Част от резултатите, които отчете кабинетът, са, че държавната хазна

...
Част от резултатите, които отчете кабинетът, са, че държавната хазна
Коментари Харесай

Контрол на парите, на границата и по пътищата – вторият месец управление на Денков вече дава резултати

Част от резултатите, които регистрира кабинетът, са, че държавната хазна набъбва, регистриран е спад в мигрантските влизания със 73%, над 2000 пътни катастрофи са предотвратени след залавяне на извършители.

 

През юли кабинетът завърши управническата си стратегия, която включва към 500 ограничения единствено за първите 18 месеца.  Междувременно държавното управление разпознава и към този момент откри решение на редица забавени планове и съществени проблеми, оставени като завещание от служебния кабинет.

 

След като служебното ръководство с месеци забавяне показа проектобюджет с недостиг от 6,4% от Брутният вътрешен продукт, за три седмици министър Асен Василев и Министерството на финансите съумяха да разработят нов - с 3% недостиг, без  нарастване на налозите и с нараснали обществени заплащания.

 

Така, след приемането на закона в Народното събрание държавата  проработи. При заварен недостиг в хазната от 1,2 милиарда лева към края на втория месец от работата на новия екип във финансовото министерство излишъкът в държавната хазна набъбна до половин милиард лв.. За два месеца страната събра 2 милиарда лв. повече, в сравнение с похарчи, посредством най-много на усъвършенстваната събираемост на налози.

 

По птношение на контрола на разноските, екипът Денков също регистрира усъвършенствания. Одитът на Министерство на регионалното развитие на публичните поръчки за настоящ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа на стойност 4 милиарда лв., пуснати от служебното държавно управление, откри, че във всичките осем има ограничаващи критерии и условия, които основават условия за незаконосъобразно, непрозрачно и неефективно разходване на средствата. към този момент са пуснати новите. Именно по тази причина през юли Министерство на регионалното развитие ги приключи и пусна нови, при които изпълнителите ще бъдат определени по транспарантен аршин - най-ниска цена.

 

По различен основен приоритет за кабинета “Денков-Габриел ” - за отбрана и сигурност на жителите - през юли в цялата страна бяха подхванати нова серия от превантивни ограничения против войната на пътя по метода на широкообхватен надзор. Те са плод на взаимни дейности сред екипи на Министерство на вътрешните работи, изпълнителна организация „ Автомобилна администрация “ и Национална агенция за приходите.

 

За последните два месеца са предотвратени голям брой евентуални произшествия посредством залавянето на близо 1500 водачи, седнали зад кормилото след приложимост на алкохол и на към 750 дрогирани водачи. За интервала от 6 юни до 31 юли т.г. са стартирани 683 досъдебни производства за шофиране след приложимост на опиати и 789 досъдебни производства - след приложимост на алкохол. Отбелязва се спад в броя на починалите при пътнотранспортни катастрофи - от 6 юни до 31 юли т.г. те са 78 - с 15 по-малко в съпоставяне със същия интервал на предходната година.

 

Предприети са ограничения и за обезопасяване на рискови пътни сектори с нараснала централизация на произшествия. Агенция “Пътна инфраструктура ” разпореди до края на септември да бъдат построени физически разделители сред посоките на придвижване на още три рискови пътни сектора, по образеца на Кресненското дефиле.

 

Работата по противодействие на незаконния трафик на мигранти отбеляза по-висока успеваемост през миналите два месеца. След разпоредените от Министерство на вътрешните работи интервенции за противопоставяне на мигрантския поток единствено за интервала 1 юни – 31 юли т.г. предотвратените опити за прекосяване на българо-турската граница са 46 940.

 

Това значи със 73% повече спрени незаконни влизания в страната по отношение на същия интервал на 2022 година Двойно повече мигранти са арестувани от българските гранични управляващи – 400 за юни и юли, при 200 за същия интервал на предходната година.

 

Хеликоптерите и детската болница

 

В осъществяване на своите цели кабинетът “Денков-Габриел ” направи няколко решителни стъпки за превъзмогване на застоя в региона на здравната грижа. Правителството рестартира процеса по създаване на системата за спешна здравна помощ по въздуха, който беше занимателен и поведен в неверна посока от служебното държавно управление.

 

Министерството на превоза и известията осигури  четири от общо 6-те терена за оперативни бази, които към този момент са трансферирани на Министерство на здравеопазването. Министър Георги Гвоздейков обясни, че те са ситуирани в страната по този начин, че да покриват условията за така наречен „ златен час “ за превозване на потърпевш до болнично заведение. Първият хеликоптер, финансиран по Плана за възобновяване и резистентност, се чака да дойде в България на 15 декември 2023 година

 

Министърът на опазването на здравето проф. Христо Хинков учреди Обществен съвет за създаване на Национална детска болница - един от целите на държавното управление. Съветът ще реализира консултативни функционалности и взаимоотношение сред Министерството на здравеопазването, „ Здравна капиталова компания за детска болница “ ЕАД и обществеността за гарантиране на гласност и бистрота на цялостния развой по създаване на болничното заведение. Редовните съвещания на Обществения съвет ще се организират най-малко един път месечно.

 

Пловдивският панаир

 

Няколко основни резултата реализира държавното управление и в региона на стопанската система и бизнеса. Министерството на стопанската система и индустрията защити държавния интерес в дългогодишния проблем с Пловдивския панаир. След като министър Богдан Богданов разпореди да бъде изработен цялостен разбор и заведе каузи, към този момент има резултат - запорирани са акциите, предмет на апортна вноска от страна на Община Варна към частното сдружение “Пълдин Туринвест ” АД, представляващи 29% от капитала на “Международен панаир Пловдив ” АД.

 

Така акциите на страната не могат да бъдат трансферирани към частното сдружение до привършване на правосъдния спор. Защитата на публичния интерес и собствеността на страната обаче е единствено първата стъпка - към този момент се работи по възраждане на капацитета на панаира и ефикасното му ръководство.

    

Българското мляко и сирене

 

Една тематика от особена значимост в поддръжка на българската земеделска продукция откри развръзка в края на юли т.г.. Българското кисело мляко и българското бяло саламурено сирене вече са със предпазена марка за генезис на пазара в Европейски Съюз. Наименованията са включени към листата от 1641 предпазени селскостопански артикули.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР