БулфотоБългарската връзка с експлозиите в складовете за боеприпаси в Чехия

...
БулфотоБългарската връзка с експлозиите в складовете за боеприпаси в Чехия
Коментари Харесай

Чехия: Доказана е българската връзка с експлозиите в Чехия

Булфото

Българската връзка с детонациите в складовете за муниции в Чехия е потвърдена.

Чешките правоохранителни органи са открили връзката на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев с детонациите в складовете за муниции в село Върбетице през 2014 година Това съобщи през днешния ден чешкият президент Милош Земан в изключително послание по малките екрани " Прима " и " Си Ен Ен Прима нюз ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Боеприпасите в складовете във Върбетице трябваше да бъдат изпратени в България, съобщи Земан. По думите му е имало контракт за покупко-продажба, Гебрев е платил задатък, тъй че " може да се счита за потвърдена българската диря ". Президентът прикани сънародниците си да изчакат резултатите от следствието на случая във Върбетице и увери, че информацията няма да бъде засекретена.

" Ако узнаем, че се оправдават съмненията /за причастност на Москва към експлозиите/ (...) Русия ще би трябвало да заплати за този евентуален терористичен акт ", уточни Земан. Ако обаче тези съмнения бъдат опровергани, това ще значи, че става дума за игра на специфичните служби, която може да има съществени последици за нашия вътрешнополитически живот ", добави чешкият президент.

Президентът акцентира, че съмненията по отношение на вероятното присъединяване на двама задгранични сътрудници в случая във Върбетице са зародили през последните седмици. " Службата за сигурност и информация в никакъв случай не е споменавала случая във Върбетице до момента през последните шест години, " сподели той, написа организация БГНЕС.

Въпреки това, сподели Земан, не може да се твърди, че съмнението за присъединяване на двама задгранични сътрудници в случая не е съществено. " От всичко казано не следва, че съмнението за тяхното присъединяване не е несериозно. Първо, би трябвало да отговорим на въпроса какво са правили тук въобще. Второ, фактът, че контраразузнаването не е потвърдило тяхното присъединяване не значи, че те не са влезнали на територията на складовете във Върбетице. Полицията проверява хипотезата, че е можело да бъдат отведени там от един от притежателите на IMEX (който е наел хранилища за предпазване на боеприпаси). Това съмнение би трябвало да бъде изключено или доказано ", добави Земан.

Невнимателното боравене с боеприпасите и възможното присъединяване на задгранични разследващи служби се смятат за аргументи за детонациите във Върбетице. " Работим с две версии - че детонациите във Върбетице са станали вследствие на повърхностно боравене с муниции, и втората версия - че сътрудниците на задгранични специфични служби са отговорни за това, " сподели Земан.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР