Борисов и Заев почетоха паметта на ТрайковскиСлед година-две ще ходим

...
Борисов и Заев почетоха паметта на ТрайковскиСлед година-две ще ходим
Коментари Харесай

Борисов: Отваряме път от Черно море до Адриатика

Борисов и Заев уважиха паметта на Трайковски


След година-две ще вървим за час и половина от Струмица до София ”, предвижда министър председателят Бойко Борисов след първото взаимно съвещание на държавните управления на Македония и България в гр. Струмица. Той и сътрудника му Зоран Заев дадоха обща конференция.

Борисов разгласи, че към Коридор номер 8, който свързва Черно море с Адриатическо море към този момент има огромен инвеститорски интерес. „ Интересът да се финансира от всички е доста огромен, тъй като се вижда, че може да стане. Имаме краткосрочния проект за бърз контакт през автомагистрала „ Струма ”, и се надявам през идващите години градежът на Коридор номер 8 да стане необратим“, акцентира министър председателят.

Той съпостави Коридор 8 с пълноводна река, по която ще минават артикули и хора. Борисов напомни, че на 6 и 7 декември в София ще се състои среща на водачите от Западните Балкани с представителите на Световната банка и Европейската банка за възобновяване и развиване.

„ Направено е много по трасетата на Коридор 8 като отчуждаване. При повече напън и обезпечено финансиране планът може да се реализира ”, сподели още Борисов.

„ Нашата политика е политика на присъединение, тъй като това води до вложения и по-високи приходи. Хората желаят да пътуват и да вършат бизнес, ние би трябвало да им осигурим това. Там където се строи, не се води война ”, акцентира министър председателят.

Той съобщи, че в този момент е моментът да се употребява българското председателство за слагане на тематиката Западни Балкани във фокуса на вниманието на Европа. „ На Балканите би трябвало да се пазим от думи като нова ера и исторически. Трябва повече невзискателност ”, безапелационен бе Борисов. Той прикани да забравим за Велика Албания, Велика Сърбия, Велика Гърция. „ Колкото по-малко велики сме, толкоз по-бързо ще създадем, тъй че приходите ни да доближат тези в Западна Европа ”, сподели министър председателят.

„ Нашата политика не е ориентирана против трети страни, а тъкмо противоположното – всички на Балканите да получим поравно. Затова еднообразно значимо за нас е нашите другари от Македония, Албания, Черна гора и Сърбия по-бързо да се причислят към Европейски Съюз, да няма черни петна в района ”, сподели Борисов. И добави: „ Върнем ли се към историята, нямаме бъдеще ”.
 Премиерът Бойко Борисов подари от името на България профилирано транспортно средство за хората с увреждания в Струмица. Премиерът Бойко Борисов подари от името на България профилирано транспортно средство за хората с увреждания в Струмица.
На взаимното съвещание на държавните управления на България и Македония бе разисквана поддръжката ни за европейската интеграция на страните от Западните Балкани, развиването на инфраструктурата и подобряването на свързаността – транспортна, цифрова, телекомуникационна, съответни планове за съдействие в региона на защитата, туризма, кадастъра, съдействието при бедствия.

Преди съвещанието на държавното управление Бойко Борисов и Зоран Заев поставиха венци пред паметника на президента (1999-2004 г.) Борис Трайковски.

След церемонията двамата министър председатели се стопираха да беседват с жители от Струмица. „ Сега започваме да строим автомагистралата тук ”, обърна се Борисов към хората. Пояснено бе, че става въпрос за правата Петрич-Струмица. „ Айде започвайте по-бързо, че желаеме работа ”, реагира на думите на Борисов гражданин на Струмица.

Група локални скандираха „ Зоки, Зоки ”, както назовават Заев от времето, когато бе кмет на Струмица, а по-късно подеха „ Бойко, Бойко ”.

Македонският министър председател изрази вяра да признаем църквата им


Наградиха Борисов с медал на Струмишката епархия


Лично епископът на Струмишка епархия Наум и свещеници посрещнаха двамата министър председатели. Борисов целуна ръка на всички духовници

 Епископ Наум връчи медал на Борисов. Епископ Наум връчи медал на Борисов.
Премиерът Бойко Борисов бе посрещнат знаково от македонския си сътрудник Зоран Заев пред Водочки манастир „Свети Леонтий“ над град Струмица.

Лично епископът на Струмишка епархия Наум и свещеници посрещнаха двамата министър председатели. Борисов целуна ръка на всички и направи път на игумена: „Тук ти си шеф, ние единствено слушаме“.

Наум награди българския министър председател с медал на епархията. „ Като християнин, когато потеглям да върша нещо значимо, постоянно отивам в черква или манастир. Прекръствам се, желая помощ от Господа и ходя след него. Ние не се месим в работата на църквата. Истински ще сме щастливи, в случай че както ние в политически проект, и нашите църкви работят, оказват помощ си, пеят дружно, проповядват дружно в името на добруването на двата народа. Благодаря на владиката Наум за гостоприемството и медалите, само че най-много за това, че благославят това, което вършим ”, акцентира Борисов.

Зоран Заев изрази вяра да се стигне до признание автокефалността на македонската православна черква. „ Автокефалността на МПЦ- Охридска архиепископия за нас е доста значима ”, акцентира той.

Заев напомни, че договорът за добросъседство е подписан на двата езика


Разбираме се без слушалки


Още стоят наши бойци в Босна

„Има ли македонски език, господин Борисов?“, попита Антонио Кръстевски от македонската ТВ21. „Отнасям се с почитание към Вашия въпрос“, отговори Борисов. „Преди малко се срещнахме с жителите на Струмица и безусловно се разбирахме. Сега, както виждам, нито една от медиите не употребява слушалки за превод – нито българските, нито македонските. И се разбираме. Какво по-важно има от това да се разбираме и да вървим напред и да решаваме въпросите, за които хората ни питаха. Оставил съм учените да си приказват на тази тематика, несъмнено имат докторати с историческите тематики ”, акцентира министър председателят.

„ Ако през днешния ден стартираме да спорим кой език какъв е, тук Каракачанов е доста квалифициран. И вместо контракт за съдействие сред армиите ни, можеше госпожата (македонската военна министърка) да пристигна тук с танковете“, пошегува се министър председателят.

„Не се подвеждайте – вие сте младеж: нито ние ще дойдем да живеем тук, нито вие – при нас. Сигурно сте гледали кино лентата за Ратко Младич. И какво се получи? Европейски Съюз похарчи милиарди за тази война, още стоят наши бойци в Босна, една нова пътечка не е проправена там ”, сподели още Борисов.

Македонският министър председател Зоран Заев напомни, че договорът сред двете страни е „подписан на двата езика и че този контракт откри метод по какъв начин да се приказва за вероятностите. Това дава късмет по-малко да приказваме за предишното, повече за бъдещето. Убеден съм, че това е доста огромна облага за всички в Македония“.

Какво подписахме в Струмица


Меморандум понижава цените на роуминга


Ще се понижат цените на роуминга сред България и Македония. Това стана допустимо след подписания Меморандум за съгласие сред министерствата на превоза. Документът планува двете страни да насърчат мобилните оператори за постигането на съответни съглашения посред им, които да доведат до трайното понижаване на интернационалните цени на роуминг услугите. В момента цените на мобилните диалози сред България и Македония са сред 2.99 лева и 6.99 лева на минута и към 25 лева на мегабайт.

Споразумение за съдействие при бедствия


Съгласно съглашението, съдействието сред двете страни ще се реализира под формата на оказване на доброволна помощ и даване на информация при положение на злополучие или опасност от такова. Разходите се поемат от страната, оказваща помощ. Страната, поискала помощ, обезпечава сигурност и безвъзмездна здравна помощ за избавителните екипи, както и логистична поддръжка за интервала на интервенцията.

Обменяме картографски и геодезически данни


България и Република Македония ще обменят картографски и геодезически данни и кадастрални материали. Това планува Меморандумът за съдействие сред българската Агенция по геодезия, картография и кадастър и Агенцията по кадастъра на недвижимите парцели на Република Македония, който беше подписан сред двете организации. С обмена на информация се основават и условия за свързване на геодезическите мрежи и височинните системи на България и Македония

Две съглашения за енергийно съдействие


От началото на 2018-та година започват взаимни търгове за систематизиране на преносни потенциали сред електроенергийните оператори на двете страни. Това е регламентирано в съглашение сред българския „ Електроенергиен систематичен оператор ” ЕАД и македонския МЕПСО. Използването на обща платформа ще улесни всички търговски участници. Българският газопреносен оператор „ Булгартрансгаз ” ЕАД и Акционерното сдружение за осъществяване на енергийни действия Македонски енергийни запаси „ МЕР АД Скопие ” подписаха съглашение за осъществяване на предпроектно изследване за създаване на нова газова междусистемна връзка.

Македонски военнослужещи ще се образоват в български военни учебни заведения


Протокол за съдействие сред министерствата на защитата на България и Македония планува образование в България на македонски механик- водачи на танк. Протоколът дава съответни насоки за разширение и задълбочаване на военното съдействие.

Министерствата на туризма подписаха протокол за съдействие


Двете страни се договориха да предизвикват укрепването на съдействието в региона на туризма и да работят за възстановяване на туристическия поток между тях. Споразумението планува още да се предизвикват участията в туристически панаири, както и в други туристически събития.

Помагаме си и в региона на вложенията


Българската организация за вложения /БАИ/ и Инвест Македония подписаха меморандум за съдействие. Меморандумът ще бъде значим механизъм за стимулиране и поддръжка на бизнеса и ще обезпечи основа за насърчаване на тесни търговски връзки и за увеличение на размера на двустранните вложения. Сътрудничество сред БАИ и Инвест Македония ще обезпечи взаимна осведомителна поддръжка при реализирането на разнообразни типове действия в България и Македония, които предизвикват взаимното привличане на вложения, като бизнес конгреси, изложения и панаири.

Платформа засилва връзките сред външните министерства


Документът планува и взаимни дейности за справяне с новите провокации пред сигурността в стопански, обществен и политически проект. Двете страни ще задълбочат съдействието си в региона на визовата политика, граничния надзор и миграцията.

Премиерът Бойко Борисов подари от името на България профилирано транспортно средство за хората с увреждания в Струмица.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР