Напусна ни проф. д-р Петър Учиков, дмн, изтъкнат хирург, дългогодишен

...
Напусна ни проф. д-р Петър Учиков, дмн, изтъкнат хирург, дългогодишен
Коментари Харесай

Почина наш изтъкнат хирург

Напусна ни проф. доктор Петър Учиков, дмн, бележит хирург, дълготраен учител, академик, декан на Медицинския факултет на Медицинския университет – Пловдив,  началник на катедрата по специфична хирургия на вуза и на Втора хирургична клиника на УМБАЛ „ Св. Георги ".

" Незабравима академична персона. Със своя престиж, необятен мироглед, праволинейност и лекарски професионализъм той бе измежду експертите, сложили основите на хирургията и институционалното израстване на МУ–Пловдив. Непрежалим професор с над 50-годишна непрестанна работа за идеята на университета, предан на хирургичната просвета и процедура ", споделят сътрудниците му от висшео учебно заведение.

Проф. Петър Учиков приключва медицина в Пловдив през 1963 година След дипломирането си стартира работа като ординатор в хирургично поделение на Окръжна болница – Смолян (1963-1967 г.). Работи като научен учител в Медицински университет – Пловдив от 1968 година От 1968 година до 1981 година е помощник, а по-късно и основен помощник. От 1986 година оглавява Клиниката по гръдно-коремна хирургия, която сполучливо управлява в продължение на 20 години. Декан на Медицинския факултет от 1995 до 1999 година

През 2000 година му е присъдено званието " Доктор на медицинските науки ", а от 2002 година е професор по хирургия.

За над половинвековния си стаж като хирург е направил повече от 25 000 интервенции на пациенти. Има специализации в Париж, Страсбург и Виена. Проф. Петър Учиков е създател на над 350 научни изявления и отчети. Автор и съавтор в редица монографии, учебници и управления по хирургия.

Под негово управление 9 докторанти пазят дисертации по медицина и са измежду водещите експерти в региона на гръдно-коремната хирургия, а трима стават и професори по хирургия в Медицинския университет в Пловдив. Участва в Специализирания теоретичен съвет към ВАК, след което и като член на десетки научни журита по отбрани и хабилитации. Дългогодишен член на публицистичната гилдия на научното списание Folia Medica. Член на национални и интернационалните научни асоциации. Носител на редица влиятелни награди.

Достойният му живот е образец за човечност и отдаденост на лекарската задача и клетва.

Академичното управление на МУ-Пловдив изрича съболезнования на фамилията и околните!

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР