БЛС предлага 30% увеличение на цените за дейности в първичната

...
БЛС предлага 30% увеличение на цените за дейности в първичната
Коментари Харесай

БЛС: Новите цени за медицински дейности трябва да влязат в сила от 1 януари

БЛС предлага 30% нарастване на цените за действия в първичната извънболнична здравна помощ (ПИМП), 31% за профилирана извънболнична здравна помощ (СИМП), 1.8 млн. хоспитализации и нарастване на цените на клиничните пътеки приблизително с 25%. Това излиза наяве от плана на НРД, който Лекарският съюз е изпратил до НЗОК.

Увеличението на цените за действия в ПИМП е безусловно необходимо, с цел да бъде направена извънболничната помощ привлекателна за кариерно развиване, написа в претекстовете към плана. По данни на БЛС сега 63% от лекарите са над 50-годишна възраст, а междинната възраст на медиците у нас 53 години. При общопрактикуващите лекари данните са още по-тревожни - над 88% от тях са над 50-годишна възраст, а междинната възраст при тях е 58 години. Достигнали пенсионна възраст пък са близо 30% от всички общопрактикуващи лекари.

Предложението на Лекарския съюз е за нарастване на цените за действия – профилактични прегледи (вкл. по стратегии детско и майчино здравеопазване) и за диспансерно наблюдаване на хронично заболели пациенти и други Целта е от една страна да се запазят съществуващите практики, а от друга първичната извънболнична здравна помощ да стане по-привлекателна за младите лекари. Затова се предлага сериозен растеж на цените на профилактичните прегледи. БЛС предлага

при деца от 7 до 18 години цената да бъде увеличена от 11 лева на 18 лева,

а при възрастните - от 18 лева на 25 лева Увеличението при диспансеризацията пък да е 34%. Предлага се и доста повишение на цените за капитационни заплащания, защото по този метод се финансират всички прегледи във връзка остри болести на пациентите и други услуги, включени в пакета действия на общопрактикуващите лекари. При деца за капитационни заплащания нарастването би трябвало да стане от 2,20 лева на 2,90 лева, за възрастни от 18 до 65 години - от 1,40 лева на 1,75 лева, а за възрастни над 65 години - от 2,20 лева на 2,70 лева

Предложението на БЛС за СИМП е за нарастване приблизително с 31% на цените за профилирани действия, включващи първоначални и вторични прегледи, здравна експертиза, профилактични прегледи, диспансерно наблюдаване на хронично заболели пациенти, прегледи по майчино и детско опазване на здравето.

„ Мярката има за цел поощряване на профилактиката, диспансерното наблюдаване и следене както при децата, по този начин и при хронично болните пациенти. Не на последно място сходна мярка ще задържи интереса на сътрудниците от профилираната извънболнична помощ, трудът на които през годините беше мощно недооценен и претрупан с огромни публични упования “, считат от Лекарския съюз.

Сред съответните предложение са първичният обзор при експерт от 24 лева да се усили на 35 лева, а при педиатър да стане 37 лева При второстепенен обзор предлагането е за възрастни той да се заплаща от НЗОК на 13 лева, а за деца на 15 лева

Българският лекарски съюз предлага в НРД за медицински действия

да се усили сензитивно броят на проучванията (обемите),

свързани с профилактика/превенция и ранна диагностика на социалнозначими болести като диабет, сърдечносъдови, онкологични, ендокринологични, възпалителни, инфекциозно-възпалителни болести, хематологични, метаболитни и други, а също и размерите на останалите медико-диагностични действия. Целта е да се покрият потребностите на пациентите и да им се даде опция да се възползват от по-голям брой проучвания, което ще способства за навременната диагностика, като по едно и също време с това ще понижи случаите, при които заради липса на запас за реализиране на проучвания в извънболничната помощ пациентите се насочват за диагностика в болнични условия.

Предлага се понижаване на цената за полимеразна верижна реакция за доказване на COVID-19 (PCR), както и отпадане на заплащането от НЗОК на теста за Коронавирус антитела. За сметка на това се предлага покачване на цените за цитологични, хистобиопсични проучвания, мамография и ехография на млечна жлеза. Съсловната организация акцентира, че през 2022 година в пакета медико-диагностични действия по Наредба № 9 се вкарват нови проучвания, обезпечени от бюджета на НЗОК, като към този момент това са: протеин на човешкия епидидим 4 (HE4); D-димер, полимеразна верижна реакция за доказване на най-малко 14 вида на човешки папиломен вирус (HPV), включващ видове с висок онкогенен риск 16 и 18 и други

Въпреки че нарастването на средствата за болнична помощ в бюджета на НЗОК е минимум по отношение на последните години, както и по отношение на нарастването за извънболнична помощ, от БЛС оферират по-ефективно разпределение на средствата, с което ще бъде обезщетена болничната система за увеличените разноски.

„ Смятаме, че в бъдеще е нужна основна смяна на финансирането на болничната здравна помощ посредством въвеждане на по-високи цени и използване на комплекс от ограничения за годишно понижаване на броя на предвижданите хоспитализации, съобразено с отчета на Световната банка още от 2015 година, както и с отчетите на Европейска комисия от 2019 и 2021 година. В бюджета на НЗОК са заложени 2.2 млн. хоспитализации. Български лекарски съюз предлага те да са към 1.8 млн., които действително са със 100 000 повече по отношение на предходната година, когато са регистрирани 1.7 млн. хоспитализации. Увеличението, което предлагаме в цените на клиничните пътеки, е приблизително 25%, само че варира мощно според от това дали дадена активност до момента е била мощно подценена или надценена.

Така за някои КП не се планува нарастване, за други обаче то доближава и до 50%

Сред тях са педиатричните, пулмологичните, и неврологичните пътеки “, написа в претекстовете на БЛС.

От Лекарския съюз допълват, че препоръчаното приблизително нарастване на цените е минималното належащо за запазване на болничната система.

„ Трябва да се има поради, че на лечебните заведения за болнична помощ Надзорният съвет на НЗОК разпределя стойности за регистрираните към НЗОК действия (бюджети), което е инструмент за регулация на разноските на НЗОК за БМП. Извън регулация са единствено действия за раждане, грижи за здрави новородени и хемодиализа “, споделят от съсловната организация.

В предложенията си Българският лекарски съюз е заложил значително нарастване на цените на процедурите за интензивно лекуване за подсилване на кадровия и инфраструктурен капацитет на отделенията за интензивно лекуване на територията на страната. За интензивните грижи препоръчаното нарастване е с близо 30%. Сред основните оферти е доста увеличение на цените на амбулаторните процедури, по които се правят оперативни, диагностични и лечебни процедури без болничен престой.

„ С

определянето на съответни цени за еднодневните процедури

се цели здравословните проблеми на пациентите да се вземат решение бързо, без пролежаване в болница и в границите на един ден те да бъдат обслужени и да се върнат към естествения си темп на живот. Подчертаваме, че препоръчаните от нас цени са съобразени с параметрите на ЗБНЗОК за 2022 година и слагат началото на политика за превъзмогване на кадровото обезкървяване на здравната ни система “, пишат от БЛС.

От Лекарския съюз са записали още в плана, че тези цени влизат в действие от 1 януари 2022 година, което значи, че на лечебните заведения ще бъде доплатена разликата за дейностите, осъществени през декември и януари, за които е платено по досегашните цени и бюджета на НЗОК 2021.

Очаквайте на следващия ден изявление с ръководителя на БЛС доктор Иван Маджаров с детайлности по препоръчаните промени в НРД
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР