Част от банята е Музей на историята на София, който

...
Част от банята е Музей на историята на София, който
Коментари Харесай

Част от Централните бани в София ще са зали за концерти и театър

Част от банята е Музей на историята на София, който отвори порти през 2015г.

© Надежда Чипева Още по тематиката
" Софийски парцели " търси строител за общинския аквапарк в парк " Възраждане "

Прогнозната цена е 9.5 млн. лева без Данък добавена стойност, срокът е 1 година, а планът наподобява е пропуснал няколко басейна
20 авг 2018
Банкя като Баден-Баден

След 15 години съсипия минералната баня в града ще бъде ремонтирана със средства на пенсионния фонд " Алианц ", който ще построи балнеологичен комплекс на съсесен общински терен
18 авг 2017 Залите на мъжкия и женския басейн в Централните бани в центъра на София ще се трансфорат в пространства за културни събития. Това планува план, който Столичната община е внесла за гласоподаване в общинския съвет. Автор на идейния план е арх. Станислав Константинов.

Помещенията се намират в северното и източното крило на постройката, сега са в неприятно положение и се употребяват за спонтанен склад, сподели разходка на публицисти по самодейност на Столична община. Останалата част от Централните бани сега са Музей за история на София. За реконструкцията му бяха вложени към 6 млн. лева

Вземете годишен цифров абонамент
и получете в допълнение три месеца бонус По думите на заместник-кмета по културата Тодор Чобанов приблизителната стойност на инвестицията по ремонта и реставрацията ще е сред 7 и 10 млн. лева Това обаче не включва спомагателното техническо съоръжение, което следва да се закупи, като да вземем за пример аудио-визуални системи и техника за 3D mapping, посочи Чобанов.

Финансиране ще се търси по оперативна стратегия " Региони в напредък ", Фонда на фондовете, само че е допустимо част от тях да са и средства на общината, сподели Чобанов.

София няма да е Будапеща

Зам.-кметът по културата Тодор Чобанов изясни, че концесионер мъчно би бил открит, защото с изключение на първичната инвестиция за реорганизация за 7-10 млн.лв. имало и спомагателни разноски. По сметки, направени по отношение на минералната баня в Банкя, минималната месечна прехрана на сходен обект е 50 хиляди лева Той уточни и като минус това, че нямало огромен паркинг или хотели в близост. " Няма тези предпоставки, които биха разрешили на вложителя да осъществя този естествен работен развой ", съобщи зам.-кметът.

Случаят с банята в Банкя обаче бил по-различен, защото там имало капацитет да се сътвори огромен спа комплекс и към този момент има интерес за концесионирането на обекта.

Пред публицисти арх. Станислав Константинов изясни, че различен проблем е, че дебитът на минералния извор намалявал през годините, като сега е 12 литра в секунда, а през 1985 година е бил 17 литра. Част от минералната вода се употребява за отопление на постройката

" Старите здания би трябвало да добият нови функционалности ", сподели Константинов.

Какво се планува

‘Сградата се нуждае от нов сюжет ", съобщи зам.-кмета Тодор Чобанов. Общата повърхност на сега неизползваната част от постройката е 7500 кв.м., като той добави, че тя е в " тежко положение, което се утежнява всяка минала година ".

Планира се въпреки всичко да се резервира истинският интериор и тип на пространствата, където са били мъжкият и женският басейн в баните. Целта е да се провеждат културни събития като театрални постановки, камерни концерти и даже може да се сложи екран за кино прожекции. Чобанов изясни, че оркестри като Софийски солисти Симфониета " София " и 20 любителски театрални състава имат потребност от сходно място, където " регулярно да развиват своята активност ". Използването на други зали за тази цел, като да вземем за пример " България ", коства доста пари на данъкоплатците.

И двете зали имат горни етажи, които ще могат да служат за балкони, на които да се слагат седалки. Залата на мъжкия басейн е с потенциал от към 250 души, а на женския - към 150 души.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР