Британският министър-председател Тереза Мей е дала съгласието си китайският производител

...
Британският министър-председател Тереза Мей е дала съгласието си китайският производител
Коментари Харесай

Великобритания разреши на Huawei да доставя неосновни части за 5G мрежата

Британският министър-председател Тереза Мей е дала единодушието си китайският производител на телекомуникационно съоръжение и смарт телефони Huawei да се включи в построяването на мрежата за мобилна връзка от пето потомство – 5G. Решението е било взето през вчерашния ден от Съвета по национална сигурност, на който Мей е ръководител. Това се случва макар апелите на Съединени американски щати и английски министри компанията да бъде изключена от построяването на мрежите поради хипотетичните ѝ връзки с китайското държавно управление.

Позицията на Англия

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Според източници Мей е забранила компанията да взе участие в доставката на основни технологии от бъдещата 5G мрежа, само че ще ѝ бъде разрешено да доставя " неосновни " съставни елементи като антени да вземем за пример. Решението е взето макар терзанията на основни фигури от кабинета на Мей като министъра на вътрешните работи Саджид Джавид, министъра на външните работи Джереми Хънт, министъра на защитата Гавин Уилямсън и други.

Миналия месец Националният център за киберсигурност към Правителствения информационен център (разузнавателната организация, известна със съкращението GCHQ) разгласява отчет, в който не прикани присъединяване на Huawei в построяването на 5G мрежите да бъде неразрешено, само че предизвести, че ще е мъчно " да се ръководи рискът за бъдещи артикули в подтекста на разгръщането (на мрежи) във Англия, до момента в който процесите на софтуерно инженерство и киберсигурност не се трансформират ".

" Когато проучваме компания за способността им да доставят съоръжение за телекомуникационните мрежи във Англия, ние преглеждаме риска, произлизащ от техните процеси на сигурност и инженеринг, както и метода, по който тези технологии се употребяват в националните телекомуникационни мрежи. Произходът на 5G технологията е значим, само че е вторичен фактор ", разяснява през днешния ден Флеминг, представен от Reuters. По негови думи Англия ще разгласи публично мнението си по проблема скоро.

Натискът от Съединени американски щати

Вчера Флеминг е приказвал пред представители така наречен група " Петте очи ", в която вземат участие Съединени американски щати, Австралия, Канада, Нова Зеландия и Англия. Критиките към Huawei идват най-вече от държавното управление на Съединени американски щати поради обвинявания, че оборудването се употребява за шпионаж от китайското държавно управление. Желанието на Съединени американски щати е съдружниците на страната групата да се откажат от услугите на компанията и да заложат на други снабдители на съоръжение, като по информация от Wall Street Journal американското държавно управление към този момент се е свързало с Германия, Япония и Италия. Австралия към този момент последва образеца на Съединени американски щати и забрани присъединяване на Huawei във всички държавни търгове за телекомуникационни услуги, до момента в който Нова Зеландия забрани на локални компании да употребяват съоръжение на Huawei в построяването на 5G мрежата в страната.

През март американският дипломат в Берлин Ричард Гренъл предизвести немските управляващи, че при присъединяване на Huawei в немските 5G търгове Съединени американски щати може съществено да ограничи съдействието и обмяната на информация с немските служби за сигурност. Въпреки това предходната седмица немският телеком регулатор алармира, че няма да изключи Huawei и партниращи си с китайския колос компании до присъединяване в продължаващите 5G търгове в страната.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР