Боливудските звезди рядко се изказват по политически въпроси, затова не

...
Боливудските звезди рядко се изказват по политически въпроси, затова не
Коментари Харесай

Избори в Индия: В социалните медии се разпространява дезинформация

Боливудските звезди рядко се изричат по политически въпроси, по тази причина не е изненадващо, че видеоклиповете , в които две звезди подлагат на критика индийския министър-председател Нарендра Моди и поддържат главната му опозиционна партия, бързо станаха известни , съобщи „ Associated Press “. По-късно обаче се оказа, че клиповете с актьорите Амир Хан и Ранвир Сингх са подправени , генерирани от изкуствен интелект /ИИ/, и са още един образец за погрешни или подвеждащи изказвания, които се популяризират елементарно онлайн за да повлияят на изборите в Индия . И двамата артисти към този момент са подали недоволство в полицията, само че тези дейности не са задоволителни, с цел да спрат потока на сходна дезинформация.

В изказванията , които се популяризират в последно време в интернет мрежата в Индия, се показват погрешни данни за гласуването , твърди се без доказателства , че изборите ще бъдат фалшифицирани , и се приканва за принуждение против индийските жители с мюсюлманско изповедание. Експерти, които наблюдават деликатно процеса по дезинформация и речта на омразата в Индия, споделят, че слабото използване на защитните политики от страна на софтуерните компании е основало идеални условия за шерване на нездравословно наличие , което може да изкриви публичното мнение, да подтикне към принуждение и да обърка милиони гласоподаватели, карайки ги да се чудят в какво да имат вяра.

„ Неразбиращият консуматор или елементарният консуматор няма визия дали това е някой, обособена персона, която споделя мислите си, или е просто бот? “, споделя Реха Сингх , 49-годишна избирателка. Жената признава, че се тормози от обстоятелството, че логаритмите на обществените медии изкривяват визията на гласоподавателите за действителността.

„ Така вие сте предубедени, без даже да го осъзнавате, “, счита тя.

В годината, наситена с извънредно значими избори, разнородните гласове в Индия се открояват изключително ясно . Най-многолюдната страна в света може да се похвали с десетки езици, максимален брой консуматори в приложението WhatsApp, както и с максимален брой клиенти на YouTube. Близо 1 милиард гласоподаватели имат право да гласоподават на изборите, които не престават до юни.  Технологични компании като Гугъл и Meta , притежател на Фейсбук, WhatsApp и Instagram, оповестиха, че работят за битка с погрешното или изпълнено с ненавист наличие , като в същото време се пробват да оказват помощ на гласоподавателите да намерят надеждни източници на информация. Експертите обаче показаха позиция, че обещанията им звучат кухо след години на несполучливо използване на законодателството и методите, които не регистрират езиковото, религиозното, географското и културното разнообразие на Индия. По техни думи, поради размерът на страната и нейното значение за фирмите от бранша на обществените медии, този проблем би трябвало да бъде третиран с по-голямо внимание .

Министерството на информацията и технологиите на Индия разпореди на фирмите за обществени медии да изкоренят дезинформацията , изключително надълбоко подвеждащото наличие. Въпреки това, неналичието на ясна регулация или закон, ориентирани към ИИ и хората, разпространяващи подвеждаща информация, затруднява битката с този проблем, оставяйки на гласоподавателите сами да дефинират кое е правилно и кое е небивалица.

За Анкита Джасра , 18-годишна гражданка на Индия, която ще гласоподава за първи път, ще бъде изключително мъчно да разбере на какво да има вяра.

„ Ако не знам дали това, което се споделя, е правилно, не мисля, че мога да се доверя на хората, които ръководят страната ми “, споделя тя.

Грузия е разтърсена от конфликти поради „ въодушевен от Русия “ законопроект

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР