Част от старозагорския парк Бедечка очевидно ще бъде застроен, но

...
Част от старозагорския парк Бедечка очевидно ще бъде застроен, но
Коментари Харесай

Рунд пореден в битката за парк Бедечка

Част от старозагорския парк " Бедечка " явно ще бъде застроен, само че въпросът е какъв брой и дали в последна сметка ще може да се назовава парк, в случай че в него изникнат голям брой здания, а през него минава бул.. Общо взето това е алтернативата, пред която са изправени жителите на Стара Загора и бранителите на парка от групата " Запазете Бедечка ", която поредно се бори за съхраняването му. Преди три месеца по гледище на организацията се организира локален референдум, който се провали поради ниската интензивност, само че болшинството от гласувалите бяха за запазването на парка.

В четвъртък (28 септември) Общинският съвет би трябвало да реши за смяната на Общия организационен проект на Стара Загора в частта за парк " Бедечка ". Битката се обрисува още веднъж да е тежка, тъй като ще се преглеждат три оферти и не е ясно кое ще събере най-вече гласове.

Трите оферти

Едното е на кмета Живко Тодоров (ГЕРБ) и то се поддържа от бранителите на парка. Кметът предлага запазването на " Бедечка " като парк. Застрояване е планувано единствено в южната му част, където към този момент има издадени позволения за създаване на жилищни кооперации, чието строителство е почнало. Проектант на тези здания се оказа арх. Радостина Кирчева, брачна половинка на основния проектант на Стара Загора Стоян Кирчев, който след разкритията по случая подаде оставка.



Предложение е внесъл и общинския консултант от ГЕРБ Димо Димитров. Той предлага общият организационен проект на парка да се съобрази и с четири решения на Административния съд в Стара Загора за осем частни имота, чиито притежатели желаят да ги застроят. Неговото предложение е било подкрепено от водещата комисия по териториално и селищно развиване и превоз към Общинския съвет.

Защитниците на парка са изрично срещу вкарването на тези нови осем имота.

Предложение за включването на осемте частни имота е внесъл и общинският консултант от БСДП Недялко Ангелов, само че то не е било обсъждано от водещата комисия по случая към Общинския съвет, съгласно оповестения протокол.

Третото предложение е на общинския консултант от Българска социалистическа партия Кольо Димов за прокарването на бул. през парка. " Продължението на ул. " Августа Траяна " през парка би трябвало да остане и в настоящия план, тъй като е част от общата транспортна, устройствена, информационна система на града и не трябва да лишаваме поколенията от опцията за нейното осъществяване в бъдеще ", споделя Димов пред комисията, съгласно оповестения протокол. Неговото искане е било подкрепено с 5 гласа " за ", а други петима са се въздържали.

Не е минало обаче настояването на Кольо Димов за осъществяване на ново публично разискване на проекта за парка, както и празните площи които по плана се оферират да бъдат застроени в южната част на парк " Бедечка " също да се отредят за озеленяване.

Кметът на ГЕРБ, който още веднъж може да бъде неодобрен от съветниците си

Гласуването на предлагането на кмета Живко Тодоров за запазването на парк " Бедечка " не е било признато от водещата комисия към Общинския съвет. То е било подкрепено единствено от трима съветници, до момента в който един е дал своя вот срещу, а други шестима са се въздържали.

Това дава съображение на бранителите на парка да считат, че кметът, който е повдигнат от ГЕРБ и е локален водач на партията, може още веднъж да бъде неодобрен от съветниците на ГЕРБ, както се случи преди няколко години. Бивши съветници и депутати от ГЕРБ са притежатели на имоти в " Бедечка ".

ГЕРБ имат болшинство в локалния общински съвет – 27 съветници от 51.

Мирише на прям лобизъм

Въпросът е по какъв начин ще гласоподава групата на ГЕРБ. Внесеното от общинаря от партията допълнение с нови 8 имота се дефинира като " скандално " от сдружението " Запазете Бедечка ". Причината е, че противоречивите осем здания засягат терени, чиято растителност е била съзнателно умъртвена. Преди време имаше случаи на залети с нафта дървета, а по-късно и пожар в парка.

" Мирише ли на прям лобизъм и основават ли се подозрения за корупция? Ако желанието за осем здания получи поддръжка, " Запазете Бедечка " ще държи виновна цялата намесена администрация и ще извади на показ всички общински съветници, които гласоподават това. Питането сега е дали става дума за действителен опит на общински съветници, или това е игра на администрацията, в която 8-те здания въпреки всичко да минат, само че без осезаема вреда по имиджа на кмета, да вземем за пример ", пишат от " Запазете Безечка ".

Ако се стигне до одобрение на решение с прибавянето на осемте нови имота, то от " Запазете Бедечка " дават обещание да провеждат следващия митинг.

И до момента в който от общината шикалкавят, " Лидл " към този момент премисли желанието си да строи в парка и е подготвена да размени имота си, което заслужава възторженостти, показват от " Запазете Бедечка ".

На останалите частни притежатели на парцели в парка също е препоръчано подмяна на парцелите им с други.

Какво предлага кметът Живко Тодоров

Кметът неведнъж се е обявявал на думи за запазването на парка, чиято обща територия е близо 430 дка.

В предлагането си до съветниците той написа, че " екологичната конюнктура в последните години в Стара Загора беше мощно влошена, което неизбежно се отразява на здравето и качеството на живот на старозагорци. Най-естествената мярка против това е опазване на съществуващите паркове и градини и дървесна растителност, които като натурален филтър спомагат за прочистването на въздуха, и в случай че е допустимо, увеличение на зелените площи посредством основаване на нова висока растителност ".

Той предлага в парка да се обособят три устройствени зони и територии. Едната е отредена за озеленяване, сега там има дървета и включва и реката. Та е с повърхност от 328 дка, което е 76 % от територията на парка.

Другата зона е за публично и делово обслужване. Това са построеният хипермаркет " Кауфланд " в югозападната част на парка и осемте парцела по продължение на ул. " Христина Морфова ". Площта на всички парцели в зоната за публично обслужване е 32 дка, което е 7.5 % от територията на парка.

В третата зона са територии, с отреждане на смесена устройствена зона за жилищно застрояване и обществено-обслужващи действия. Това е група от осем урегулирани поземлени парцела с издадени позволения за градеж и с осъществени жилищни здания в северозападната част на парка и плануванаъа улица, която ги обслужва. Площта на всички парцели в тази устройствена зона е близо 51 дка, което е 12 % от територията на парка.

По този метод се резервира съществуващата растителност и дървесно-храстовия подбор, който е присъщ за парк " Бедечка ", показва в предлагането си кмета Живко Тодоров. Той добавя, че продължението на улица " Августа Траяна " на изток не е част от транспортно – информационната мрежа на града и няма да мине през парка.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР