Броколи романеско /Brassica oleracea/ е зеленчук с уникален външен вид,

...
Броколи романеско /Brassica oleracea/ е зеленчук с уникален външен вид,
Коментари Харесай

Броколи романеско

Броколи романеско /Brassica oleracea/ е зарзават с неповторим външен тип, който прилича на летяща паница. Заради нетрадиционната форма, постоянно се майтапят със зеленчука, че е пренесен на планетата от извънземни.

Въпреки странните си форми броколи романеско е суперполезен и лесносмилаем зарзават, който не е доста прочут в нашата страна. Той обаче дебютира на зеленчуковите тържища преди повече от 20 години – през 1990 година, а е отглеждан още от 16 век в покрайнините на Рим. Холандски градинари години наред усъвършенстват сорта и точно те откриват романеско броколи за света.

Броколи романеско е построен от розички, които са формирани от дребни пирамидки, формирайки нещо като геометрична фигура, която е радиално начупена. Това прави цялостната му визия извънредно атрактивна. Англичаните го назовават романеско броколи, французите - зеле, а поляците и германците – карфиол. Този зарзават занапред ще се потвърждава на българския пазар, само че към този момент е ясно, че с изключение на апетитен той е и доста потребен.

Състав на броколи романеско

Броколите романеско съдържат редица скъпи субстанции и витамини. Богати са на цинк, каротин, витамини А, С и К, желязо и фолиева киселина, минерални соли.

 Романеско броколи

100 г броколи романеско съдържат 25 ккал, 0.3 г мазнини, 2.3 г въглехидрати, 2.4 г белтъчини.

Избор и предпазване на броколи романеско

За страдание този зарзават не е доста публикуван в нашата страна. Среща се единствено в обособени магазини, не може да се види всеобщо по пазарите. Броколи романеско има прелестен, светлозелен цвят. По него не трябва да има следи от гниене. Съхранявайте го в ледник, добре завит в плик.

Броколи романеско в кулинарията

Броколи романеско е съвършен за нашарване на менюто. Засища доста добре глада, като в това време съдържа доста малко калории и се смята за един от най-лесносмилаемите зеленчуци. Романеско се подготвя сходно на карфиола и броколите. Той може да се употребява в съвсем всички ястия с броколи, които обичайно се вършат и карфиол.

Няколко са най-хубавите способи да приготвите тези броколи. На първо място, може да го сварите на пара и да го залеете със своя обичан сос винегрет; вторият вид е да го задушите в малко масло с едрозърнеста горчица. Последният вид е да го запечете със зехтин дружно с арпаджик и маслини.

Въпреки своето име броколи романеско се среща доста постоянно и като карфиол романеско. Вкусът му прилича този на карфиола, само че консистенцията му е доста по-мека. Броколи романеско е отлично предястие, накъсано на розички и приготвено на пара. Може да се комбинира със сос от сирена или сметана. Подходящите подправки за този зарзават са по-ароматните – мащерка, чесън и други Броколи романеско може да бъде съвършена гарнитура към разнообразни меса и риба.

 Салата с броколи романеско

Романеско е извънредно подобаващ за паниране. За задачата са ви нужни една глава броколи, 2 яйца, вегета, 1 с.л. настърган кашкавал и брашно, едвам се получи гъста каша.

Накъсайте на пирамидки броколито. Пуснете ги във вряща вода и ги сварете. Извадете ги и ги отцедете от водата. Оваляйте ги в панировката /предварително приготвена от останалите продукти/. Изпържете в сгорещено олио, отцедете от мазнината. За несравним усет сервирайте панираните броколи със сос от майонеза, кисело мляко, копър и чесън.

Ползи от броколи романеско

Едно от най-големите преимущества на този зарзават е, че е извънредно лесносмилаем. Той не натоварва ненужно стомаха и засища доста бързо. Това го прави извънредно подобаващ за хора с по-нежен корем. Ако сте сте отказали да консумирате тези два зеленчука, броколи романеско е идеалния вид за вас.

Благодарение на високото наличие на цинк, романеското оказва помощ при разнообразни увреждания в устната празнина и възвръща активността на вкусовите рецептори. Премахва неприятния железен усет в устата и оказва помощ за пълноценна приятност на другите усети. Всеки човек най-малко един път е страдал от този железен привкус, който обезличава усета на храната.

Броколите романеско отстраняват незаинтересованост и терзанието, заради което доста постоянно се употребяват от артисти и артисти за отърсване от театралната тресчица. Ако ви следва изява пред аудитория, не залагайте на хапчета, а на броколи романеско.

А потребният зарзават може да вложите във всяка една вкусна рецепта за:

- броколи на фурна;

- паста с броколи;

- предястия с броколи.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР