Брис Нгуема, лидерът на военната хунта в Габон, положи клетва

...
Брис Нгуема, лидерът на военната хунта в Габон, положи клетва
Коментари Харесай

Лидерът на преврата в Габон Брис Нгуема положи клетва като президент

Брис Нгуема , водачът на военната хунта в Габон , постави клетва като краткотраен президент на нацията, предава „ BBC “. Генерал Нгуема управлява преврата предходната сряда против Али Бонго , сваляйки президента малко откакто той беше разгласен за победител в оспорвани избори.

Тълпи от ликуващи цивилни се появиха на встъпването му в служба – знак, че има известна поддръжка за военните. Има обаче опасения, че ръководството на военачалник Нгуема ще бъде продължение на 55-годишната династия Бонго . Бащата на Али Бонго, Омар, беше на власт 41 години, преди да почине през 2009 година и беше завещан от сина си. А генералът прекарва по-голямата част от кариерата си във вътрешния кръг на Бонго и даже се счита, че е братовчед на Али Бонго.

На откриването в понеделник, което се организира в президентския замък в столицата на Габон Либревил , се организира боен церемониал . На церемонията участваха симпатизанти на новото военно управление . Бивши министри от сваленото държавно управление също се появиха, само че бяха освирквани от навалица симпатизанти на хунтата.

Случващото се е най-скорошното от поредност поглъщания в Западна и Централна Африка.

Габон е шестата франкофонска страна, която попада под военно ръководство през последните три години, до момента в който някогашната колониална мощ Франция се бори да резервира въздействието си на континента.

Габон беше изключена от Африканския съюз след преврата, който беше наказан от Организация на обединените нации и Франция.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР