БРЮКСЕЛ. ОТ СПЕЦИАЛНИЯ ПРАТЕНИК НА “ТРУД”Завършването на магистрала “Тракия” от

...
БРЮКСЕЛ. ОТ СПЕЦИАЛНИЯ ПРАТЕНИК НА “ТРУД”Завършването на магистрала “Тракия” от
Коментари Харесай

Брюксел обяви магистрала “Тракия” и метрото за образцови проекти

БРЮКСЕЛ. ОТ СПЕЦИАЛНИЯ ПРАТЕНИК НА “ТРУД”

Завършването на автомагистрала “Тракия” от София до черноморското пристанище в Бургас, линиите на метрото в българсата столица и железопътната линия София -Пловдив са измежду проектите-отличници в Европейския съюз. Това стана ясно от признатия с голямо болшинство от Европарламента отчет, направен от евродепутата Андрей Новаков (ГЕРБ/ЕНП).

Докладът касае „ поощряване на устойчивия превоз и унищожаване на секторите с непълен потенциал във всички основни мрежови инфраструктури”. Документът е значим, тъй като отбелязва въздействието на кохезионните вложения в превоза през интервала 2007 – 2013 година, чийто резултат е най-силно усетен в най-новите страни членки и съответно в страните от Централна и Източна Европа. През интервала 2007-2013 година близо 81 милиарда евро или 31 % от структурните фондове на Съюза са били ориентирани към транспортна инфраструктура, напомни Новаков. Сред образците, давани и от самата Европейска комисия като най-успешни осъществявания на планове са категорично представени и българските. Софийското метро, автомагистрала Тракия и ЖП-линията до Пловдив са отличени по целенасоченост дружно с инфраструктурни планове в Унгария (4 метролиния в Будапеща), тунел на градската железница в Лайпциг, Германия, ремонт на шосето сред Александрия и Крайова в Румъния и други.

В отчета призоваваме за гарантиране на безвъзмездното финансиране за пътища и жп линии след 2020 година, съобщи Андрей Новаков пред публицисти след гласуването.

Новаков подчертава и върху сздаването на капиталова платформа, която ще наподобява като рекламен Facebook на обезлюдените селаи региони в Блгария. Проектът ще е триезичен и ще цели привличане на вложители и туристи в изоставените обитаеми места в Блгария. Само преди дни Андрей Новаков е презентирал акцията пред всички евродепутати, които са получили картички с акцията за възраждането на обезлюдяващите села и градове. “Поставяме акцент и върху тези райони, които би трябвало преференциално да получат финансиране за съгласуваност, съобщи Новаков. В новата интернет платформа кметовете ще могат да популяризират гратис капиталови терени и туристически забележителности.

В признатия от евродепутатите отчет се отбелязва, че тъкмо по-слабо развитите региони, както и планинските, отдалечените, обезлюдените и тези с ниска досегаемост, би трябвало да бъдат обект на „ по-интегрирани вложения в съществени транспортни и инфраструктурни планове на Европейския фонд за районно развиване (ЕФРР).
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР