите и обещаното, само че неизпълнено нарастване на заплатите посредством Закона за висшето обучение за спомагателни 184 милиона лв.. Пари, които не са заложени в бюджета.

Висшите учебни заведения и синдикатите упорстват да бъде подписано съглашение с политическите партии, които да обещаят че парите ще бъдат обезпечени, а образованието ще е приоритет. Гарант за това ще са подписите на министъра на финансите и премиера.

Припомняме, че през вчерашния ден стана ясно, че държавното управление ще даде 39 млн. лева в допълнение финансиране за нарастване на възнагражденията на университетския състав в държавните висши учебни заведения, считано от 1 януари 2024 година. Това ще даде опция минималната заплата за най-ниската академична служба в държавните висши учебни заведения да се усили с 290 лева – от 1 810 лева на 2 100 лева. 

От своя страна президентът Румен Радев се срещна със Съвета на ректорите и съобщи: " Напълно ви поддържам във вашите условия, тъй като, в случай че ние желаеме да се развиваме като съвременна европейска страна, учредена на демократични правила, с високи технологии в нашата промишленост и във всяка сфера на стопанската система, с интензивен стопански напредък, с по-висок витален стандарт на нашето население, ключът е българската просвета и обучение ".

По думите му партиите, които са трансформирали Конституцията и са заложили нов член 23, че образованието, науката и културата са висша национална полезност, са не запомнили да трансформират бюджета или несъзнателно са пропуснали.

Той попита къде е Народното събрание сега, когато той може да заседава и по време на предизборната акция. И прикани законодателната, и изпълнителната власт да се заемат с решаването на казуса.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР