Бутиратът е вещество, произведено от чревни бактерии, което помага да

...
Бутиратът е вещество, произведено от чревни бактерии, което помага да
Коментари Харесай

Бутират – Ползи за здравето на червата и цялостно здраве

Бутиратът е вещество, създадено от чревни бактерии, което оказва помощ да се поддържат здрави клетките, покриващи чревния ви тракт. Ползите от натриев бутират могат да включват по-здрав микробиом, по-нисък риск от рак на дебелото черво и понижаване на някои признаци на Синдром на раздразнените вътрешности.

Ако се интересувате от здравето на червата, евентуално сте осведомени с бутирата, съединяване, създадено от нашата чревна микробиота, което играе роля в поддържането на целостта на чревната преграда.

За положително храносмилателно здраве постоянно се предлага диета с високо наличие на фибри, предопределена да подтиква производството на бутират.

Тази публикация има за цел да даде уравновесен обзор на евентуалните изгоди от бутират, както и вероятните дефекти за хора с сензитивност на червата.

Какво е бутират?

Бутиратът (известен също като маслена киселина или продаван под формата на добавка като натриев бутират) е от фамилията на късоверижните мастни киселини (SCFA). Двете други постоянно срещани SCFA са ацетат и пропионат.

Въпреки че можете да получите дребни количества бутират от някои хранителни източници (маслото е най-богатият източник), по-голямата част от бутирата в тялото ни се създава от бактериите в червата ни.

Добрите чревни бактерии създават бутират, когато „ ядат “ (ферментират) пребиотични фибри и други несмилаеми въглехидрати (като стабилно нишесте) в дебелото черво. Процесът на ферментация основава SCFA като метаболит (страничен продукт).

След като бъде създаден от микроби в червата, бутиратът може да се разпредели в други тъкани отвън червата, в това число мозъка, черния дроб и мастната тъкан.

Високите равнища на бутират не са безусловно свързани с по-добро чревно или общо здраве. Например затлъстяването е обвързвано с по-високи равнища на бутират.

Какви са типовете бутират?

Един тип бутират е маслена (или бутанова) киселина, химически модифицирана версия на бутират, която от време на време се употребява в храни и добавки.

Други типове включват:

  • Етил бутират (подобрител на вкуса)
  • Хидрокортизон бутират (кортикостероид)
  • Натриев бутират (използван в добавки)

Ползи  от бутират

Бутиратът провокира забележителен интерес заради евентуалните си изгоди за здравето, защото играе значима роля, която способства за отбраната на здравето на червата и цялостното богатство.

Например, знаем, че бутиратът:

  • Има противовъзпалителни свойства, които могат да оказват помощ за възстановяване на имунната система в червата
  • Подобрява функционалността на чревната преграда, което може да предотврати приключването на отрови и алергени в кръвта
  • Е главният източник на сила за колоноцитите (клетки, които построяват вътрешната обвивка (лигавица) на дебелото черво
  • Има антиоксидантни свойства, които могат да допринесат за понижаване на риска от рак на дебелото черво и колоректален рак
  • Може да помогне за възстановяване на микробния състав на червата
  • Е, като инхибитор на хистон деацетилаза (HDAC инхибитор), обвързван с нараснала апоптоза (контролирана гибел на кафези, които могат да се трансфорат в ракови клетки).

Ето някои изгоди от приема на добавки натриев бутират:

1. Намалява възпалението

Проучванията демонстрират, че добавките с бутират могат да понижат тежестта на болестотворната (патогенна) бактериална зараза посредством понижаване на възпалението. Това може да помогне за попречване на евентуално съдбовни положения като сепсис.

Изследователите също по този начин свързват ниските равнища на бутират с нараснал риск от възпалителни чревни болести и рак на дебелото черво.

2. Облекчаване на стомашно-чревни положения

Бутиратът поддържа чревната преграда, която защищава бактериите и другите микроби от нахлуване в кръвта ви. Добавката с натриев бутират може да помогне при синдром на раздразнените вътрешности (IBS), дивертикулит и болест на Crohn.

В едно проучване 66 възрастни със синдром на раздразнените вътрешности (IBS), които са приемали дневна доза натриев бутират, оповестяват за по-малко коремна болежка.

В друго проучване 9 от 13 души с заболяването на Crohn оповестяват за усъвършенстване на признаците след банкет на маслена киселина всеки ден в продължение на осем седмици.

3. Намалете риска от рак на дебелото черво

Други проучвания демонстрират, че диета с високо наличие на диетични фибри, която предизвиква производството на бутират, може да помогне за понижаване на риска от рак на дебелото черво.

Едно лабораторно изследване установи, че натриевият бутират стопира растежа на колоректалните ракови кафези и предизвиква гибел на ракови кафези (известна като апоптоза). Доказано е също, че понижава вредите, породени от рак или химиотерапия.

4. Повишаване на инсулиновата сензитивност

Хората с диабет вид 2 постоянно изпитват инсулинова резистентност и затлъстяване. Тъй като бутиратът оказва помощ за производството на чревни хормони, които контролират равнищата на кръвната захар, той може да усъвършенства тези признаци.

Едно проучване показа евентуална връзка сред производството на бутират и по-ниската инсулинова устойчивост.

5. Защита на мозъка

Подходящите за повишение на бутират храни и добавки могат да подобрят здравето на мозъка.

Изследователите са посочили, че бутиратът може да отбрани мозъка ви и да усъвършенства способността му да се приспособява.

Ранните изследвания демонстрират, че може да помогне за попречване или лекуване на инсулт, меланхолия и други болести, които засягат мозъка, като болестта на Паркинсон и болестта на Алцхаймер.

6. При сърдечно-съдови болести

Някои изследвания демонстрират, че бутиратът може да помогне за отбрана на тялото ви против необятно публикувани сърдечно-съдови болести. Проблемите със сърцето и кръвоносните съдове могат да усилят риска от:

  • Атеросклероза
  • Сърдечна непълнота
  • Високо кръвно налягане
  • Удар

7. Подобрява съня

Някои доказателства сочат, че вашите чревни бактерии предизвикват съня.

Проучване от 2019 година сподели, че мишки и плъхове, които са получили бутират, демонстрират трагично нарастване на съня без бързо придвижване на очите (NREM) в продължение на четири часа след лекуването. NREM включва важни етапи от съня за вашето физическо и психическо здраве.

Какво може да намали равнищата на бутират?

Може да имате ниски равнища на бутират и по-висок риск от зараза или инфектиране в червата, в случай че:

  • Не ядете задоволително храни, които оказват помощ на тялото ви да създава бутират
  • Ядете храни, които намаляват равнищата на бактериите, произвеждащи бутират в тялото ви, като диета с ниско наличие на въглехидрати или с високо наличие на протеини и/или мазнини. Тези храни понижават приема на диетични фибри, което значи по-малко бутират.
  • Вашето тяло е по-малко способно да създава и всмуква бутират заради избрани медикаменти (антибиотици) или имате нарушаване в чревния микробиом заради хронично заболяване, като диабет вид 2.

Трябва ли да опитате да повишите  равнищата си на бутират ?

С толкоз доста евентуални изгоди от бутират, човек ще си каже, че високите равнища на бутират са положителни за здравето. Повече бутират обаче не постоянно значи по-добро чревно и общо здраве.

Доказано е, че пациентите с някои проблеми със здравето на червата имат по-ниски равнища на бутират в червата. Но е потвърдено, че пациентите с други болести имат по-високи равнища. Например:

  • При IBS-D (синдром на раздразнените вътрешности с диария) е открито, че равнищата на бутират са по-високи, в сравнение с при контролите.
  • При IBS-C (синдром на раздразнените вътрешности, при който запекът е главният симптом), е открито, че равнищата на бутират в изпражненията са по-ниски.
  • Хората със затлъстяване са склонни да имат по-високи SCFA. В едно изследване бутиратът е с 28% по-висок при хора с високо телесно тегло, а пропионатът е с 41% по-висок.
  • Тежкото или интензивно възпалително заболяване на червата (IBD) корелира както с по-висок, по този начин и с по-нисък бутират.
  • Хората с неприятно метаболитно здраве (включително инсулинова устойчивост и нараснала кръвна захар) също са склонни да имат по-високи равнища на бутират в изпражненията.

Противоречиви резултати на бутират върху чревните болести

Някои клинични изследвания, които преглеждат резултата от повишение на равнищата на бутират върху чревните положения, демонстрират лимитирани изгоди от бутират.

Например, приемането на натриев бутират добавки или яденето на богати на пребиотици храни за стимулиране на естественото произвеждане на бутират оказва помощ за възстановяване на признаците на IBS и диарията. Въпреки това, няма или има разбъркан резултат при възпалително заболяване на червата (IBD):

Ефекти от повишение на равнищата на бутират върху разнообразни чревни положения

Здравословно положение Нивата на бутират  са нараснали с Ползаи Подробности
IBS (синдром на раздразненото черво) Добавяне на натриев бутират (заедно със общоприетата терапия) да Намалена коремна болежка и по-малко запек спрямо плацебо
IBD (улцерозен колит и болест на Crohn) Добавка с натриев бутират Не Няма усъвършенстване в интензивността на болестта, макар дребното нарастване на бактериите, произвеждащи бутират
Лек или сдържан улцерозен колит По-ниски и по-високи дози пребиотици Смесен резултат По-високите дози пребиотици накараха повече пациенти да изпаднат в ремисия, само че също по този начин провокираха повече газове и отичане на корема
Дивертикулоза Добавка с натриев бутират да Намаляване на острото инфектиране на чревните торбички след 12 месеца
Диария на екскурзианта Натриев бутират и други SCFA, взети три дни преди пътуването да Намален риск от признаци, в това число болежка, отичане на корема, гадене и тресчица
Язвен колит Клизми с бутират Не Систематичен обзор откри, че като цяло бутиратните клизми не оказват помощ на положението

Табл. 1 (прием на натриев бутират)

Как да си набира бутират?

Маслото е добър източник на бутират, само че ще би трябвало да ядете доста повече от предложеното, би трябвало да имате поради, че е с високо наличие на наситени мазнини и може да увеличи риска от сърдечно-съдови болести.

Вместо това, повишете равнищата на бутират в тялото си, като увеличите дневния си банкет на фибри с храни на растителна основа.

Тялото ви не разгражда фибрите по време на процеса на храносмилане, това вършат чревните бактерии. След това вашите чревни бактерии създават бутират от разграждането на разтворими фибри.

Други източници включват пребиотици и добавки с високо наличие на фибри.

Храни за възстановяване на производството на бутират

Можете да насърчите производството на бутират, като консумирате храни с високо наличие на ферментиращи фибри. За отлични естествени източници следвайте здравословна диета, богата на:

Плодове

Много плодове съдържат ферментиращи фибри, в това число:

  • Ябълки
  • Кайсии
  • Банани
  • Киви
  • Круши
  • Малини

Зеленчуци и бобови растения

Зеленчуците и бобовите растения с високо наличие на фибри включват:

  • Артишок
  • Аспержи
  • Броколи
  • моркови
  • Нахут
  • Чесън
  • Зелен грах
  • Листни зеленчуци
  • Лук
  • Картофи
  • Ряпа

Пълномаслени млечни артикули

Разумно е да консумирате тези храни в умерени количества (не повече от 5% до 6% от общите ви дневни калории ), защото те са с високо наличие на наситени мазнини и холестерол. Те включват:

  • Масло
  • Сирене
  • Гхи
  • Мляко (краве, овче, козе и др.)

Ако не консумирате доста фибри, прибавете ги постепенно към диетата си и пийте доста течности, с цел да поддържате хидратация. Може да имате газове или отичане, само че те ще стартират да отшумяват след няколко дни.

Имайте поради, че в случай че ядете доста фибри и не пиете доста вода, можете да получите запек. Освен това погледнете урината си. Стремете се към светло жълто през целия ден, което значи, че сте задоволително хидратирани.

Добавки на бутират и маслена киселина

Някои добавки могат да насърчат производството на бутират, само че би трябвало да говорите с вашия снабдител на здравни услуги, преди да приемете такива. Повечето добавки употребяват маслена киселина и някакъв тип сол, само че не е потвърдено, че са потребни.

Най-добрият метод да получите бутират е да ядете пресни плодове и зеленчуци, които съдържат разтворими ферментиращи фибри.

Колко бутират дневно

150–300 mg/ден  е най-честата рекомендация за дозиране за наличните сега артикули с маслена киселина.

Странични резултати

Имаме потребност от повече проучвания, с цел да разберем дали бутиратът е безвреден и при какви равнища, само че ето няколко опасения, които си коства да се отбележат:

  • Някои снабдители на здравни услуги оферират да избягвате добавки с маслена киселина, в случай че сте бременна или кърмите.
  • Доказано е също, че бутиратът провокира признаци при хора с отичане на корема или чувствителни вътрешности ( хранителна непоносимост ), които се нуждаят от по-ниски равнища на фибри.
  • При хора със затлъстяване, които към този момент имат високи равнища на бутират, добавките може да не са добра концепция.

С други думи, повече бутират не е безусловно по-добре. Както постоянно, когато става въпрос за добавки, не приемайте препоръки от звездите на TikTok. Вместо това говорете с доктор.

Други способи за справяне със стомашно-чревните проблеми

Ако червата ви са чувствителни и симптоматични, спомагателните фибри и пребиотиците може да не оказват помощ. Всъщност те могат да причинят неспокойствие, инфектиране и в последна сметка да забавят лечебния развой.

Диета с ниско наличие на FODMAP

Вместо това има доста повече доказателства в поддръжка на интервенции като диета с ниско наличие на FODMAP – която може фактически да понижи равнищата на бутират – за IBS, SIBO и други болести на червата. Например:

  • Голям последователен обзор и мета-анализ от 2021 година — който е най-високото качество на наличната научна информация — откри, че диета с ниско наличие на FODMAP е обвързвана с умерено до огромно усъвършенстване на признаците на IBS. Резултатите за качество на живот също се покачват спрямо контролните диети.
  • Систематичен обзор и мета-анализ от 2018 година откриха, че диета с ниско наличие на FODMAP е обвързвана със обилни усъвършенствания на стомашно-чревните признаци и коремната болежка спрямо други диети. Не са докладвани странични резултати.

Диетата с ниско наличие на FODMAP е предопределена особено да насочва и отстрани ферментиращите фибри, които карат червата ви да бъдат раздразнителни и реактивни. Диетата може да понижи равнищата на бутират, само че разрешава на вашите признаци да се подобрят и червата ви да стартират процеса на излекуване.

След 2-3 седмици елиминиране на FODMAP, когато признаците ви са под доста по-добър надзор, можете да започнете да въвеждате още веднъж някои храни с високо наличие на FODMAP.

Всеки е друг в способността си да понася разнообразни храни и няма двама души, които да имат идентичен лист с хранителна сензитивност. Но процесът на елиминиране, последван от наново въвеждане на храни една по една, ви разрешава да намерите вашето самостоятелно равнище на търпимост. Имайте поради, че способността ви да понасяте избрани храни евентуално също ще се промени с течение на времето.

След време е евентуално да можете да понасяте по-високи равнища на пребиотичните фибри и въглехидрати, които преди са били проблем за вас. Това значи, че вашите равнища на бутират също по този начин естествено ще се усъвършенстват с течение на времето.

Пробиотични добавки

Изследванията също поддържат потребните резултати на пробиотиците при чревни проблеми като SIBO, IBS и IBD. Има доста по-голямо благосъстояние от проучвания в тази област, в сравнение с за бутиратните добавки.

Например, потвърдено е, че пробиотиците:

  • Са доста ефикасни за лекуване на SIBO (бактериален свръхрастеж в тънките черва)
  • Помагат за възстановяване на признаците на IBS, изключително отичане и коремна болежка
  • Намаляват възпалението на червата, което е в основата на доста болести на червата
  • Подобряват признаците на IBD и слага дейния улцерозен колит в ремисия
  • Помогнат за лекуване на пропускливи вътрешности

Качеството на пробиотичните добавки е значимо, тъй че изследването на вашия артикул има значение. Едно изследване на 26 пробиотика, откри, че всички те се разграничават по някакъв метод от това, което се твърди на етикета. Някои даже съдържаха неприемливи микроби.

Заключение

В резюме, бутиратът е от изгода за здравето на червата по някои значими способи, само че опитът да повишите равнищата на бутират посредством банкет на доста фибри и пребиотици може да бъде контрапродуктивен за хора с чревна сензитивност.

Вместо това елиминационната диета, по-специално диетата с ниско наличие на FODMAP, е по-добра за справяне със признаци като болежка и отичане на корема, изключително когато се комбинира с пробиотици.

Диетата с ниско наличие на FODMAP има доста повече научни проучвания за чревни проблеми, макар обстоятелството, че евентуално ще понижи краткотрайно производството ви на бутират.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР